Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Γ. Προβόπουλος: Πλήρως διασφαλισμένοι οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών


Σε ένα μεταίχμιο βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οι καταθέτες είναι πλήρως διασφαλισμένοι.

Μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "τα χρόνια της κρίσης η τραπεζική χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα προς τις επιχειρήσεις περιορίστηκε σταδιακά. Έτσι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζει σήμερα δυσχέρειες στη χρηματοδότηση της παραγωγικής δραστηριότητας. Το πρόβλημα αγγίζει ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις, με πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Αυτές υφίστανται δευτερογενώς τις επιπτώσεις των πιστωτικών περιορισμών τους οποίους αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές και οι πελάτες τους".

Η στενότητα χρηματοδοτικών πόρων αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, αναγνώρισε ο κ. Προβόπουλος για να εξηγήσει πως "βραχυχρόνια, διότι διευρύνει τον αριθμό των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, εντείνοντας έτσι την ύφεση. Αλλά και μεσοπρόθεσμα, διότι δεν επιτρέπει την άνοδο των επενδύσεων που είναι αναγκαία για να αυξηθεί ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Βεβαίως, η μείωση της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο”.

Βραχυχρόνια ωστόσο, εξακολουθούν να επιδρούν πολλοί παράγοντες, ώστε οι χορηγήσεις νέων δανείων να παραμένουν προς το παρόν περιορισμένες.

Οι κυριότεροι από αυτούς είναι, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο: “Πρώτον, οι εισροές καταθέσεων παραμένουν χαμηλές. Δεύτερον, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις πρέπει να διατηρείται σε συντηρητικό ύψος. Και ο λόγος αυτός είχε διαταραχτεί από την απώλεια μεγάλου ύψους καταθέσεων. Τρίτον, συγκριτικά με άλλες χώρες η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι εγχώριες τράπεζες από το Ευρωσύστημα παραμένει υψηλή και θα πρέπει σταδιακά να περιοριστεί σε πιο «λογικά» επίπεδα. Τέταρτον, η τόνωση της εμπιστοσύνης, την οποία πέτυχε η ανακεφαλαιοποίηση, αμβλύνεται από την ανησυχία που προκαλεί η συσσώρευση των δανείων σε καθυστέρηση. Η εξέλιξη αυτή: πρώτον, αποτελεί απτή απόδειξη ότι ο πιστωτικός κίνδυνος είναι πολύ αυξημένος, γεγονός που αποθαρρύνει τη χορήγηση νέων πιστώσεων, δεύτερον, αποστερεί τις τράπεζες από πόρους που θα ήταν δυνατόν να ανακυκλώσουν σε νέα δάνεια και, τρίτον, δημιουργεί το ενδεχόμενο μελλοντικών απομειώσεων της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και συντηρεί την ανάγκη δέσμευσης κεφαλαίων για σχηματισμό προβλέψεων”.

Το ζήτημα λοιπόν των προβληματικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί συστηματικά. Ήδη αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από πλευράς τραπεζών αλλά και της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή”.

Φ. Καραβίας: Υπό προϋποθέσεις οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να εξαλείψουν πλήρως την εξάρτησή τους από τον ELA

Την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής Capital Markets & Wealth Management της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας.

Μιλώντας στην ημερίδα του ΣΕΒ ο κ. Καραβίας εξέφρασε την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη στη μετά-κρίση εποχή.

Όπως τόνισε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο τραπεζικός τομέας παραμένει ο κύριος μοχλός χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Στα τέλη του 2007, οι τραπεζικές πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις του μη -χρηματοπιστωτικού τομέα) αντιστοιχούσαν σε περίπου 148% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης ευρώ έναντι μόλις 63% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ (ΕΚΤ, 2008).

Για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα σημείωσε:

- Περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων. Παρά την πρόσφατη μείωσή τους τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από αυτά άλλων χωρών της Ευρωζώνης με αντίστοιχα προβλήματα.

- Επιτάχυνση της εισροής και του επαναπατρισμού καταθέσεων. Παρά την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τον Ιούνιο του 2012, το συνολικό ύψος αυτών παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα προ-κρίσης επίπεδα (κατά περίπου 32% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα στα τέλη του 2009 για τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα).

- Αναβολή ή/και σταδιακότερη εφαρμογή του κανόνα της ΕΚΤ που προβλέπει διακοπή, από το Μάρτιο του 2015 και μετά, παροχής δανεισμού με ενέχυρο ομόλογα που φέρουν εγγύηση του Δημοσίου.

- Ταχεία αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

- Περαιτέρω βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών μέσω άντλησης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα και επιτάγχυνση της διαδικασίας επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών

- Συνέχιση και επιτάγχυνση των κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης μικροομεσαίων επιχειρήσεων με ταυτόχρονη απλοποίηση των διαδικασιών και χαλάρωση των σχετικών κριτηρίων.

Ν. Καραμούζης: Στη διαχείριση του αύριο πρέπει να εστιάσουν οι ελληνικές τράπεζες

Tην πεποίθηση πως το πρόβλημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και κυρίως πρόβλημα των χωρών του νότου της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Geniki Bank N. Kαραμούζης.

"Απλά το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ευρύτερο, βαθύτερο και έχει ατυχώς μεγαλύτερη διάρκεια", εξήγησε ο κ. Καραμούζης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη σημερινή εκδήλωση του ΣΕΒ.

Όπως περιέγραψε στη συνέχεια, οι αναγκαίες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι εξής:

1.Η διαμόρφωση συνθηκών μακροχρόνιας μακροοικονομικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης των αγορών, των πολιτών και των ευρωπαίων εταίρων μας, στη xώρα μας και τις προοπτικές της.

2.Η διαμόρφωση ενός εύρωστου, αξιόπιστου και δυναμικού χρηματοπιστωτικού συστήματος με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, αλλά κυρίως με υψηλούς δείκτες εμπιστοσύνης των αγορών, των πολιτών και της κοινωνίας με πρόσβαση στη διεθνή αποταμίευση.

3.Η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε τραπεζικές και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και ρευστότητας με ανταγωνιστικό κόστος και όρους δανεισμού.

4.Η αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση γιατί απελευθερώνει κεφάλαια, ρευστότητα και ανθρώπινους πόρους, ενώ παράλληλα διευκολύνει το τραπεζικό σύστημα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

"Είναι γεγονός ότι ο ρόλος του Τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα θα μειωθεί σημαντικά σε σχετικούς όρους τα επόμενα χρόνια", κατέληξε ο κ. Καραμούζης.

πηγή: xrimatistirio.gr