Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 23/1/2014

Εμπρός και για «Ψηφιακή Πύλη Ενημέρωσης του Πολίτη»!

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η δημοτική μας αρχή δεν τα πάει καλά με την ψηφιακή εποχή (ίσως και με τη σύγχρονη εποχή γενικότερα). Τα αποτελέσματα των προσπαθειών της παράταξης του κ. Κουκούλη να αφομοιώσει τις σύγχρονες τεχνολογίες είναι κάθε άλλο παρά λαμπρά. Να θυμίσουμε την τραγελαφική ιστορία του περίφημου συστήματος ηλεκτρονικής ξενάγησης, το κόστος του οποίου ανήλθε (σύμφωνα με τον δήμο) στο ποσόν των 138.222 ευρώ, χωρίς να έχει ξεναγήσει ποτέ ούτε έναν τουρίστα; Σε σχετική επερώτηση της Πρωτοβουλίας, με ποιό τρόπο γνωστοποιήθηκε στους τουρίστες η ύπαρξη του συστήματος, ο δήμος απάντησε (επιστολή της 4/10/10) πως «ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες και DVD υπάρχουν στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου στα γραφεία του Δήμου στον Ποταμό, στο ΚΕΠ και στη Χώρα και στη διάρκεια του καλοκαιριού διατέθηκε μεγάλος αριθμός από αυτά, ενώ τοποθετήθηκαν αφίσες σε διάφορα σημεία του νησιού». Δεν γνωρίζουμε αν είδε ποτέ κανένας τίποτε απ’ όλα αυτά, εμείς πάντως ούτε φυλλάδιο δεν είδαμε. Όσο για τις πανάκριβες συσκευές, ποιος ξέρει που κατέληξαν…

Δικαίως λοιπόν σημειώθηκαν αντιδράσεις στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δήμου όταν ο κ. Κουκούλης εισηγήθηκε την «έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΥΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ», συνολικού προϋπολογισμού 61.500 ευρώ (με ΦΠΑ). Για αρκετό διάστημα προκλήθηκε μεγάλη σύγχυση στους συμβούλους διότι το θέμα διατυπώθηκε λάθος:  δεν επρόκειτο για υποβολή πρότασης, αλλά για υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Αντικείμενο του έργου, η υλοποίηση του οποίου, εφόσον γίνει δεκτή η αίτηση ένταξης, δεν θα βαρύνει οικονομικά τον Δήμο, είναι «η υλοποίησης ολοκληρωμένου συστήματος ενημέρωσης κοινού με διασπορά μηνυμάτων γενικότερου ενδιαφέροντος προς του Πολίτες σε πραγματικό χρόνο από ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων».

Ωραία όλα αυτά. Θέλει όμως σοβαρά ο κ. δήμαρχος να μας πείσει, πρώτον, ότι δεν θα έχει αχρηστευθεί η υποδομή του συστήματος μέσα σε λίγους μήνες, και δεύτερον, ότι κάποιος θα αναλάβει σε καθημερινή βάση την απαραίτητη ενημέρωση; Ας μην αστειευόμαστε. Εδώ ακόμα και αυτή η επίσημη διαδικτυακή σελίδα του Δήμου Κυθήρων έχει να ενημερωθεί από το... 2008, με ψηφιακή πύλη θα ασχοληθούν; (Αν αμφιβάλετε, ψάξτε στην ενότητα Πολιτισμός/Σεμινάρια, όπου θα διαβάσετε για το «Φεστιβάλ Παιδικής Δημιουργίας και Αισθητικής Αγωγής» που έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 2008!). Για να μην αναφερθούμε καν στις αλλεπάλληλες εξαγγελίες περί ευρυζωνικού δημοτικού δικτύου WiFi.

Καλύτερα, ας αφήσει κατά μέρος η δημοτική αρχή θέματα που εμφανώς ξεπερνούν τις ικανότητές της. Γιατί δυστυχώς, διαγράφεται καθαρά το ενδεχόμενο η «Ψηφιακή Πύλη Ενημέρωσης του Πολίτη» να καταντήσει ένα από τα πολλά εγχειρήματα που δυστυχώς γίνονται… για να γίνονται. Για να μοιρασθούν κάποια χρήματα. Για να έχουμε κάτι να λέμε προεκλογικά. Εκτός, βέβαια, αν η διεκπεραίωση της αίτησης συμμετοχής και το επακόλουθο σχέδιο αργήσουν τόσο, ώστε να μπορέσει να αναλάβει την εφαρμογή του σχεδίου η επόμενη δημοτική αρχή.