Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Στη Βουλή η απόπειρα κατάργησης του Δήμου Ελαφονήσου και του Καλλικράτη από τους βουλευτές Λακωνίας και το Υπουργείο Εσωτερικών

Στις 14 Ιανουαρίου 2014 ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Β. Καπερνάρος κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών κ Μιχελάκη, με θέμα «Μεταβολή των διοικητικών / γεωγραφικών ορίων του Δήμου Ελαφονήσου – Απώλεια της διοικητικής του αυτοτέλειας».
Σε αυτή καλεί τον Υπουργό να απαντήσει αν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση του Δήμου Ελαφονήσου κατ’ απόκλιση από τα οριζόμενα του Καλλικράτη, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των πολιτών για εξυπηρέτηση διαπλεκομένων συμφερόντων που συνεπάγεται η κατάργηση του Δήμου Ελαφονήσου.
Θυμίζουμε την επιστολή του Δήμαρχου Ελαφονήσου κ. Π.Ψαρομμάτη με την οποία καλεί τους βουλευτές Λακωνίας να σταματήσουν να προωθούν την καταστροφή της Ελαφονήσου μέσω της αλλαγής στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Ελαφονήσου.
Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αρ. Πρωτ. 5396/678 14/1/2014
Προς κ Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την μεταβολή των διοικητικών / γεωγραφικών ορίων του Δήμου Ελαφονήσου – Απώλεια της διοικητικής του αυτοτέλειας»

Δυνάμει του άρθρου 1 παρ. 2 περίπτωση 30Β του Νόμου 3852/2010, η κοινότητα Ελαφονήσου του νομού Λακωνίας αναγνωρίστηκε ως αυτοτελής Δήμος. Ωστόσο, ιδιαίτερη αναστάτωση και καθημερινή ανησυχία στους δημότες του προαναφερθέντος Δήμου έχουν προκαλέσει φήμες, οι οποίες μάλιστα εκπορεύονται και από επίσημα χείλη, που σχετίζονται με την πρόθεσή σας να συμπεριλάβετε τροπολογία στο νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.» που έχει δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών για δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία θα επιχειρηθεί αιφνιδιαστικά η μεταβολή των γεωγραφικών και διοικητικών ορίων του Δήμου Ελαφονήσου με τέτοιο τρόπο ώστε ουσιαστικά χάνεται η διοικητική του αυτοτέλεια, καταργείται η έδρα του και τελικά απορροφάται από νεοσυσταθέντα Δήμο της ευρύτερης περιοχής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις εντονότατες αντιδράσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Ελαφονήσου, όλων των φορέων του νησιού (Πολιτιστικός Σύλλογος, Σύλλογος Ελαφονησιωτών «Ο Φιλόπατρις», Σύλλογος Επιστημόνων, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων, Σύλλογος Αλιέων, Σύλλογος Επαγγελματιών Εστίασης και Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων) και άρα του συνόλου των κατοίκων αυτού, μάρτυρας και αποδέκτης των οποίων έγινα και εγώ ο ίδιος προσωπικά, καταθέτω ενώπιον σας τις πιο κάτω ερωτήσεις.
Να σημειωθεί ότι η διοικητική αυτοτέλεια του Δήμου που επήλθε στα πλαίσια του Καλλικράτη, συνέβαλε καθοριστικά στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη του νησιού, στην αύξηση του τουριστικού προϊόντος αλλά και στη ζωτικής σημασίας σταδιακή αύξηση των μόνιμων κατοίκων. Αντίθετα, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα των δημοτών, η κατάργηση του Δήμου Ελαφονήσου θα είναι καταστροφική για τη τοπική οικονομία ενώ καταγγέλλουν ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων ορισμένων βουλευτών της περιοχής και για αυτό το λόγο ζητούν τη προστασίας σας μέσω της διατήρησης του Δήμου τους.
 Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε κατάργηση του Δήμου Ελαφονήσου κατ’ απόκλιση από τα οριζόμενα στο Νόμο 3852/2010;
2. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, ποιοι είναι οι συντρέχοντες ειδικοί λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγουμένως εκτεθέντα αλλά και τις καταγγελίες των πολιτών για εξυπηρέτηση διαπλεκομένων συμφερόντων που συνεπάγεται η κατάργηση του Δήμου Ελαφονήσου;

Αθήνα, 14/1/2014
Ο Ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος Καπερνάρος