Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Πλήγμα για τον εναλλακτικό τουρισμό η ακτοπλοϊκή απομόνωση στα Αντικύθηρα


«Φουντώνει» το ζήτημα σχετικά με τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά. Η σκυτάλη περνά στα χέρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που αντίκειται σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, απαντώντας με εξώδικο δήλωση-διαμαρτυρία στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας.
Την έντονη διαμαρτυρία της μπροστά στα σενάρια διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Πειραιά με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα εκφράζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Το ζήτημα ανέκυψε κατόπιν αιτήματος της πλοιοκτήτριας εταιρείας ΛΑΝΕ, η οποία φαίνεται να επιθυμεί τη διακοπή δρομολογίων προς το νησί, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους.
Στην επιστολή της η ΕΟΕ ενσκήπτει στο πρόβλημα των κατοίκων και των καθημερινών δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν στην περίπτωση του απευκταίου, επισημαίνει όμως και τους κινδύνους που καραδοκούν για το παγκοσμίως γνωστό επιστημονικό πρόγραμμα που φιλοξενείται στα Αντικύθηρα, τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων.
Ειδικότερα, στα Αντικύθηρα εκπονείται το μακροβιότερο στην Ελλάδα πρόγραμμα παρακολούθησης της μετανάστευσης πουλιών από την Αφρική και την Ευρώπη, με δεκάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Για την ιστορία, ο ΟΣΑ δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 με τη στεγαστική στήριξη της κοινότητας Αντικυθήρων και την ευγενική προσφορά του Ιδρύματος «ΑΓ Λεβέντη», συμπληρώνοντας φέτος 10 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.
Η τοπική κοινωνία των Αντικυθήρων αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα του ΟΣΑ. Αντίστοιχα, μέσα από τη δραστηριότητα του Ορνιθολογικού Σταθμού τα Αντικύθηρα γίνονται γνωστά σε ένα παγκόσμιο κοινό ως ελκυστικός προορισμός εναλλακτικού τουρισμού, όπως αποτυπώνεται και στις εμπειρίες δεκάδων εθελοντών που φτάνουν κάθε χρόνο στο νησί.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις μιας πιθανής απομόνωσης θα αποτελέσουν βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλκυση επισκεπτών στο νησί, προκαλώντας μεγάλη ανασφάλεια τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και τους επισκέπτες για στοιχειώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα η υγειονομική περίθαλψη.
Η Ορνιθολογική εκφράζει τη γενικότερη αντίθεσή της στην περικοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς τα μικρά νησιά της χώρας, η οποία υπονομεύει μεταξύ άλλων σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός, τουρισμός πεζοπορίας και ορνιθοπαρατήρησης).
Παράλληλα, συντάσσεται με τις τοπικές κοινωνίες Κυθήρων και Αντικυθήρων και ενώνει τη φωνή της με τη δική τους, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να διασφαλίσει, ως οφείλει, την τακτική σύνδεση των δύο νησιών με το διοικητικό τους κέντρο.
«Η διοικητική και άρα οικονομική απομόνωση των Αντικυθήρων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί επιλογή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, όπως φιλοδοξούμε να υποστηρίζουμε ότι είναι η Ελλάδα», αναφέρει η Ορνιθολογική.

Εξώδικο σε Σαμαρά και Βαρβιτσιώτη
Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι κάτοικοι του νησιού απάντησαν με εξώδικο δήλωση-διαμαρτυρία και επιφύλαξη πάντων δικαιωμάτων με αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιοτσιώτη. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις των Αντικυθηρίων, που με πρωτοβουλία του Στράτου Χαρχαλάκη, κατοίκου του νησιού και προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και ήδη δρομολόγησαν τις κινήσεις τους.
Ειδικότερα, οι κάτοικοι εγκαλούν με εξώδικο τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Ναυτιλίας και προειδοποιούν πως:
- Θα προσφύγουν στα αστικά, ποινικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά παντός υπευθύνου για παραβάσεις του Συντάγματος που έχουν να κάνουν και με το δημόσιο συμφέρον. Άλλωστε, όπως αναφέρουν, το αν είναι συμφέρουσα οικονομικά ή όχι για μια εταιρεία μια επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή γραμμή είναι αδιάφορο νομικά για το δημόσιο συμφέρον.
- Θα ζητήσουν ποινική διερεύνηση σε περίπτωση που η εταιρεία αξιώσει και πετύχει την επιστροφή των χρημάτων της εγγυητικής επιστολής περίπου 1,5 εκατομμυρίου που έχει καταθέσει.
- Αναρωτιούνται πώς μπορούν να εξυπηρετούνται μόνο με μία ακτοπλοϊκή γραμμή, μία φορά την εβδομάδα, που τους συνδέει με τη Νεάπολη, σχεδόν δηλαδή 400 χλμ. μακριά από τη μητρόπολη του νομού, τον Πειραιά.
- Διερωτούνται, επίσης, γιατί η άγονη γραμμές των Αντικυθήρων είναι η μόνη που «φημολογείται» πως θα διακοπεί, ενώ δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση για τις άλλες άγονες της νησιωτικής Ελλάδος.

πηγή: lakonikos.gr