Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Δελτίο τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 21/1/2014

Βαρκούλες αρμενίζουν…

Η  αποδιοργάνωση των παλαιών πολιτικών δυνάμεων του νησιού και της δημοτικής αρχής επιβεβαιώθηκε πάλι την περασμένη Κυριακή, κατά την κοπή της πίτας των Κυθηραϊκών Σωματείων Αττικής. Είχε γίνει ευρύτατα γνωστό πως στον Άλιμο θα συζητείτο ξανά το φλέγων ζήτημα των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών. Εντούτοις, παρά το εξαιρετικά επείγον του θέματος, και προς έκπληξη των παρευρισκομένων, τον ρόλο του μοναδικού αντιπροσώπου του Δήμου Κυθήρων ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, Βύρων Πρωτοψάλτης. Προφανώς, τόσο η συμπολίτευση όσο και η μείζων αντιπολίτευση είχαν κάτι το σοβαρότερο προγραμματισμένο την Κυριακή εκείνη.         
Λεπτομέρεια ίσως, που όμως υπογραμμίζει την αίσθηση ακυβερνησίας που πλανάται γύρω από τον Δήμο Κυθήρων εδώ και μήνες. Ζητήσαμε με προηγούμενες ανακοινώσεις μας τη σύσταση, το ταχύτερον δυνατόν, επιτροπής αγώνως η οποία να αναλάβει την καθοδήγηση και διεκπεραίωση του αγώνα για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Και το ζητήσαμε πιεστικά, γιατί έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην ικανότητα της παρούσης δημοτικής αρχής να φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο.
Τις τελευταίες πέντε μέρες, ένα θέμα εκ πρώτης όψεως τοπικού μόνον ενδιαφέροντος, οι θαλάσσιες δηλαδή συγκοινωνίες Κυθήρων και Αντικυθήρων, έξαφνα και ανέλπιστα απέκτησε δημοσιότητα, βρίσκοντας ανταπόκριση σε εθνικό επίπεδο. Να θυμίσουμε λίγα μόνον από όσα συνέβησαν από τις 16 Ιανουαρίου: την ερώτηση του βουλευτή Θοδωρή Δρίτσα προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Οικονομικών, την μαχητική επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρη Πολλάλη, εκτεταμένα άρθρα στις εφημερίδες Βήμα και Πρώτο Θέμα, την παρέμβαση πέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Πρωθυπουργό, και βέβαια την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη. Σήμερα, Τρίτη, δημοσιοποιήθηκε μαχητική επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Ρεπούση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας.
Οι διάσπαρτες αυτές κινήσεις συμπαράστασης, όλες ακραιφνώς υποστηρικτικές της θέσης μας, αντιπροσωπεύουν πολύτιμα εφόδια στη μάχη που δίνουμε. Για να αξιοποιηθούν σωστά, πρέπει απαραιτήτως να ενσωματωθούν σε ένα γενικότερο πολιτικό, νομικό και επικοινωνιακό σχέδιο δράσης - αλλά δυστυχώς, όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο ξεπερνάει κατά πολύ τις ικανότητες της δημοτικής αρχής. Μπροστά στο χάσκον κενό εξουσίας, δραστηριοποιήθηκαν αυτοβούλως άτομα και φορείς των Κυθήρων, με πρωτεργάτη τον Σεβασμιότατο. Τους συγχαίρουμε γι’ αυτό. Για να αποβούν όμως καρποφόρες όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, απαιτούνται άμεσα αποτελεσματικός συντονισμός και οργάνωση. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν για άλλη μια φορά την έκκληση για μια πανκυθηραϊκή επιτροπή αγώνος, ολιγάριθμη, υπερπαραταξιακή και προπάντων αποτελεσματική. Γιατί εδώ καράβια χάνονται...