Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μεγάλες ζημιές σε ελληνορθόδοξο μοναστήρι

H μονή του Αγ. Γεωργίου στην περιοχή Yellow Rock 
της Ν. Ν. Ουαλίας. Φώτο: Neil Dan Fermandes
Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μέρες στην Αυστραλία, προκάλεσαν το σχηματισμό «πυροσωρειτικών νεφών» - γιγάντιες στήλες από ατμό και καπνό που ορθώνονται πάνω από τις φλόγες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Sydney Morning Herald», ένας τέτοιος πυροσωρείτης σχηματίστηκε την περασμένη εβδομάδα πάνω από το Στέιτ Μάιν, μια περιοχή όπου οι φλόγες έχουν εξαπλωθεί σε έκταση 420 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το φαινόμενο προβλεπόταν να επαναληφθεί την Τετάρτη λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως προέβλεπαν ειδικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Αποτράπηκαν τα χειρότερα από τις φωτιές στην Αυστραλία, εκτιμούν οι Αρχές.

Oι σωρείτες είναι «χνουδωτά» σύννεφα, συνήθως με επίπεδη βάση, τα οποία σχηματίζονται όταν ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλά στην ατμόσφαιρα και ψύχεται, οπότε ο υδρατμός που περιέχει υγροποιείται και σχηματίζει τα σταγονίδια των νεφών.

Ο ίδιος μηχανισμός δημιουργεί και τους πυροσωρείτες, σε αυτή την περίπτωση όμως το ανοδικό ρεύμα θερμού αέρα είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών ή ηφαιστειακών εκρήξεων.
Πέρα, όμως, από τους υδρατμούς, οι οποίοι προέρχονται από την καύση της βιομάζας, οι πυροσωρείτες περιέχουν και μεγάλες ποσότητες καπνού και τέφρας.

Οι πειροσωρείτες μπορούν να εκτινάξουν αυτά τα σωματίδια στη στρατόσφαιρα, η οποία ξεκινά σε ύψος περίπου 13 χιλιομέτρων. Εκεί, τα σωματίδια καταστρέφουν το προστατευτικό στρώμα όζοντος, ενώ παράλληλα ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι πειροσωρείτες μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν ισχυρές καταιγίδες.

πηγή: neoskosmos.com