Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Παναγιώτη Μελά για τη λειτουργία του ΝΑΤ, 4/10/2013

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στη λειτουργία του ΝΑΤ,  λόγω έλλειψης προσωπικού
 και όχι μόνο»

Το ΝΑΤ είναι ένα Ταμείο, που εξυπηρετεί τους ναυτικούς και οι ναυτικοί μας έχουν προσφέρει και προσφέρουν πάρα πολλά στη χώρα μας.
Στηρίζουν τη Ναυτιλία μας, η οποία είναι διαχρονικά ένας από τους δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας (Ναυτιλία, Τουρισμός).
Προβάλλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, μεταφέροντας την Ελληνική σημαία στα πέρατα του κόσμου και, ταξιδεύοντας, εργάζονται καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, πολλές φορές κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.
Το ΝΑΤ θα έπρεπε να λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για την εξυπηρέτησή τους. Δυστυχώς όμως, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, λόγω έλλειψης προσωπικού, αφού, ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων έχει συνταξιοδοτηθεί, χωρίς ανάλογη αναπλήρωση.
Σήμερα, στο ΝΑΤ, εργάζονται 140 υπάλληλοι, οι οποίοι πρέπει να εξυπηρετήσουν 72.000 συνταξιούχους του ΝΑΤ, 37.000 συνταξιούχους του ΚΕΑΝ, τους συνταξιούχους των εφάπαξ, αλλά και όλους τους συμβαλλόμενους με το ΝΑΤ. Δηλαδή, πάνω από 100.000 συμπολίτες μας περιμένουν να εξυπηρετηθούν από 140 υπαλλήλους.
Τα τελευταία 28 χρόνια, έχουν γίνει 19 προσλήψεις και έχουν αποχωρήσει πάνω από 260 εργαζόμενοι, πράγμα, που θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤ. Το τμήμα προσωπικού του ΝΑΤ κατέθεσε αίτημα και ζητά την μετάταξη 62 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων και μορφωτικού επιπέδου, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.
Πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤ, λόγω έλλειψης προσωπικού, συζητείται, όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΝΑΤ, η κινητικότητα-διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του, καθώς και η συρρίκνωση των 8 Διευθύνσεων σε 5.
Επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν την κατάσταση αυτή, ο Σύλλογός τους αναφέρει, ότι θα προβούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Μετά ταύτα, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
  1. Πρόκειται να γίνει πρόσληψη ατόμων, για την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤ και την εξυπηρέτηση των ναυτικών;
  2. Θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ από την κινητικότητα-διαθεσιμότητα, πράγμα που επιβάλλεται από τις σημερινές συνθήκες;

 Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
04-10-2013
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ