Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος

της Ελίνας Γαλανοπούλου

Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος διάλεξη από την αρχαιολόγο κυρία Νομική Παλαιοκρασσά, στην Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τίτλο:
«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ο μοιραίος πλους, ένας ανεκτίμητος θησαυρός».
Η διάλεξη έγινε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» που παρουσιάζεται από τον Απρίλιο του 2012 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Παρουσιάσθηκαν οι αρχαιότητες που ανελκύσθηκαν στα έτη 1900-1901 και 1976, και πιο συγκεκριμένα, τμήματα του φορτηγού πλοίου, που ναυάγησε κατά την περίοδο 75-50 π.χ., ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα, προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, καθώς και το πολύτιμο φορτίο, όπως για παράδειγμα γλυπτά και χάλκινα αγάλματα και αγαλματίδια, γυάλινα, μεταλλικά και πήλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, κ.α. Μέρος του πολύτιμου φορτίου αποτελούσε και ο περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων».
Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε μικρή δεξίωση, από τους «σπόνσορες» της εκδήλωσης: El Sol Hotel & Kamares Traditional Apartments. Σε σάλα δίπλα στον χώρο της διάλεξης είχαν στηθεί μεγάλα τραπέζια κατάμεστα από Κυθηραϊκές νοστιμιές και γεύσεις σε εδέσματα και ποτά. Σε κάποια γωνιά παρουσιαζόταν όλη η ποικιλία των κυθηραϊκών χειροποίητων προϊόντων, που η ίδια η κυρία Βανέσσα Ράϊκου επιμελείται και παρέχει στο κατάστημα του ξενοδοχείου El Sol, διακοσμημένα με Σεμπρεβίβες και εικόνες από το Τσιρίγο. Φεύγοντας οι καλεσμένοι της εκδήλωσης έπαιρναν μαζί τους μια τσάντα που περιείχε έντυπο υλικό και τσιριγώτικο μέλι.

πηγή: kythirionpolitia.gr