Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Παναγιώτη Μελά, 8/10/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                     ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αναγνώριση της Ξηρής Κορινθιακής Σταφίδας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)»
Η Ξηρή Κορινθιακή Σταφίδα είναι ένα από τα βασικότερα προϊόντα, που καλλιεργούν οι αγρότες του Νομού Κορινθίας και, ως εκ τούτου, η προσφορά της, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι τεράστια για το Νομό και τους αγρότες του.
Είναι παγκοσμίως γνωστή για τη μοναδική και εξαιρετική ποιότητά της, με κύριο καταναλωτή τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εξαγωγές της έχουν φτάσει ως το 75% του συνόλου των Ελληνικών εξαγωγών σταφίδας και πρέπει να προστατευτεί από άλλες περιοχές που παράγουν «σταφίδα Κορινθιακού τύπου», με μεγάλη ποιοτική διαφορά.
Στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν είναι μόνο η διάθεση τροφίμων στους Ευρωπαίους καταναλωτές, σε ανεκτές τιμές, αλλά και η δίκαιη αμοιβή των παραγωγών, για εξασφάλιση ενός λογικού βιοτικού επιπέδου, στηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.
Δεν επιτρέπεται η Ξηρή Κορινθιακή Σταφίδα, να μην έχει αναγνωρισθεί ως Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή ως Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), σε αντίθεση με σταφίδες άλλων περιοχών που έχουν αναγνωρισθεί ως Π.Ο.Π. ή ως Π.Γ.Ε. (π.χ. η κορινθιακή σταφίδα του Ν.Αχαϊας με την ονομασία «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΒΟΣΤΙΤΣΑ», η κορινθιακή σταφίδα  που παράγεται στο Ν.Ζακύνθου με την ονομασία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» ή η κορινθιακή σταφίδα του Ν.Ηλείας με την ονομασία «ΣΤΑΦΙΔΑ ΗΛΕΙΑΣ»).
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι παραγόμενες ποσότητες κορινθιακής σταφίδας τα τελευταία χρόνια είναι φθίνουσες, λόγω του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ακόμη, όπως αναφέρουν οι αγρότες της περιοχής, η ΣΚΟΣ Α.Ε. (Συνεταιρισμός Κορινθιακής Σταφίδας), που αντικατέστησε το 1999 τον ΑΣΟ, ενώ μέχρι το 2008 ήταν κερδοφόρος και υγιής, με εργοστάσιο, που απασχολούσε στην περιοχή του Κιάτου 80 εργαζόμενους και με τεράστιο αριθμό ακινήτων, σήμερα αποτελεί έναν αθέατο συνεταιρισμό που έχει καταλήξει ζημιογόνος.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
  1. Θα προβεί το Υπουργείο σε ενέργειες, ώστε να αναγνωρισθεί άμεσα η Ξηρή Κορινθιακή Σταφίδα ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.;
  2. Θα προβεί το Υπουργείο σε έλεγχο της ΣΚΟΣ Α.Ε., γιατί από κερδοφόρος κατέληξε ζημιογόνος;                                               
   Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
8-10-2013
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ