Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Αυστραλία: Παρουσίαση του περιοδικού «Αντίποδες»

του Σ. Χατζημανώλη

Σε μια όμορφη εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του λογοτεχνικού περιοδικού «Αντίποδες» τεύχος 59, που εκδίδει ο Ελληνο-Αυστραλιανός Πολιτιστικός Σύνδεσμος Μελβούρνης ανελλιπώς από το 1974.

Το περιοδικό «Αντίποδες», παράλληλα με τις αξιόλογες συνεργασίες που περιέχει, συμπεριλαμβάνει στις σελίδες του πολλά έργα ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών της ομογένειας που πήραν μέρος στην Έκθεση Τέχνης που οργάνωσε για τρίτη χρονιά ο Σύνδεσμος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Βρακάς, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συνδέσμου, Καίτη Αλεξοπούλου, είπε μεταξύ άλλων:

«...Το λογοτεχνικό περιοδικό "Αντίποδες", εκδίδεται και κυκλοφορεί για σαράντα συνεχή χρόνια, χαρακτηριστικό ορόσημο της συνέχισης της πολιτισμικής εμφάνισης και δημιουργίας της παροικίας μας στην Αυστραλία. Η ιστορική διαδρομή του δικαιώνεται από τον χρόνο ως ένα βασικό βήμα του Ελληνισμού της Αυστραλίας. Η συνέπεια στους σκοπούς του Ελληνο-Αυστραλιανού Πολιτιστικού Συνδέσμου και o σεβασμός στην ποιότητα και την διαχρονικότητα της ύλης του, του προσδίδουν μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα περιοδικά του είδους του στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού.

Είμαστε ευχαριστημένοι που το περιοδικό με τα χρόνια έγινε δίγλωσσο και πολλοί της δεύτερης και τρίτης γενιάς ενώ γράφουν στην Αγγλική γλώσσα τα λογοτεχνικά τους κείμενα συμπεριλαμβάνουν ελληνικά ήθη και έθιμα και γενικά εκφράζουν χαρακτηριστικά της Ελληνικής σκέψης και δείγματα ελληνικού πολιτισμού. Την ποιότητά του, επίσης, επιβεβαιώνουν και οι συγχαρητήριες επιστολές που λαβαίνουμε συχνά από διάφορους αναγνώστες, λογοτέχνες και μέλη, που αναφέρονται στην ποιότητα και στο βαθμό επιτυχίας του.

Το περιοδικό φέτος είναι αφιερωμένο στην ακαδημαϊκό Δρ Μαρία Ηροδότου, διευθύντρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe. H Δρ Μαρία Ηροδότου για τριανταεπτά συνεχή χρόνια διδάσκει και προάγει την εκπαίδευση και τον προγραμματισμό της ελληνικής γλώσσας σε διάφορα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης».

πηγή: mpa.gr