Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Αυστραλία- Δεσμεύσεις για τα ελληνικά αρχεία του ΕΚΕΜΕ

του ανταποκριτή Σ. Χατζημανώλη

Τα Ελληνικά Αρχεία (Αρχεία Δαρδάλη) του Πανεπιστημίου La Trobe θα διατηρηθούν, θα αξιοποιηθούν, θα ταξινομηθούν και θα είναι διαθέσιμα σε ερευνητές και μελετητές εντός και εκτός της Αυστραλίας.

Την δέσμευση αυτή ανέλαβε ο επικεφαλής της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, καθηγητής Chris Mackie με δηλώσεις του μετά την επίσκεψη του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Χαράλαμπου Δαφαράνου, της Γενικής Πρόξενου της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κας Ελένης Λιανίδου, και του συντονιστή Εκπαίδευσης κ. Βασίλειου Γκόκα στο πανεπιστήμιο.

Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήρε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου να αξιολογήσει το αρχειακό υλικό και να το διαθέσει σε ερευνητές και μελετητές της ιστορίας του Ελληνισμού της Αυστραλίας και του ευρύτερου Ελληνισμού της διασποράς.

Το αρχείο Δαρδάλη της ελληνικής διασποράς, περιέχει πάνω από επτά εκατομμύρια αρχειακά τεκμήρια, που καταγράφουν την ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Ωκεανία, την Αυστραλασία και τη Νότιο Αμερική από τη δεκαετία του 1880 και πέρα.

Το αρχείο υπαγόταν στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστήμιου La Trobe, το οποίο έκλεισε πριν λίγα χρόνια και τελευταία λαμβάνονται μέτρα για την αξιοποίησή του.

πηγή: mpa.gr