Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Κατσαφάδος: Να μην πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι των μικρών Νησιών

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά, κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
«Πρόκειται για περίπου 33 νησιά, με πληθυσμό που συνολικά δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα, οπότε δημοσιονομικά το κέρδος για το Κράτος δεν φαίνεται να είναι σημαντικό», επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος και προσθέτει πως συνιστά πράξη αναλγησίας η υποχρέωση των κατοίκων αυτών των νησιών να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ με τους ίδιους όρους με την υπόλοιπη Ελλάδα .
Ο Βουλευτής αναφέρει ακόμη ότι οι κάτοικοι των μικρών νησιών έχουν υποστεί τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που καθιστούν δύσκολη τη ζωή τους κι ερωτά μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς, εάν προτίθενται να απαλλάξουν τους κατοίκους των νησιών αυτών από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

Η ερώτηση του κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών της χώρας μετά τις τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί από αρχές του έτους. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με πάγια προβλήματα όπως, η έλλειψη συχνών μεταφορικών μέσων, η έλλειψη επαρκών υπηρεσιών υγείας και δομών εξυπηρέτησης του πολίτη, αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης εργασίας καθιστούν, πλέον εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή των κατοίκων σε αυτά. Και όλα αυτά, σε μια στιγμή που η χώρα, για λόγους εθνικούς, οφείλει να ενισχύσει τα νησιά αυτά και τους κατοίκους τους και όχι να τα αφήσει να φυλλοροούν πληθυσμιακά.
Η υποχρέωση των κατοίκων των νησιών αυτών σε πληρωμή ΕΝΦΙΑ, με τους ίδιους όρους με την υπόλοιπη Ελλάδα, συνιστά πράξη αναλγησίας απέναντι στους κατοίκους. Πρόκειται για περίπου 33 νησιά, με πληθυσμό που συνολικά δεν ξεπερνά τα 2.500 άτομα, οπότε δημοσιονομικά το κέρδος για το Κράτος δεν φαίνεται να είναι σημαντικό.
Επειδή, η λήψη θετικών μέτρων για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων αυτών αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και πηγάζει και από την αρχή προστασίας της νησιωτικότητας, όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελληνικής Πολιτείας (άρθρο 101),
Επειδή τα μικρά νησιά συνιστούν ιδιαίτερες γεωγραφικές ενότητες με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ηπειρωτική χώρα και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης,
Επειδή η ελληνική πολιτεία οφείλει να προσφέρει κίνητρα παραμονής στα μικρά νησιά,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να απαλλάξει τους κατοίκους των νησιών αυτών από την καταβολή ΕΝΦΙΑ;
2. Τι έσοδα κερδίζει το κράτος από την επιβολή ΈΝΦΙΑ στα εν λόγω νησιά;
3. Με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τους κατοίκους που ζουν μόνιμα στα μικρά νησιά; Υπάρχει σχεδιασμός;

πηγή: limani24.gr