Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 13/6/2017

Την Δευτέρα 12/6/2017 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) κα. Ιωάννα Κοντούλη, συνοδευόμενος από το Νομικό Σύμβουλο του Δήμου κ. Αντώνη Σεμιτέκολο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας αποδοχής της πρότασης του Τριφυλλείου Ιδρύματος, το οποίο παραχωρεί κατά χρήση την έκταση και τα κτίρια του πρώην Νοσοκομείου στον Ποταμό για την δημιουργία του επί πολλά έτη αναμενόμενου νέου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου Βορείου Τμήματος Κυθήρων. Το θέμα είναι κυρίως νομικό καθώς σύμφωνα με το Νόμο η ΚΤΥΠ Α.Ε. υλοποιεί σχολικές μονάδες επί οικοπέδων που ανήκουν κατά κυριότητα στους Δήμους, ωστόσο όπως διαβεβαίωσε η Πρόεδρος τον κ. Δήμαρχο, η Εταιρεία έχει την πολιτική βούληση να αξιοποιήσει την μεγάλη αυτή ευκαιρία, καθώς το συγκεκριμένο οικόπεδο του Τριφυλλείου βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού του Ποταμού και λόγω της έκτασής του μπορεί να στεγάσει όχι μόνο το εξαθέσιο Δ.Σ. της περιοχής, αλλά και το Νηπιαγωγείο καθώς και κλειστό γυμναστήριο και χώρο εκδηλώσεων - αμφιθέατρο. Η παρούσα Δημοτική Αρχή προέβη εξαρχής σε ενδελεχή έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας της έκτασης που μέχρι σήμερα προοριζόταν για το σκοπό αυτό και η οποία έχει δεσμευθεί με Προεδρικό Διάταγμα και έκδοση τοπικού ρυμοτομικού, με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρά νομικά και ιδιοκτησιακά ζητήματα που αποκλείουν την αγορά του εν λόγω οικοπέδου από το Δήμο, συνεπώς η πρόταση του Τριφυλλείου για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Νοσοκομείου αποτελεί πλέον όχι μόνο την προσφορότερη αλλά και τη μοναδική λύση για την επίλυση του χρόνιου αυτού προβλήματος. Η πρόταση αυτή προσφέρεται για το Δήμο εντελώς αδαπάνως από το Ίδρυμα, ενώ το οικόπεδο στη θέση "Ξυλοκερατέα" (ακόμα και αν η αγορά του ήταν νομικά εφικτή) θα κόστιζε στο Δήμο περισσότερα από 100-150 χιλιάδες Ευρώ, ποσό που πλέον εξοικονομείται για άλλες αναπτυξιακές δράσεις, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι οι θεσμοθετημένες χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους μειώνονται διαρκώς.
Επιπλέον, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από την ΚΤΥΠ να επικαιροποιηθεί η μελέτη που υπάρχει από το 2009 για την προσθήκη 3 νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο-Λύκειο και ανέθεσε στον Τεχνικό του Σύμβουλο να ελέγξει τα σημεία στα οποία βασίστηκε η αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επί της μελέτης αυτής, προκειμένου να απεμπλακεί το θέμα από το ΚΑΣ και να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Τέλος ο κ. Δήμαρχος δήλωσε στην κα. Κοντούλη ότι και τα δύο θέματα πρέπει να προχωρήσουν με ιδιαίτερη ζέση από την ΚΤΥΠ καθώς βρίσκεται σε ισχύ ανοικτή πρόσκληση από το ΠΕΠ Αττικής που αφορά την χρηματοδότηση σχολικών υποδομών με μοναδικό δικαιούχο την ΚΤΥΠ και με συνολικό προϋπολογισμό 50.000.000€ αποκλειστικά για νέα σχολεία στην Περιφέρεια Αττικής.