Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Τα Αντικύθηρα ερημώνουν και ψάχνουν κατοίκους

Μελετάται η πρόταση για εγκατάσταση χριστιανών από τον Λίβανο

Μπροστά στην πληθυσμιακή ερημοποίηση βρίσκεται το νησί των Αντικυθήρων μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, που αναζητά τρόπους για να αυξήσει τον πληθυσμό του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», το μικρότερο από τα δύο νησιά του συμπλέγματος των Κυθήρων έχει πλέον μόνο 20 κατοίκους ενώ το 19ο αιώνα έφτανε να φιλοξενεί ακόμη και 800.
Ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης, που μίλησε στην εφημερίδα, είπε ότι μπροστά τοπ σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει το νησί και προκειμένου να αποφευχθεί η ερήμωση του, σκέφτεται και την μόνιμη εγκατάσταση εκεί αλλοδαπών.
Έτσι μελετά την πρόταση αρχιμανδρίτη από το Πατριαρχείο Αντιοχείας που επισκέφθηκε το νησί, να εγκατασταθούν στα Αντικύθηρα τέσσερις οικογένειες ορθοδόξων χριστιανών από την περιοχή του Λιβάνου, που ενισχύονται από τη Μονή του Μπάλαμαντ.
Κατά το δημοσίευμα, η πρόταση συζητείται. "Εγώ δεν θέλω να έρθουν εδώ οι οικογένειες και να συντηρούνται με συσσίτια. Όσοι έρθουν, αν έρθουν , πρέπει να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και με την εργασία τους να σταθούν στα πόδια τους και με την εργασία τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς τους Λιβανέζους , που μας προτείνουν να έρθει εδώ, είναι μηχανικός, που θα μπορούσε επαγγελματικά να αξιοποιηθεί και από τον δήμο μας. Είναι διατεθειμένες οι Αρχές να μας παράσχουν διευκολύνσεις γραφειοκρατικές και φορολογικές για να προσελκύσουμε κατοίκους στα νησιά μας;" ανέφερε ο δήμαρχος των Κυθήρων.


πηγή: lifo.gr