Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Προσφορά εργασίας στα Κύθηρα με τις αποδοχές της Εφεδρείας


Σας κοινοποιώ την απάντησή μου στην επιστολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού με την οποία το Υπουργείο αρνείται να δεχθεί την προσφορά να εργαστώ στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, όπου εργαζόμουν μια εικοσαετία, με τις αποδοχές του «έφεδρου» αρχαιολόγου, αποδοχές που μου καταβάλλονται κανονικά από τον Νοέμβριο του 2011, χωρίς να μου επιτρέπεται ούτε καν να πλησιάσω τις αρχαιότητες που εγώ έχω αποκαλύψει και μεταφέρει στο Μουσείο. Επιπλέον, στην προσφορά μου διευκρίνιζα ότι δεν απαιτώ ούτε αποζημιώσεις «οδοιπορικών», ούτε αποζημιώσεις «εκτός έδρας» δεδομένου ότι διαθέτω στο νησί και χώρο διαμονής και μέσον μετακίνησης. Ήδη, πολύ πριν υποχρεωθώ σε «εφεδρεία» (που την αποκαλούν με τον νεολογισμό: «προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα»!) από όταν παρουσιάστηκαν τα συμπτώματα της κρίσης, από την άνοιξη του 2010, κατανοώντας το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, και επειδή είχα τη δυνατότητα, δεν διεκδίκησα ούτε οδοιπορικά ούτε εκτός έδρας, ενώ η παρουσία μου στο νησί ήταν σχεδόν καθημερινή και η προβολή των αρχαιοτήτων των νησιών στο τοπικό και ευρύτερο κοινό ήταν συνεχής, προβάλλοντας διαρκώς το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Στα συνημμένα μπορεί να βρείτε κάποιες από τις αιτίες της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας!
Σας ευχαριστώ για την προσοχή
Άρης Τσαραβόπουλος
αρχαιολόγος "εν εφεδρεία"!


Επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού

Άρης Τσαραβόπουλος                                                                        Αθήνα 30.8.2012
Αρχαιολόγος ΥΠΘΠΑ σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα
ΚΣΤ΄ ΕΠΚΑ

Προς τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού
Μπουμπουλίνας 20
Αθήνα 10682
Κοινοποιήσεις: Στο τέλος του κειμένου

Θέμα: προσφορά εργασίας στα Κύθηρα με τις αποδοχές της «εφεδρείας» και χωρίς δαπάνες για οδοιπορικά έξοδα ή άλλες αποζημιώσεις.
Σχετικά: επιστολή μου στους Υπουργούς κ.κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και Κ. Τζαβάρα (αρ. πρωτ. 4921/21.6.12), και δικό σας υπ’αριθμ. ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΜΝ/80384/3430/2916/ 1271/8.8.2012

Έλαβα την 20ή Αυγούστου την επιστολή σας με την αρνητική απάντηση στην προσφορά μου να εργαστώ, με τις μειωμένες αποδοχές της «εφεδρείας» σε έναν χώρο, τον οποίο γνωρίζω όσο κανένας άλλος υπάλληλος του Υπουργείου, στον οποίο εργαζόμουν έως τη στιγμή που ελήφθη το μέτρο της «εφεδρείας».
 Προσφέρθηκα να εργαστώ από  έγνοια για τις αρχαιότητες των Κυθήρων και λόγω της γνώσεως του αντικειμένου. Λαμβάνοντας υπόψη την τραγική οικονομική κατάσταση της πατρίδας, προσφέρθηκα να εργαστώ χωρίς καμιά απαίτηση για οδοιπορικά, επιδόματα, έξοδα ή άλλες αποζημιώσεις και μόνο με τις μειωμένες αποδοχές που προβλέπονται με το μέτρο της «εφεδρείας», οι οποίες μου καταβάλλονται κανονικά.
Από την απάντησή σας διαπίστωσα με λύπη μου ότι δεν καταλάβατε αυτά που πρότεινα:
1. Δεν εζήτησα να επανέλθω στην θέση μου «του αρχαιολόγου της ΚΣΤ ΄ΕΠΚΑ» λαμβάνοντας τις ίδιες αποδοχές  βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 3 του Ν. 4024/2011 όπως αναφέρεται στην απάντηση.
2. Δεν εζήτησα χάρη, όπως εμμέσως διαφαίνεται στην απάντηση. Απλώς, αντιλαμβανόμενος το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και στον τομέα της προστασίας αλλά και της προβολής των αρχαιοτήτων τους, καθώς και τα υπερβολικά έξοδα που συνεπάγεται η μετακίνηση υπαλλήλων από το κέντρο (Πειραιάς) στο νησί, προσφέρθηκα να διεκπεραιώνω τις εργασίες στο νησί, το οποίο γνωρίζω καλά (ως εργαζόμενος εκεί πάνω από 20 έτη) και στο οποίο διαθέτω και χώρο διαμονής και μέσο μετακίνησης. Η απάντηση με εμφανίζει σαν να ζητιανεύω να παραμείνω στην εργασία. Και, το χειρότερο, στην επιστολή αντιπροτείνεται η πιθανή συμμετοχή μου σε κάποιο από τα συλλογικά όργανα του Υπουργείου, αν και όποτε «ζητηθεί αρμοδίως από τις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού» των οποίων, αν δεν απατώμαι, προΐσταται η Γ. Γραμματέας!
Από τα γραφόμενα φαίνεται να μην είναι αντιληπτό ότι το «status» μου, όπως αποκαλείται στην επιστολή, είναι: «υπάλληλος του Υπουργείου» σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (βλ. την πρώτη παράγραφο της επιστολής), δηλαδή πληρώνομαι από τις καταστάσεις μισθοδοσίας του Υπουργείου και όχι από κάποιο συνταξιοδοτικό ταμείο. Συνεπώς για έναν και παραπάνω χρόνο το Υπουργείο με πληρώνει χωρίς να απολαμβάνει τις υπηρεσίες μου, τις οποίες δεν αρνήθηκα ούτε με τις μειωμένες αποδοχές που προβλέπονται από τον παραπάνω νόμο! 
3. Στους δύσκολους για την πατρίδα καιρούς εζήτησα να συμβάλω αδαπάνως για το κράτος. Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι συνάδελφοι, ασφαλώς και άλλων τομέων του δημοσίου θα ήσαν πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αδαπάνως. Αντί της απαντήσεως αυτής, στην οποία δεν υπάρχει, ούτε για τους τύπους, μια ευχαριστία για την διάθεση που επέδειξε κρατικός υπάλληλος να προσφέρει τις υπηρεσίες του, υπερισχύει, όπως πάντοτε, το στεγνό γράμμα του νόμου. Μήπως θα έπρεπε το Υπουργείο, αλλά και γενικότερα όλα τα Υπουργεία, να προσκαλέσουν τους πολιτικούς υπαλλήλους «σε εφεδρεία», αλλά και τους συνταξιούχους να προσφέρουν (όσοι το επιθυμούν) υπηρεσίες στο κράτος, στον τομέα τους, δωρεάν;
4. Πέρα όμως από την «παρανόηση» της επιστολής μου, και από την ίδια την απάντηση αλλά και από τα τεκταινόμενα στην Υπηρεσία φαίνεται ότι δεν έχει γίνει αντιληπτό ούτε από την ηγεσία του Υπουργείου ούτε από τους άμεσους υφιστάμενούς της σε ποια κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα. Αλλιώς δεν θα παρουσιαζόταν το φαινόμενο, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, με εντολές της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων, οι «αρμόδιοι» υπάλληλοι (της ΚΣΤ Εφορείας) να μεταβαίνουν στο νησί αεροπορικώς (με συνολικά έξοδα που ξεπερνούν το ποσό των 1000 ευρώ το μήνα και απ’ ότι φαίνεται προπληρωμένα) για παρουσία ουσιαστική στον χώρο μικρότερη από μία ή δύο το πολύ εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα· επισυνάπτω τα σχετικά έγγραφα. Τόση ασέβεια για το δημόσιο χρήμα! Και τόση περιφρόνηση για το σύνολο των υπολοίπων, εν ενεργεία, συναδέλφων μας, οι οποίοι περιμένουν μήνες τα λιγοστά οδοιπορικά τους;! Ας μην απορούμε γιατί δεν μπορεί να ορθοποδήσει αυτή η χώρα!

Άρης Τσαραβόπουλος

Υ.Γ.   Μου είναι επιτρεπτό ασφαλώς από το «ισχύον σήμερα υπαλληλικό μου status» να κοινοποιήσω την απάντηση μου αυτή, συνοδευόμενη και από την απαντητική επιστολή της Γ. Γραμματείας, και στον Πρωθυπουργό της χώρας μας, αλλά και σε όσους πιστεύω ότι θα διερωτώνται για τις αιτίες της σημερινής κατάστασης και για τον λόγο για τον οποίο φαίνεται τόσο δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις!
Α.Τ.
Συνημμένα:
1.      Επιστολή μου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού (4921/2012) στην οποία απαντάει η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού.
2.      Απάντηση Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού (ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΔΥ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΜΝ/80384/3430/2916/1271/8.8.2012) στην επιστολή
3.      Τέσσερις αποφάσεις εκδόσεως χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής για μετάβαση μερικών ημερών (1-2 και μόνο μια φορά έξι συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου) με αριθμούς πρωτοκόλλου:
Α) ΥΠΠΟΤ/ΟΙΚΟΝ/Α1/Φ10/44573 /9 Μαΐου 2012,
Β) ΥΠΠΟΤ/ΟΙΚΟΝ/Α1/Φ10/57146/18 Ιουνίου 2012 (την επόμενη μέρα των εκλογών),
Γ) ΥΠ.ΠΑΙΔΕΙΑΣ.ΘΡ.ΠΟΛ.ΑΘΛ./ΟΙΚΟΝ/Α1/Φ10/64256/12 Ιουλίου 2012 και,
Δ) ΥΠΑΙΘΠΑ/ΓΔΟΥ/ΔΟΥ/ΤΑΤΠ/77828/2618/7741/1418/7 Αυγούστου 2012.
Κοινοποιήσεις:
1.      Αντώνης Σαμαράς, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
2.      Κώστας Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
3.      Κώστας Τζαβάρας, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού
4.      Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
5.      Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος ΔΗΜΑΡ
6.      Κ. Μανιτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
7.      Γιάννης Στουρνάρας, Υπουργός Οικονομικών, minister@minfin.gr
8.      Γιώργος Μαυραγάνης, Υφυπουργός Οικονομικών secr.dep@mofadm.gr
9.      Κώστας Κατσαφάδος, βουλευτής Α΄Πειραιώς, katsafados@parliament.gr
10.  Θεόδωρος Δρίτσας, βουλευτής Α΄ Πειραιώς, dritsas@parliament.gr
11.  Μαρία Ρεπούση, βουλευτής Α΄Πειραιά, repousi@repousi.gr
12.  Παναγιώτης Μελάς, βουλευτής Α΄Πειραιώς, melas@parliament.gr
13.  Θεόδωρος Κουκούλης, Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων, dimarchos.kythiron@yahoo.com  
14.  Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, archaeol@otenet.gr
15.   Σωματείο «Φίλοι Μουσείων Κυθήρων», helen@tzortzopoulos-estate.gr
16.  Κυθηραϊκός Σύνδεσμος, manolisc@mac.com
17.  Ένωση των Απανταχού Αντικυθηρίων «Ο Άγιος Μύρων», johnkatsa59@gmail.com
18.  Kytherian Research Group (KRG Αυστραλία) (σε μετάφραση), john.fardoulis@gmail.com
19.  Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, charchalakis@yahoo.gr
20.  Εφημερίδα Καθημερινή, kathimerini@kathimerini.gr, financial@kathimerini.gr
21.  Εφημερίδα Το Βήμα, tovima@dolnet.gr
22.  Εφημερίδα Αυγή, avgi@otenet.gr 
23.  Εφημερίδα Τα Νέα pressroom@tanea.gr
24.  Εφημερίδα Έθνος, editor@ethnos.gr
25.  Εφημερίδα Εστία, estianews@otenet.gr
26.  Εφημερίδα Real News, news@realnews.gr
27.  Εφημερίδα  New York Times, δημοσιογράφος Randy Kennedy (σε μετάφραση),
28.  ΝΕΤfm, ntheleriti@ert.gr
29.  Enikos.gr, info@enikos.gr 


Επιστολή στον ΥΠΠΘΠΑ κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

Άρης Τσαραβόπουλος                                                              Κύθηρα 25 Ιουνίου 2012
Αρχαιολόγος  σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα
ΚΣΤ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων                                                   Αρ. πρωτ. 4921/26.6.2012

Προς
Τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο


Κοινοποιήσεις:
1. Υπουργό Διοικητικής Μεταρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Α. Μανιτάκη
1. Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού, κ. Κ. Τζαβάρα
2. Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Θ. Κουκούλη, dimarchos.kythiron@yahoo.com
3. Γραφείο Πολιτισμού Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθ. Δαβάκη, a.davakis@parliament.gr 
4. Γραφείο Προέδρου ΠΑΣΟΚ,  pressoffice1@pasok.gr
5. Γραμματέα ΔΗΜΑΡ, κ. Σπ. Λυκούδη, grammateia@dimokratikiaristera.gr

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
                        με την ανάληψη των καθηκόντων Σας και τις ευχές που πρέπει να συνοδεύουν τις προσπάθειές Σας για την ανόρθωση του τόπου, παρουσιάζεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη μικρή κλίμακα ενός απομακρυσμένου νησιού να δείξουμε πώς μπορεί να ικανοποιηθεί η δύσκολη επιταγή της εξοικονόμησης πόρων και της επανεκκίνησης της παραγωγικής δράσης. Είμαι ένας από εκείνους τους εργαζόμενους στους οποίους ανετέθη η αποστολή να σηκώσουν ένα γενναίο μέρισμα της ευθύνης για να σταθεί η πατρίδα μας πάλι στα πόδια της. Το αναλάβαμε, άλλοι διότι πιστέψαμε στην αναγκαιότητα και άλλοι διότι θεωρήσαμε το κόστος της εναντίωσης υψηλότερο.
            Μιλώντας, λοιπόν, από την πλευρά δημοσίου λειτουργού τεθέντος σε αναγκαστική προσυνταξιοδοτική εφεδρεία θα έλεγα ότι έχω περιέλθει σε κατάσταση άδικη για μένα και εξίσου παράλογη για την Πολιτεία. Άδικη διότι οδηγήθηκα αιφνίδια και αναίτια εκτός υπηρεσιακών τειχών,  παράλογη διότι μου καταβάλλεται αμοιβή χωρίς να μου επιτρέπεται να προσφέρω καμία υπηρεσία στην κοινωνία και την πατρίδα μου. Διαπιστώνω με πικρία ότι η εργασία μου στα δύο ‘‘ακριτικά’’ νησιά μας (τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα) όπου είχα τοποθετηθεί έχει εγκαταλειφθεί και υπάρχει ορατός πλέον κίνδυνος ανεπανόρθωτης καταστροφής. Διενεργούνται πλέον εκσκαφές θεμελίωσης χωρίς επίβλεψη γιατί τα έξοδα μετάβασης και παραμονής στο νησί είναι υπερβολικά μεγάλα (συνημμένο 2).  Οι σωστικές ανασκαφές που διενεργούσα, σε προγραμματισμένα αναπτυξιακά έργα του Δήμου, έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον και άλλες έχουν διακοπεί οριστικά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώναμε στο νησί μοιάζουν μακρινή ανάμνηση (συν. 4). Ο Δήμαρχος Κυθήρων, κ. Θεόδωρος Κουκούλης, ο οποίος είναι συνάδελφος αρχαιολόγος, μπορεί να Σας διαβεβαιώσει για τα παραπάνω.
            Το επείγον και κρίσιμο για μένα –στην παρούσα φάση– δεν είναι οι απολαβές μου αλλά η σωτηρία των αρχαιοτήτων από την εγκατάλειψη, το μαράζωμα και την αδιαφορία, γι’ αυτό και θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της Υπηρεσίας και προβαίνω στην εξής πρόταση:
να επανέλθω στη θέση μου ως αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. με το μισθό του εφέδρου χωρίς καμιά απαίτηση για οδοιπορικά, επιδόματα, έξοδα ή άλλες αποζημιώσεις,
ώστε να μην εγκαταλειφθούν οι εργασίες που έχω ξεκινήσει στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
Ακόμα και αυτή η αναπλήρωσή μου, η οποία ούτως ή άλλως σύντομα θα καταστεί εκ των πραγμάτων αναγκαία και οριστική, πρέπει να μεθοδευτεί ομαλά και φυσιολογικά. Πρέπει να δοθεί και σε μένα και στον αντικαταστάτη μου η ευκαιρία να συνεννοηθούμε, να αλληλοενημερωθούμε και να συνεργαστούμε.
            Η παρούσα πρόταση είναι νόμιμη, εφικτή και απολύτως θεμιτή και δεν πρέπει να εκληφθεί από τους εν ενεργεία και εν εφεδρεία συναδέλφους μου ως συμβιβασμός ή μειοδοσία. Αποτελεί την εξαναγκασμένη, επείγουσα και ύστατη έκκληση σωτηρίας. Θεωρώ, επίσης, απολύτως σαφές ότι η πρότασή μου δεν συνιστά θεσμική ανατροπή, αντιθέτως συνιστά αίτηση ορθής και λογικής εφαρμογής του μέτρου της εφεδρείας. Ο σκοπός της εφεδρείας ήταν η εξοικονόμηση πόρων κι όχι η εξαφάνιση πολύτιμων υπηρεσιών (συν. 1).
            Λόγω του επείγοντος της κατάστασης και του ανήκεστου της επερχόμενης βλάβης λαμβάνω το θάρρος να απευθυνθώ σε Εσάς με τη βεβαιότητα ότι δεν θα θεωρήσετε τις επισημάνσεις μου ως πολυτέλεια περιττή στους δύσκολους καιρούς μας. Το μικρό σύμπλεγμα των δύο νησιών μας έχει μια τοπική κοινωνία ζώσα κι ευαίσθητη (η οποία εσχάτως δραστηριοποιείται γύρω από το Σύλλογο Φίλων Μουσείων Κυθήρων) με ισχυρούς δεσμούς με την Αυστραλία (όπως αποδεικνύουν οι επίμονες εκκλήσεις των ομογενών, συν. 3) και την Αμερική (το επισυναπτόμενο άρθρο της εφημερίδας NY Times και της διεθνούς της έκδοσης International Herald Tribune μπορεί να σας δώσει το στίγμα της υπερατλαντικής ανησυχίας).
Σας παρακαλώ, λοιπόν, μη μου στερήσετε τον τόπο που τόσα χρόνια γνωρίζω και αγαπώ και μην στερήσετε από αυτόν τον ευλογημένο τόπο έναν ταπεινό υπηρέτη του.
            Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε καλά πως όλα θα κριθούν στην αρχή διότι εάν αμελήσετε στην αρχή να κάνετε τις αναγκαίες τομές δεν θα τολμήσετε ποτέ. Η γνωστή ρήση «αρχή άνδρα δείκνυσι» αποκτά τώρα διπλή σημασία!
Με τιμή


Άρης Τσαραβόπουλος
«Έφεδρος» Αρχαιολόγος της ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ




Συνημμένα: 1. Έγγραφο της ΚΣΤ΄ΕΠΚΑ προς το ΥΠΠΟΤ
         2. Το άρθρο της εφημερίδας International Herald Tribune
                     3. Αντίγραφο της Επιστολής της «Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αυστραλίας»
                     4. Αντίγραφο της επιστολής των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Κυθήρων     

Έγγραφο Νο1        

Έγγραφο Νο2


 Έγγραφο Νο3

 Έγγραφο Νο4

 Έγγραφο Νο5