Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΘΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΡΙΟΛΙΕΣ

   Γιορτάστηκε και φέτος στις 4 Σεπτεμβρίου η εορτή του Αγίου Ανθίμου του Νέου, του εκ Κεφαλληνίας, στο μικρό μοναστήρι που βρίσκεται στις Αγριολίες, νότια από το Κάτω Λειβάδι.

     Σαν κατάλευκο περιστέρι δεσπόζει στην περιοχή το μοναστηράκι αυτό, που η ευλάβεια κάποιων ανθρώπων ευπρεπίζει και συντηρεί. Εκεί ακούστηκαν ωραίοι ύμνοι χθες το βράδυ στον εσπερινό και σήμερα το πρωί στον όρθρο και στη Θεία Λειτουργία. Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ έδωσε πανηγυρικό χαρακτήρα στην εορτή. «Χαίροις ο ουρανός και η γη, πανηγυρίζοντες την μνήμην σου Όσιε, η νήσος Κεφαλληνία, Κύθηρα, Κρήτη ομού, συν Αστυπαλαία, Καστελόριζο…..» Πράγματι ο Άγιος Άνθιμος, ο εκ Κεφαλληνίας καταγόμενος, όπου γεννήθηκε το 1727, αφού πρώτα πήγε στο Άγιον Όρος, μετά επισκέφθηκε πολλά Τουρκοκρατούμενα Ελληνικά νησιά για να διδάξει και να στηρίξει τους σκλαβωμένους Έλληνες. Δικαιωματικά αποκαλείται ιεραπόστολος του Αιγαίου και το έργο του είναι μεγάλο, όπως αυτό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Τουλάχιστον 6 μοναστήρια ίδρυσε σε διάφορα νησιά και στα Κύθηρα επεφύλαξε την ιδιαίτερη τιμή να παραμείνει 2 ολόκληρα χρόνια (1773-1775)
         Στη θέση Αγριολίες, που όπως φαίνεται από μαρτυρίες του Τοπικού Αρχείου Κυθήρων υπήρχε μικρή Μονή αφιερωμένη στον Πρόδρομο, ίσως λεηλατημένη από πειρατές, εγκαταβίωσε ο΄Αγιος Άνθιμος, ο οποίος την ανακαίνισε, την επάνδρωσε, μεγάλωσε το καθολικό της Μονής και πρόσθεσε παρεκκλήσι, το οποίο αφιέρωσε στον Άγιο Γεράσιμο, προστάτη της ιδιαίτερης πατρίδας του. Δικαιωματικά λοιπόν χαρακτηρίζεται ως ο νέος κτήτορας της Μονής.
      Για τη γιορτή του Αγίου Ανθίμου φροντίζει κάθε χρόνο η κ. Ζωή Καλλιγέρου-Φατσέα, ευπρεπίζει την εκκλησία και τους άλλους χώρους, κάνει την αρτοκλασία και μετά τη θεία λειτουργία προσφέρει πλούσιο πρωινό σε όλους τους προσκυνητές. Ο κ. Σπύρος Καλλίγερος από το Στραπόδι, του οποίου τα υποστατικά βρίσκονται εκεί πλησίον, θεώρησε υποχρέωσή του να υδροχρωματίσει όλο το συγκρότημα και για το σκοπό αυτό αφιέρωσε πολύ χρόνο. Αυτό δείχνει άνθρωπο με ευλάβεια και ευαισθησίες, που σέβεται την παράδοσή μας.
                                                                         




Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος