Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 29/9/2012


Στο διαδίκτυο μόνο οι φετινές Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων

Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων κλείνουν φέτος ένδεκα χρόνια ζωής, και μαζί τους το Συνέδριο για την Ιστορία της Ελληνικής Φωτογραφίας, μοναδικό φόρουμ της χώρας μας για τους σοβαρούς μελετητές του μέσου. Από την πρώτη στιγμή, ο έκκεντρος και ανεξάρτητος αυτός θεσμός έγινε γνωστός ως τόπος συνάντησης παλαιών και νέων φωτογράφων, αποκτώντας γρήγορα εθνική εμβέλεια. Δυστυχώς, το τίμημα της ανεξαρτησίας υπήρξε η μόνιμη οικονομική αβεβαιότητα, αφού ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε τακτικά από κανέναν δημόσιο ή εμπορικό φορέα.

Τα ελάχιστα ταμιακά αποθέματα των Συναντήσεων εξαντλήθηκαν με την οργάνωση των περσινών ΦΣΚ, ενώ μέχρις στιγμής και εν μέσω γενικότερης οικονομικής κρίσης, δεν βρέθηκε εναλλακτική πυγή χρηματοδότησης. Επειδή όμως η ακύρωση του θεσμού αλλά και η αναστολή του για ένα χρόνο ήσαν εντελώς αδιανόητες, οι ΦΣΚ 2012 θα πετάξουν φέτος από τα Κύθηρα στο διαδίκτυο.

Την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται στην καινούργια διαδικτυακή γκαλερί Αριάδνη (www.ariadnephotogallery.com) η έκθεση Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων: Βραβεία Νέων Φωτογράφων, 2006-2011. Παρουσιάζονται επιλεγμένα έργα των πέντε βραβευμένων κατά το παρελθών συμμετεχόντων στην ετήσια έκθεση Νέων Ελλήνων Φωτογράφων, καθώς και ατομική έκθεση του βραβευμένου το 2011 φωτογράφου Ανδρέα Σκρέλη.

Σημαντική πηγή θετικής προβολής για τα Κύθηρα, οι ΦΣΚ συνάντησαν από την πρώτη στιγμή θετική ανταπόκριση από τον τύπο και τους κριτικούς. Γράφοντας στην Πανσέληνο της Θεσσαλονίκης το 2004, η Ελένη Ανδρικοπούλου σημείωνε πως «Μέσα στην πληθώρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που γίνονται πλέον κάθε καλοκαίρι σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, λίγες είναι αυτές που διαθέτουν και ποιότητα και πρωτοτυπία. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται και οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων». Τρία χρόνια αργότερα, η κριτικός τέχνης της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα προσθέτει, «Είναι σπάνιο να βλέπει κανείς στην ελληνική επαρχία, πολιτιστικούς θεσμούς που να έχουν συνέχεια και συνέπεια. Οι Φωτογραφικές Συναντήσεις Κυθήρων είναι μια από τις δημοφιλέστερες και πλέον πετυχημένες "ανεξάρτητες” εκδηλώσεις του ελληνικού φωτογραφικού στερεώματος, χάρη στις σωστές πρωτοβουλίες και τον ορθολογιστικό σχεδιασμό τους».

Έχουμε την ελπίδα αλλά και την πεποίθηση πως το 2013 θα δοθεί πάλι η ευκαιρία στους φωτογράφους, μελετητές, κριτικούς και κάθε είδους εραστές της φωτογραφίας να συναντηθούν ξανά στα φιλόξενα Κύθηρα.