Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Νέα έκθεση γλυπτών του Κώστα Κουλεντιανού

Στις 27 Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 στην Αθήνα, αναδρομική έκθεση 120 γλυπτών του παγκόσμια γνωστού καλλιτέχνη και συμπατριώτη μας Κώστα Κουλεντιανού.
Ο Κουλεντιανός (1818-1995) υπήρξε εγγονός του παπά-Διονύση από τα Χριστοφοριάνικα Κυθήρων και πρώτος υπήρξε εξάδελφος του συνεργάτη μας λογοτέχνη Διονύση Κουλεντιανού.
Γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών λίγο πριν ξεκινήσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ τα πρώτα του ιδιαίτερα μαθήματα επήρε από τον επίσης Κυθήριο, διάσημο γλύπτη της εποχής, Θωμά Θωμόπουλο, θείο της Σταυρούλας Κατσούλη-Κουλεντιανού και με σύστασή της.
Ακολούθησε μια υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης, η οποία τον έφερε στο Παρίσι και μια στη συνέχεια διεθνής καλλιτεχνική δραστηριότητα, είτε ως καθηγητή σε Πανεπιστήμια, είτε με εκθέσεις γλυπτών, με ταπετσαρίες, σχέδια σε χαρτί, υφαντά κ.ά. που στολίζουν μουσεία, πλατείες, ιδιωτικές συλλογές, προαύλια δημοσίων χώρων..
Εξ’ αυτών, 50 έργα του βρίσκονται μόνο στη Γαλλία. Όλα αυτά του επέφεραν πολλές διακρίσεις και μια γενική καταξίωση.
Παράλληλα, η αγάπη του για τα Κύθηρα συχνά τον οδήγησαν στα μέρη μας και πόθος του υπήρξε να δει κάποτε έργο του να στολίζει το νησί μας. Κρίμα, που δεν πρόλαβε.
Οι νεώτεροι μελετητές αξίζει κάποτε να παρουσιάσουν πλατύτερα το έργο των τριών μεγάλων Κυθηρίων γλυπτών Θωμόπουλου, Καβάκου και Κουλεντιανού, γιατί τους αξίζει κάθε τιμή και έπαινος. Έστω και μεταθανάτια.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 5 Ιανουαρίου 2013.