Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Παναγιά Κακοπετριανή


    Μια πολύ όμορφη και πολύ καλά διατηρημένη εκκλησιά στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας, είναι η Παναγιά η Κακοπετριανή. Βρίσκεται στο Μανιτιχώρι, στην τοποθεσία «Κακοπέτρι» από όπου πήρε και το όνομά της.
Δεσπόζει στην περιοχή και ξεκουράζεται το μάτι σου όταν την αντικρίζεις κτισμένη σ’ αυτήν την τοποθεσία με την άγρια ομορφιά. Όταν την επισκεφθείς και περιηγηθείς τους συνεχόμενους χώρους, εντυπωσιάζεσαι πραγματικά και έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη εποχή, μερικούς αιώνες πίσω.
Ανήκει στην οικογένεια Καλούτση που την φροντίζει και την συντηρεί. Εκεί είναι θαμμένος ο αείμνηστος λόγιος Σοφοκλής Καλούτσης, ο υμνογράφος της Μυρτιδιώτισσας που πέθανε πριν 35 περίπου χρόνια.
Η Παναγία η Κακοπετριανή ήταν παλιά γυναικείο μοναστήρι. Μέσα στην εκκλησία αναπαύεται η κτήτωρ και πρώτη ηγουμένη Μαρία.
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στο Γεννέσιον της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Πολύς κόσμος προσήλθε φέτος το πρωί στη Θεία Λειτουργία που προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα για το χαρμόσυνο γεγονός της Γέννησης της Θεοτόκου που πολλά χρόνια πριν είχαν προαναγγείλλει οι προφήτες.
Μετά το πέρας της Λειτουργίας η οικογένεια Καλούτση προσέφερε πλούσιο πρωινό σε όλους τους προσκυνητές, στους άνετους και φιλόξενους χώρους της Παλιάς Μονής. Αυτό είναι το έθιμο που η οικογένεια Καλούτση συνεχίζει για πάρα πολλά χρόνια.






Βασίλης Σταύρου ιερέως Χάρος