Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Από αεροσυνοδός... συγγραφέας! Η Ελένη Φωτίου μιλά στο TLIFE για τους μεγάλους έρωτες και το νέο της βιβλίο!

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να παρέμβει και να αλλάξει τη μοίρα κάποιων άλλων; Πώς μπορεί ένας μεγάλος έρωτας να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια; Τι γίνεται όταν ξεσπά η αέναη μάχη ανάμεσα στα στερεότυπα, την προκατάληψη και το απροσδόκητο μεγαλείο της αγάπης;

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά μέσα από την ιστορία της Μυρτούς στο βιβλίο της η Ελένη Φωτίου. Το μυθιστόρημα “…και το όνομα αυτής… Μυρτώ” από τις εκδόσεις Λιβάνη έχει κερδίσει την αγάπη του αναγνωστικού κοινού και η συγγραφέας Ελένη Φωτίου μιλά στο TLIFE για τον έρωτα, τις εργαζόμενες μητέρες και τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα.

“Και το όνομά αυτής... Μυρτώ”! Πώς ήρθε η έμπνευση για αυτήν την ιστορία που περιγράφεται στο βιβλίο σας;
Η έμπνευση για την ιστορία του βιβλίου ήρθε σε μία από τις επισκέψεις μου στο μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισας στα Κύθηρα. Στην απόκοσμη ομορφιά του, μέσα στη μυσταγωγία του θείου, στην υπέροχη γαλήνη του, σκέφτηκα ότι κινούνται άνθρωποι που η αγάπη και η πίστη τους μεταφέρονται σε ένα παιδί που εμφανίζεται στην απόλυτα μοναχική ζωή τους και την μεταβάλλει σε έναν μοναδικό υπέροχο αγώνα.

Η ιστορία διαδραματίζεται στα Κύθηρα, στα οποία έχετε και εσείς αδυναμία. Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο; Ήταν το νησί ένα από τα ερεθίσματα που έγιναν πηγή έμπνευσης;
Στην ιστορία δεν υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία. Όμως οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι αληθινά και εκφράζονται με έναν διαφορετικό τρόπο και μέσα από τη ζωή των φανταστικών ηρώων που επινοούνται σύμφωνα πάντα με τη σκέψη και το προσωπικό συναίσθημα. Τα Κύθηρα είναι πηγή έμπνευσης. Είναι ένα νησί που σε παροτρύνει με την ιδιαιτερότητά του.

Πώς και πότε δημιουργήθηκε η ανάγκη της συγγραφής;
Ασχολούμαι με τη συγγραφή από παιδί. Ήταν και είναι η εσωτερική μου ανάγκη να εκφραστώ, να δημιουργήσω αλλά περισσότερο να καταθέτω την ψυχή μου στον ίδιο μου τον εαυτό. Αρκεί να υπήρχε ένα κομμάτι χαρτί για να νιώσω ευτυχία και πληρότητα. Ο φανταστικός αληθινός μου κόσμος είναι η θετική μου δύναμη και ο εκάστοτε επαναπροσδιορισμός της ζωής.

Έχετε ασχοληθεί με την τοπογραφία, τις δημόσιες σχέσεις, την επικοινωνία και ήσασταν και αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή αεροπορία. Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε στο χώρο της λογοτεχνίας;
Στο χώρο της λογοτεχνίας με τράβηξε η αγάπη της συγγραφής. Οι σκόρπιες σκέψεις κάποια στιγμή θεώρησα ότι έπρεπε να έχουν αρχή μέση και τέλος. Να σημαίνουν κάτι όχι μόνο σε εμένα αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μοιραστούν αυτές τις σκέψεις μέσα από ένα ολοκληρωμένο λογοτεχνικό έργο.

Στο βιβλίο σας παρουσιάζεται ένας δυνατός έρωτας δυο ανθρώπων που συναντούν πολλά εμπόδια. Έχετε ζήσει κάτι τέτοιο; Θεωρείτε πως οι άνθρωποι κάνουν σήμερα δυνατές σχέσεις που υπερπηδούν τα εμπόδια;
Όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει ερωτικά συναισθήματα μετ’ εμποδίων. Κάτι που να ταυτίζεται με την ζωή της ηρωίδας του βιβλίου όχι. Οι άνθρωποι μπορεί να δημιουργήσουν δυνατές σχέσεις ανεξάρτητα σε ποια εποχή ζουν. Η φύση και η ανάγκη του ανθρώπου δεν αλλοιώνεται. Η ερωτική δύναμη όπως και η δύναμη γενικότερα της αγάπης είναι τεράστια, η μεγαλύτερη κινητήρια ανθρώπινη δύναμη. Επομένως ότι εμπόδιο και να υπάρχει οι άνθρωποι που αγαπούν έχουν τη δύναμη να αγωνιστούν και να υπερασπιστούν την ευτυχία τους.

Έχετε δυο παιδιά και ασχολείστε με την τουριστική βιομηχανία και τη συγγραφή. Πόσο εύκολο είναι για μια εργαζόμενη μητέρα να τα προλάβει όλα;
Δεν είναι εύκολο για μια εργαζόμενη μητέρα να τα προλαβαίνει όλα. Χρειάζονται προϋποθέσεις. Σωστή διαχείριση του χρόνου, ανάθεση ευθυνών μέσα στην οικογένεια αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όταν κάποιος αγαπάει αυτά που κάνει και στην κυριολεξία πετάγεται το πρωί από το κρεβάτι για να ξεκινήσει, τότε δημιουργείται και ο χρόνος ο απαραίτητος. Όπως ισχύει για κάθε πολυάσχολο άνθρωπο έτσι και οι πολυάσχολες μητέρες χρειάζεται να αφήνουν τα επουσιώδη και να ασχολούνται με την ουσία. Όπως προανέφερα όταν αγαπάς αυτά που κάνεις πάντα βρίσκεις χρόνο. Τότε δημιουργείται μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας σε όλα τα επίπεδα.

Ως σύγχρονη γυναίκα πως βλέπετε την κατάσταση και τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί στη χώρα;
Κάθε εποχή, κάθε γενιά περνάει δυσκολίες. Πολλές φορές οι δυσκολίες θεωρούνται ανυπέρβλητες και τα προβλήματα δισεπίλυτα. Θεωρώ όμως ότι αυτά όλα είναι ένα κομμάτι της ζωής και εξαρτάται πως το αντιλαμβάνεται ο κάθε ένας μας. Ο σημερινός κοινωνικός αναβρασμός στο τέλος θα φέρει καλά αποτελέσματα γιατί τελικά μέσα από δυνατό πόνο οι κοινωνίες εξελίσσονται. Μετά τον Μεσαίωνα ήρθε ο Διαφωτισμός. Η κρίση θα δημιουργήσει έναν επαναπροσδιορισμό αξιών. Θα γίνουμε πιο συμπονετικοί, λιγότερο εγωιστές και θα εναποθέσουμε την ομορφιά της ζωής σε απλά καθημερινά πράγματα που τα χάσαμε από την υπερβολική ταχύτητα και την λάθος κατεύθυνση. Αυτό που έχω να πω ειδικά στους νέους ανθρώπους είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μία ασύλληπτη εσωτερική δύναμη που μπορεί να κάνει θαύματα. Να μη φοβούνται αυτό που συμβαίνει, αντίθετα να το θεωρήσουν ότι είναι ένας σταθμός για κάτι καλύτερο που έρχεται. Να μην παρατήσουν ποτέ τα όνειρά τους, όποια και να είναι αυτά. Όπου στοχεύεις αυτό εξαπλώνεται. Όταν θέσεις στόχους και έχεις υπομονή και επιμονή τότε είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα καταφέρεις να έχεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει εκεί έξω, ο κάθε ένας μας να κοιτάξει μέσα του και να δει ότι η δύναμή του θέλει να εκραγεί, να διαπεράσει τα εμπόδια και να κατακτήσει στόχους και όνειρα, αρκεί να το πιστέψει και άμα το πιστέψει θα συμβεί. Ας πάρει ο καθένας μας τη ζωή στα χέρια του. Οι κρίσεις πάντοτε δημιουργούν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και γεννούν τις πιο δυνατές προσωπικότητες που γράφουν ιστορία.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια; Ετοιμάζεται κάποιο νέο βιβλίο;
Ετοιμάζω κάτι καινούργιο. Για την ακρίβεια για μένα δεν είναι κάτι καινούργιο .Είναι μέσα από αυτά που έγραφα πάντα αλλά δεν τα μοιραζόμουν. Τώρα προσαρμόζονται στις ανάγκες ενός αναγνωστικού κοινού που στην πρώτη μου επαγγελματική δουλειά έδειξε τεράστια αγάπη και θα ήθελα να ανταποκριθώ με ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν εξ ίσου με το προηγούμενο.

πηγή: tlife.gr