Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, 6/11/2013

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06/11/2013
Ο Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Υγείας, μιλώντας στην Βουλή, ως Εισηγητής στην Επερώτηση «σχετικά με τον αποκλεισμό από την υγειονομική περίθαλψη εκατομμυρίων πολιτών», μεταξύ άλλων τόνισε:
Η πραγματικότητα είναι ότι με την εφαρμογή των Μνημονίων και την υπακοή στην Τρόικα, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι τελευταίες Κυβερνήσεις, ο Ελληνικός λαός έχει εξαθλιωθεί, έχει υποβαθμιστεί πολύ η ποιότητα της ζωής του και χιλιάδες συμπολίτες μας μένουν στο σκοτάδι και στους δρόμους.
Αυτό οφείλεται στην τραγική μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην επιβολή υπέρμετρων φόρων και χαρατσιών αλλά, κυρίως, στο ότι, εργαζόμενοι μέχρι πρότινος, σήμερα είναι άνεργοι και δεν έχουν τη δυνατότητα και την ελπίδα εξεύρεσης εργασίας.
Η ανεργία σήμερα ξεπερνά το 27,9%, οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο και πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια.
Εκτός της ανεργίας, που παρουσιάζεται στον ιδιωτικό τομέα, λόγω κλεισίματος καταστημάτων και επιχειρήσεων, έχουμε και τις απολύσεις από τον Δημόσιο τομέα, πράγμα που είναι απαράδεκτο. Και είναι απαράδεκτο διότι, σήμερα ο απολυμένος δεν υπάρχει περίπτωση να βρει εργασία. Γι αυτό, πολλοί καταλήγουν σε ψυχολογικά προβλήματα και δυστυχώς και σε αυτοκτονίες. Τα 3-4 τελευταία χρόνια έχουμε γύρω στις 4000- 5000 αυτοκτονίες.
Και ερωτώ, με τέτοια πολιτική, μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει - έστω και στοιχειώδης - κοινωνική ευαισθησία;
Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διερχόμεθα, επιβάλλεται η Κυβέρνηση να προσέξει όσο το δυνατό περισσότερο την Υγεία του λαού μας.
Δυστυχώς όμως, συμβαίνει το αντίθετο, αφού όλες οι παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας, έχουν υποβαθμισθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποι μας, όπως σας είπα, να χάνουν τη ζωή τους.
Λόγω μη λειτουργίας κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, από έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού, χάνουν κάθε χρόνο 1000 άτομα τη ζωή τους, μόνο στην Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, χάνονται ανθρώπινες ζωές, λόγω καθυστέρησης των χειρουργικών επεμβάσεων και λόγω μη επαρκούς λειτουργίας Αγροτικών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας, αλλά και Νοσοκομείων της επαρχίας.
Σήμερα, ο ασθενής αναγκάζεται να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνει γιατρούς, φάρμακα, εξετάσεις, τηλεφωνικά ραντεβού, ακόμα και την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο, όταν η τσέπη του είναι άδεια.
Επίσης, θέλει το Υπουργείο Υγείας, όλοι οι ασθενείς να αγοράζουν γενόσημα φάρμακα. Και όσοι αγοράζουν πρωτότυπα τιμωρούνται, αφού τους επιβάλλεται να πληρώνουν το 100% του κόστους, πάνω από την τιμή του γενοσήμου.
Γι΄ αυτό ερωτώ, εάν πάρει κανείς γενόσημα και δεν πάει καλά, δεν θεραπευτεί αλλά, αντιθέτως, επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του, ποιος ευθύνεται, ο γιατρός ή το Κράτος, δηλαδή ο Υπουργός;
Λέει επίσης το Υπουργείο Υγείας, ότι έχει ελαττώσει την Κρατική φαρμακευτική δαπάνη. Εάν η ελάττωση της δαπάνης προερχόταν από ελάττωση της σπατάλης Δημοσίου χρήματος, θα συμφωνούσα. Όμως, η ελάττωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οφείλεται κυρίως στο ότι, ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού έχει προέλθει από τις τσέπες των ασθενών και μάλιστα, αυτή τη δύσκολη  οικονομική περίοδο.
Προβαίνει το Υπουργείο στην ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχει δοθεί για μελέτη και σχεδιασμό στην TASK FORCE, μέσω της επιτροπής «Υγεία εν δράσει» και η μελέτη αυτή θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι απαράδεκτο να σπαταλούνται τόσα εκατομμύρια, όταν λέγεται μάλιστα ότι, έχει γίνει μελέτη δωρεάν από Καθηγητή και άλλους αρμόδιους. Και δεν αποτελεί δικαιολογία ότι τα χρήματα προέρχονται από το ΕΣΠΑ.
Και ο κ.Μελάς κατέληξε:
Επιβάλλεται σήμερα να βοηθήσουμε, να προστατεύσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τον Ελληνικό λαό και στο θέμα της Ανεργίας και στο θέμα της Υγείας. Αλλά να τον προστατεύσουμε στη πράξη και όχι στα λόγια, γιατί τα λόγια τα παχιά και τα μεγάλα, τα ψεύτικα, απογοητεύουν τον Ελληνικό λαό.