Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Δελτίο τύπου από την Ομάδα Φίλων Βιβλιοθήκης, 21/11/2013

Ο ΧΙΛΙΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε φτάσαμε στον μαγικό αριθμό 1.000. Δεν το λογαριάζουμε δα για κανένα φοβερό επίτευγμα. Αλλά παρηγοριόμαστε στην σκέψη ότι αν δεν είχε ξεκινήσει η προσπάθεια για να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μια δημόσια, ανοιχτή, ενημερωμένη Βιβλιοθήκη, όλα αυτά τα βιβλία δεν θα είχαν διαβαστεί. Και δεν θα είχε δοθεί η ευκαιρία και η ελπίδα για την περαιτέρω ενδυνάμωση «της πιο ευχάριστης, πιο παραγωγικής, πιο σεμνής και πιο μάταιης ανθρώπινης δραστηριότητας», της ανάγνωσης.

Το πρώτο βιβλίο δόθηκε για δανεισμό την 3η Δεκεμβρίου του 2012. Από τότε πέρασαν 11 μήνες. Ο κύριος όγκος δανεισμών πραγματοποιήθηκε κατά τις σαββατιάτικες εκπαιδευτικές δραστηριότητες από παιδιά ηλικίας Δημοτικού. Παρά τη μεταβολή των συνηθειών στις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν μας έλειψαν αναγνώστες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί αυτό ακριβώς το χιλιοστό βιβλίο, το οποίο δόθηκε για δεκαπενθήμερο δανεισμό σε έναν από τους γηραιότερους και πιστότερους αναγνώστες μας. Παρά τις αποστάσεις που φαντάζουν αποτρεπτικές για μερικά απομακρυσμένα μέρη του νησιού μας, όπως ο Καραβάς, η Αγία Πελαγία ή ο Αυλαίμωνας, είχαμε αρκετές επισκέψεις και από εκεί.

Ο Αναστάσιος Σούγιαννης που δανείστηκε το χιλιοστό βιβλίο, το «Ψαλτήριον του Προφήτου & Βασιλέως Δαυίδ» είναι μόνιμος κάτοικος Αγίας Πελαγίας, και όταν λέμε «μόνιμος» το εννοούμε εκατό τοις εκατό. δεν ξεμυτάει σχεδόν καθόλου από το χωριό του. Ο δανεισμός και η επιστροφή των βιβλίων γίνεται εμμέσως. Τα βιβλία παραδίδονται και παραλαμβάνονται κανονικά και πάντοτε εμπρόθεσμα από φίλο-εθελοντή ο οποίος κινείται καθημερινά από το Νότο στο Βορρά μετ’ επιστροφής.

Ομάδα Φίλων Βιβλιοθήκης
Δελτίο τύπου 21/11/2013