Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Καραγκούνης: Απαλλαγή φόρων για τους συνταξιούχους του εξωτερικού

Πρόταση στον υπουργό Οικονομικών

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τέως υφυπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Καραγκούνης με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, προτείνει την απαλλαγή του φόρου εισοδήματος και του φόρου κληρονομιάς σε συνταξιούχους του εξωτερικού, ως κίνητρο για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Καραγκούνης, «στην Πορτογαλία από τον Ιανουάριο του 2013 όλοι οι ξένοι συνταξιούχοι και ιδίως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι διαμένουν τουλάχιστον 183 μέρες τον χρόνο στην Πορτογαλία και οι οποίοι γίνονται μόνιμοι κάτοικοι Πορτογαλίας είτε με την αγορά είτε με την ενοικίαση ενός ακινήτου, απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων για το σύνολο των εισοδημάτων τους (σύνταξη, τόκοι καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα από το εξωτερικό) για κάθε περίοδο 10 ετών ανανεωμένη».

Ο ερωτών βουλευτής αναφέρει πως «ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ενώ η κατανάλωση έχει μειωθεί στο ναδίρ η εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να τονώσει καταλυτικά τόσο την Ελληνική Οικονομία όσο βεβαίως και την τοπική Οικονομία ανά την Ελλάδα» και προσθέτει:

«Αν υποθέσουμε ότι θα κάνουν εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου 30.000 ξένοι συνταξιούχοι με ένα μέσο εισόδημα 3.000 ευρώ τον μήνα, τότε η ετήσια κατανάλωση στις τοπικές κοινωνίες θα ανέλθει στο 1,1 δισ ευρώ τον χρόνο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ η είσπραξη ΦΠΑ θα ανέλθει περίπου στα 250.000.000 ευρώ το χρόνο. Δεν συμπεριλαμβάνεται βέβαια η ευεργετική επίδραση στην αγορά ακινήτων. Παράλληλα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα αποτελέσουν τους κήρυκες προσέλευσης και άλλων που θα κάνουν χρήση του νόμου και σίγουρα θα συμβάλλουν στην αύξηση του τουρισμού. Η δε κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για την συγκεκριμένη κατηγορία θα ευνοήσει και τις επόμενες γενιές να παραμείνουν στην Ελλάδα».

Ο κ. Καραγκούνης ερωτά αν ο υπουργός προτίθεται να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στην Ελλάδα.

πηγή: sofokleousin.gr