Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Στράτος Χαρχαλάκης: Ποιοι εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα;

Στράτος Χαρχαλάκης

Η απάντηση του Προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας στις δήθεν αποκαλύψεις του κ. Παναγιώτη Μεγαλοκονόμου με καλύπτει απόλυτα. Εξάλλου εμπιστεύομαι απεριόριστα το σύνολο της διοίκησης της Εγχωρίου Περιουσίας, τόσο τον Πρόεδρο κ. Κομηνό, όσο και τα Μέλη κ. Ιωάννη Βέζο, κ. Εμμανουήλ Κουκάκη, κ. Κώστα Μυλωνόπουλο και κ. Γιάννη Χαραντζά και τους θεωρώ όλους έντιμους και αξιοπρεπείς, που ουδέποτε θα λάμβαναν παράνομες ή σκιώδεις αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων.
Ένας αιρετός δημοτικός σύμβουλος θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τους νόμους που αναφέρονται στην Εγχώριο Περιουσία και να μην αερολογεί με τέτοια ανευθυνότητα αφήνοντας αιχμές για τη νομιμότητα των δαπανών της Εγχωρίου Περιουσίας. Θα έπρεπε ο κ. συνάδελφος να γνωρίζει το Ν.2946/2001 (άρθρο 16 παράγραφος 7/α) που δίνει ξεκάθαρες αρμοδιότητες στην Επιτροπή να διαχειρίζεται τα κοινόχρηστα, όπως είναι οι δρόμοι. Η συγκεκριμένη τσιμεντόστρωση ούτε χαριστική είναι, ούτε ο δρόμος είναι ιδιωτικός, αλλά εξυπηρετεί πολλούς δημότες, μάλιστα και τον ίδιο τον κ. Μεγαλοκονόμο! Θα τασσόμουν στο πλευρό του κ. Μεγαλοκονόμου μόνο εάν επρόκειτο για ιδιωτικό δρόμο και μόνο εάν το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετούσε αποκλειστικά έναν και μόνο δημότη και μάλιστα μέλος της Επιτροπής! Τότε ναι, θα υπήρχε σοβαρό ηθικό θέμα. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Επιτροπή προμηθεύτηκε μπετόν όπως κάνει εδώ και πολλά χρόνια (το ίδιο κάνουν και οι Δήμοι) και ολοκλήρωσε τους δρόμους προς τον Άγιο Νικόλαο Κρασά και προς τον Ι.Ν. της Παναγίας στο Καταφυγάδι (για τους οποίους βέβαια δεν είδαμε να γραφτεί κάτι θετικό), ενώ έδωσε τη δυνατότητα στα Μέλη της Επιτροπής να προτείνουν και εκείνοι σημεία διάστρωσης, όπως και έγινε. Γιατί είναι μεμπτή η επισκευή και συντήρηση δρόμων από την Εγχώριο Περιουσία; Οι δρόμοι εξυπηρετούν τους ανθρώπους, τα σπίτια, τις περιουσίες και επιχειρήσεις των δημοτών, ούτε σε ιδιωτικές οδούς έγιναν έργα, ούτε χαριστικές πράξεις. Διότι αν αποδεχθούμε τη «λογική» του κ. Μεγαλοκονόμου, τότε κάθε δρόμος που στρώνεται και εξυπηρετεί δημότες θα μπορεί να θεωρηθεί χαριστική-προσωπική πράξη γιατί διέρχεται έξω από σπίτια δημοτών, κατοίκων, αιρετών, συγγενών αιρετών κ.λπ., όμως δεν είναι έτσι, γιατί τότε και η ασφαλτόστρωση και ο φωτισμός του δρόμου που διέρχεται μπροστά από το ξενοδοχείο του κ. Μεγαλοκονόμου, χαριστική πράξη μπορεί να θεωρηθεί καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχουν δρόμοι μεγαλύτερης προτεραιότητας για επισκευή! Αν ταυτιστούμε με την άποψη αυτή δεν θα πρέπει να επισκευάσουμε/ασφαλτοστρώσουμε/τσιμεντοστρώσουμε ξανά κανένα δρόμο για να μην κατηγορηθούμε ότι κάνουμε χαριστικές πράξεις στους παρόδιους ιδιοκτήτες! Αν είναι δυνατόν! Από πού προκύπτει λοιπόν ότι είναι παράνομη η συγκεκριμένη ενέργεια; Ο Νόμος για τις εγκαταστάσεις κοινής χρήσης όπως είναι οι δρόμοι είναι παραπάνω από σαφής και ειδικά οι ασχολούμενοι με τα κοινά οφείλουν να τον γνωρίζουν. Συνεπώς «άνθρακες ο θησαυρός» του κ. συναδέλφου!
Με αφορμή όμως αυτές τις έωλες αιτιάσεις του κ. Μεγαλοκονόμου, θα ήταν καλό να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας σχετικά με την εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων στην μικρή μας κοινωνία. Θα αναφέρω τρία μόνο παραδείγματα, για τα οποία όντως όλοι οι Κυθήριοι πρέπει να φωνάξουμε ΑΙΣΧΟΣ!

1. «Μπετονιέρες άμεσης προεκλογικής δράσης». Λίγες ώρες πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014 δημοσιεύθηκαν σε τοπική ιστοσελίδα φωτογραφίες από διάστρωση μπετόν σε συγκεκριμένα σημεία του νησιού. Η διάστρωση έγινε ακόμα και την παραμονή των εκλογών, δηλαδή το Σάββατο 17 Μαΐου 2014! Τότε ο κ. Μεγαλοκονόμος δεν είχε αναρωτηθεί για αυτή την όντως αισχρή προεκλογική πράξη – προφανώς θα είχε τους λόγους του!, αναρωτιόμαστε όμως εμείς: με ποια ιεράρχηση και με ποια σκοπιμότητα η (διοικούσα τότε) παράταξη του κ. Μεγαλοκονόμου έστρωνε μπετά λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέων Δημοτικών Αρχών το 2014; Υπήρξε απόφαση συλλογικού οργάνου για τα σημεία αυτά; Με πρόταση ανάληψης υποχρέωσης (δέσμευση πίστωσης) 15.000€ στις 13/03/2014, η τότε Δημοτική Αρχή «κράτησε» τα μπετά προς το τέλος, για να τα ρίξει λίγες ώρες πριν τις εκλογές (2 μήνες μετά την δέσμευση της πίστωσης!). Γιατί λοιπόν έπεφταν μπετά στο νησί λίγες ώρες πριν τις εκλογές του 2014; Η πρακτική αυτή είναι ηθική ή όχι; Θα μας απαντήσει κάποιος;
Σχετικά δημοσιεύματα:
και

2. «Να ψηφίσω την παράταση για να στρώσουν το δρόμο του πατρικού μου σπιτιού». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Φατσέας στην 7η Συνεδρίαση του Δ.Σ. του 2016 προσπάθησε να αιτιολογήσει τη θετική του ψήφο στην χορήγηση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης για το έργο «Ασφαλτόστρωση Δημοτικής Οδοποιίας». Ζήτησε να στρωθεί με άσφαλτο ένα μικρό κομμάτι δρόμου μπροστά στο πατρικό σπίτι του στο Λιβάδι (το οποίο έτσι και αλλιώς περιλαμβανόταν στο συγκεκριμένο έργο, όμως δεν είχε ολοκληρωθεί για τεχνικούς λόγους και τελικά ολοκληρώθηκε ακριβώς όπως προβλεπόταν στη μελέτη). Η ψήφιση δηλαδή ενός θέματος δεν κρίνεται από τον κ. συνάδελφο με όρους δημοσίου συμφέροντος και μόνον όπως επιτάσσεται από το Νόμο, αλλά ξεκάθαρα για λόγους προσωπικούς, προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος του πατρικού σπιτιού του όπως ομολογεί και ο ίδιος!
Σχετικό βίντεο εδώ (στο 1:38:40): https://www.youtube.com/watch?v=4iVRijym7Ak

3. «Ενδιαφέρομαι να έρθω και εγώ γιατί ασχολούμαι και επαγγελματικά με τον τουρισμό». Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. (18η/2016) που συζητιόταν η εκπροσώπηση του Δήμου στις εκθέσεις του εξωτερικού, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος (που σήμερα τάχα κόπτεται για ζητήματα ηθικής και νομιμότητας) έλαβε το λόγο και ζήτησε δημοσίως να συμμετάσχει και ο ίδιος στα μέλη της αποστολής του Δήμου στις εκθέσεις της Βιέννης και της Ζυρίχης. Μέχρι εδώ καλά και ορθώς έπραξε και φυσικά η Δημοτική Αρχή αμέσως απεδέχθη την συμμετοχή του, σε αντίθεση βέβαια με ό,τι συστηματικά έπραττε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που επί 8 χρόνια δεν θεώρησε σωστό να συμπεριλάβει κάποιο εκπρόσωπο της Αντιπολίτευσης σε κανένα επίσημο ταξίδι ή επίσημη δράση του Δήμου εκτός Κυθήρων! Εκείνο όμως που ακόμα μας προκαλεί εντύπωση και σχολιάστηκε δυσμενέστατα σε όλο το νησί είναι η αιτιολογία την οποία προέβαλε ο κ. Μεγαλοκονόμος για να ζητήσει τη συμμετοχή του στις εκθέσεις του εξωτερικού (με κάλυψη των εξόδων από το Δήμο φυσικά): «ενδιαφέρομαι να έρθω και εγώ γιατί ασχολούμαι και επαγγελματικά με τον τουρισμό»! Λες και όσοι συμμετέχουμε στις εκθέσεις του εξωτερικού και καθόμαστε 10 και 12 ώρες την ημέρα όρθιοι δίνοντας φυλλάδια και κάνοντας επαφές σε ένα περίπτερο, το κάνουμε επειδή ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον τουρισμό ή για να προωθήσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Ας καταλάβει ο κ. συνάδελφος ότι η συμμετοχή στις εκθέσεις τουρισμού δεν γίνεται για να προβληθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, αλλά όλο το νησί ενιαία και αδιαίρετα και για αυτό το λόγο έχουμε απαγορεύσει την ύπαρξη και διανομή υλικού μεμονωμένων επιχειρήσεων στα περίπτερα του Δήμου, όπου διανέμεται μόνο το υλικό του Δήμου και των συλλόγων/φορέων και όχι συγκεκριμένων ξενοδοχείων. Αν ο κ. Μεγαλοκονόμος θέλει να συμμετέχει σε εκθέσεις τουρισμού για να ενισχύσει την τουριστική του επιχείρηση, τότε μπορεί να το κάνει με δικές του δαπάνες, σε δικό του περίπτερο και όχι με δαπάνες του Δήμου και μάλιστα παραδεχόμενος δημόσια και on camera ότι ζητάει να συμπεριληφθεί στις επίσημες αποστολές του Δήμου με την αιτιολογία αυτή. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που συμμετέχουν με δαπάνες του Δήμου στις εκθέσεις του εξωτερικού και εσωτερικού, προωθούν αυστηρά και μόνον τα συμφέροντα του Δήμου και του νησιού και όχι τα δικά τους, ακόμα και αν οι ίδιοι έχουν τουριστικές επιχειρήσεις. Θεωρώ δεδομένο ότι ο κ. συνάδελφος θα πράξει το ίδιο στις εκθέσεις που θα εκπροσωπήσει το Δήμο, καθώς αν οποιοσδήποτε επιθυμεί να δίνει τις δικές του κάρτες και τα δικά του φυλλάδια, αυτό μπορεί να το κάνει νοικιάζοντας δικό του χώρο στις εκθέσεις όπως κατά καιρούς γίνεται με επιχειρηματίες του τουρισμού.
Σχετικό βίντεο εδώ (στο 1:20:25): https://www.youtube.com/watch?v=QdV9NHV8sts