Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Αρχιερατικά Χριστούγεννα με 15 άτομα!

Υπάρχει ένα νησί της Ελληνικής Επικράτειας στο οποίο έχουν απομείνει λιγότεροι από 20 μόνιμοι κάτοικοι, χωρίς γιατρό, χωρίς παπά, χωρίς την απαραίτητη κρατική μέριμνα.
Τα Αντικύθηρα των 15-20 μονίμων κατοίκων επισκέφθηκε ανήμερα Χριστούγεννα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο απλούς και ταπεινός Ιεράρχης, που αποδεικνύει εμπράκτως την μέριμνα και την πατρική του φροντίδα για το ποίμνιό του, ακόμα και το πιο απομακρυσμένο.
Τους τελευταίους μήνες ο σεβάσμιος Ιερέας των Αντικυθήρων π. Αντώνιος Λιγοψυχάκης αναρρώνει από πρόβλημα υγείας και έτσι ο Σεβασμιώτατος αποστέλει στο μικρό νησί Ιερείς περιοδικά προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό.
Φέτος τα Χριστούγεννα αποφάσισε να πάει ο ίδιος στα Αντικύθηρα για να τελέσει την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, όμως η ισχυρή κακοκαιρία δεν του επέτρεψε να μεταβεί από την παραμονή.
Έτσι, έφθασε στο νησί ανήμερα Χριστούγεννα με το ελικόπτερο του κ. Σαραντόπουλου από τις Σπέτσες που πολύ συχνά εξυπηρετεί αφιλοδερδώς το ακριτικό νησί και τον Σεβασμιώτατο.
Στο Δημοτικό Ελικοδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Χαρχαλάκης.
Είναι η πρώτη φορά που ένας Ιεράρχης επισκέπτεται το νησί σε μια τόσο μεγάλη ημέρα για την Χριστιανοσύνη.
Το εσπέρας των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Μύρωνος, ενώ το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου λειτούργησε κατά μόνας (άνευ άλλων Ιερέων και Διακόνου) στον διπλό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Διονυσίου στον Ποταμό, όπου ευρίσκεται η πιο παλαιά φορητή εικόνα στο νησί, η Δέησις επί του Ιερού Τέμπλου του Ναού των Εισοδίων, που ανάγεται στον 15ο αιώνα και είναι Κρητικής Σχολής.
Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τους κατοίκους του νησιού σαν γνήσιος ποιμήν και πατέρας.
Σε μια περίοδο που πολλοί (και εντός Εκκλησίας δυστυχώς) αναζητούν την πολυτέλεια, την προβολή και ίσως την εκζήτηση, υπάρχουν ακόμα Ιεράρχες που παραμένουν και ζουν ως απλοί μοναχοί, όπως τους επιτάσσει το Σχήμα τους και αποτελούν πραγματικούς ποιμένες, όχι μόνο για την λαχούσα σε αυτούς Επαρχία, αλλά για τον σύμπαντα κόσμο.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Χαρχαλάκης 

πηγή: romfea.gr