Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 4/12/2016

Με μια λαμπρή τελετή στο ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 2/12 η έκθεση με τα νέα ευρήματα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, υπό την αιγίδα και το ανύστακτο ενδιαφέρον του οποίου διεξάγονται οι νέες ενάλιες έρευνες στο Ναυάγιο. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, η οποία απέσπασε θερμό χειροκρότημα και δεκάδες επαινετικά σχόλια από όλους τους παρισταμένους. Ο Αμερικανός αρχαιολόγος DrBrendan Foley με τρόπο σεμνό και παραστατικό μετέφερε στο κοινό όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του Ναυαγίου το οποίο χαρακτήρισε ως «το σημαντικότερο αρχαίο Ναυάγιο στον κόσμο», ενώ ο κ. Πάνος Λασκαρίδης συγκίνησε τους πάντες με τον λόγο του αναφέροντας ότι «η προσφορά προς την Πατρίδα από τους ιδιώτες και τους επιχειρηματίες δεν είναι πολυτέλεια αλλά καθήκον των πολιτών απέναντι στο Κράτος». Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με έμφαση την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και ευχήθηκε νέες επιτυχίες στο χώρο της έρευνας κάνοντας ειδική αναφορά στο επιτελούμενο έργο των Ελλήνων επιστημόνων. Ακολούθησε η ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από την Δρα. Αγγελική Σίμωσι που προΐσταται των ερευνών και από τον Καθηγητή κ. Ιωάννη Σειραδάκη σχετικά με τις λειτουργίες του Μηχανισμού. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε οκ. Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της ομάδας έρευνας του Μηχανισμού και του Ναυαγίου. 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων:
·           Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης
·           Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος κ. Ευάγγελος Αποστολάκης με τους επιτελείς του
·           Ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) κ. Χρήστος Βαΐτσης 
·           Ο Αρχηγός του Λ.Σ. Αντιναύαρχος κ. Σταμάτιος Ράπτης
·           Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής 
·           Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής
·        Οι πρώην Υπουργοί κ. Κώστας Τασούλας (Πολιτισμού), Θεόδωρος Δρίτσας (Ναυτιλίας) Σταύρος Σουμάκης (Ναυτιλίας) και Νάντια Βαλαβάνη (Αναπλ. Οικονομικών), η πρώην Επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε. κα. Μαρία Δαμανάκη και ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος.
·         Οι Βουλευτές κ. Κώστας Κατσαφάδος, Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος, η εντεταλμένη σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας κα. Ελένη Δημοπούλου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών καθώς και πλήθος ακαδημαϊκών, καθηγητών και ανθρώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού, επιστημονικού και αρχαιολογικού χώρου. 

Για να δείτε την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας πατήστε εδώ
Για να δείτε την ομιλία του Δημάρχου πατήστε εδώ

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον διαπιστευμένο φωτορεπόρτερ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αντικυθήριο κ. Διονύσιο Ανδρόνικο, τον οποίο ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμά.