Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η εορτή του Αγίου Ευστρατίου στα Κύθηρα

Με κατάνυξη εορτάστηκε στη νήσο των Κυθήρων ο Μεγαλομάρτυς Άγιος Ευστράτιος και συν Αυτώ αθλήσαντες Μάρτυρες Αυξέντιος, Μαρδάριος, Ευγένιος και Ορέστης, αποτμήματα των Ιερών Λειψάνων των οποίων κατέχει η Ιερά Μητρόπολις Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Η πανυγηρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Ποταμό και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος μίλησε επίκαιρα για το μαρτύριο των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, την επιλογή τους να αγκαλιάζουν τον Θεό και τα επουράνια αντί για τα επίγεια και τα πρόσκαιρα και ευχήθηκε τα δέοντα στον παριστάμενο εορτάζοντα Δήμαρχο του νησιού κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, ενώ εμνήσθη του αειμνήστου ιδρυτού και μαέστρου της Φιλαρμονικής Ποταμού Κυθήρων Ευστρατίου Θεοδωρακάκη που εορτάζε την ημέρα αυτή.

Ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε το εκκλησίασμα να διδαχθεί από την αγωνιστικότητα των Αγίων Μαρτύρων κατά τον Θείο Λόγο "γίνεσθέ μοι μάρτυρες" και χαρακτήρισε υψίστη ευλογία την παρουσία των Ιερών τους Λειψάνων στο νησί, τα οποία δώρησε στον Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη το 2014 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, καθώς όπως είναι γνωστόν η Βόρειος Ελλάδα ευλαβείται ιδιαίτερα τους Αγίους Πέντε Μάρτυρες.

Κυρίως, η περιοχή του Πολυστύλου Καβάλας όπου και ευρίσκονται τα περισσότερα εκ των Αγίων Λειψάνων τους τα οποία κόμισαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή οι πρόσφυγες Καππαδόκες. Θαυμάσιες ψηφιδωτές παραστάσεις του Αγίου Ευστρατίου σώζονται στη Μονή Δαφνίου και στη Νέα Μονή Χίου, όπου μαρτυρούνται και θαυμαστά γεγονότα κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ενώ οι Άγιοι Πέντε Μάρτυρες είναι οι Προστάτες της Σκήτης της Αγίας Άννης στον Άθωνα, στον Κυριακό Ναό της οποίας εικονίζονται δύο φορές.

Πανυγηρικώς εορτάζει τους Αγίους και η Χίος στον περικαλλή ναό του Αγίου Ευστρατίου στα Θυμιανά, η Σαντορίνη στον ομώνυμο ναό του Βουρβούλου και πολλές περιοχές της Ελλάδος.


πηγή: romfea.gr