Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυθήρων

Φίλοι και φίλες συνάδελφοι-σες, για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος χορός του συλλόγου με μεγάλη επιτυχία. Αρκετοί φίλοι και φίλες του συλλόγου καθώς και φορείς έδωσαν τον παρόν όπως κάθε χρόνο και περάσαμε μια όμορφη βραδιά. Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του και ενίσχυσε τον σύλλογο οικονομικά προκειμένου και φέτος να καταφέρει να φέρει γιατρούς ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στο νησί.
Παράλληλα ο σύλλογος ξεκινάει μια νέα δράση όπως είχαμε ανακοινώσει προ καιρού που θα καταστήσει το νησί μας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον για τον επισκέπτη αλλά και για τους κατοίκους του νησιού. Η δράση αυτή είναι από τις μεγαλύτερες του συλλόγου μέχρι τώρα και καλούμε τον κόσμο να την αγκαλιάσει και να την υποστηρίξει.
ΣΩΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙΣ αυτό είναι το όνομα της δράσης και έχει ως εξής: στο επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε σεμινάρια bls/aed (ΚΑΡΠΑ και χρήση αυτομάτου εξωτερικού απινιδωτή) σε συνεργασία με εκπαιδευτές από το ERC Ευρωπαϊκό συμβούλιο αναζωογόνησης. Αυτά τα σεμινάρια μπορεί να τα παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί ώστε να μάθει να δίνει τις πρώτες βοήθειες σε κάποιον που θα πάθει καρδιακή ανακοπή και να χρησιμοποιεί τον aed. Σκοπός του συλλόγου είναι να εκπαιδευτούν όσο περισσότεροι άνθρωποι μπορούν στο νησί και στη συνέχεια να τοποθετήσουμε έξι αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές στο νησί.
Ελπίζουμε στην θετική ανταπόκριση σας από όλες τις πλευρές προκειμένου αυτή η δράση να υλοποιηθεί και λέγοντας από όλες τις πλευρές εννοούμε και με την συμμετοχή σας αλλά και οικονομικά.
Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια στοιχεία ώστε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να μπορείς ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΜΙΑ ΖΩΗ.


Άρθρο του ΑΘΑΝΑΣΙΟΟΥ ΚΙΤΣΑΚΟΥ, γενικός χειρουργός / εντατικολόγος επιμελητής Α' ΜΕΘ Παν/κό Νοσ. Ιωαννίνων


Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής
Δεν χρειάζεται να είσαι γιατρός για να σώσεις μια ζωή
Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι η βασική υποστήριξη της ζωής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Είναι μια βασική δεξιότητα που μπορούν να τη μάθουν όλοι οι πολίτες με ένα σεμινάριο λίγων ωρών. Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο στην Ευρώπη 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή. Από τις μελέτες βρέθηκε ότι από αυτούς μόνο το 5-10% θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο (μικρό ποσοστό επιβίωσης). Επίσης, από τις μελέτες φάνηκε ότι σε όσους είχε παρασχεθεί βασική καρδιοαναπνευστκή αναζωογόνηση (αναπνοές διάσωσης και θωρακικές συμπιέσεις) είχαν καλύτερη επιβίωση.

Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, βρέθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε απινιδωτής (συσκευή που χορηγεί ρεύμα στην καρδιά) και χορηγούνταν απινίδωση μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά, η επιβίωση αύξανε θεαματικά. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι στο 80% των περιπτώσεων της καρδιακής ανακοπής, στα πρώτα λεπτά ο ρυθμός της καρδιάς είναι απινιδώσιμος (η θεραπεία είναι η χορήγηση απινίδωσης).

Η επιβίωση στις καρδιακές ανακοπές, όπου υπάρχει και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, εκτινάσσεται στο 60-70%.

Όμως είναι αδύνατον να υπάρχει ένας γιατρός ή ένα ασθενοφόρο που να μπορεί να φτάσει και να απινιδώσει το θύμα μέσα στα πρώτα αυτά 3-4 λεπτά. Βρέθηκε όμως λύση σε αυτό το πρόβλημα, όταν εφευρέθηκαν οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές.

Δεν χρειάζονται γνώσεις
Τα σύγχρονα αυτά μηχανήματα δεν χρειάζονται ιατρικές γνώσεις για να τα χειριστείς. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) δημιούργησε ένα σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (basic life support with automated external defibrillator) bls/aed, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν οι ιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό αλλά, το κυριότερο, μπορούν να το διδαχτούν και απλοί πολίτες. Έτσι μπορούμε και εμείς οι Έλληνες να φτάσουμε τα ποσοστά επιβίωσης (60-70%) της υπόλοιπης Ευρώπης. Τι χρειάζεται; Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (αξίας 1.500 ― έκαστος) στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα εκεί όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι (αεροδρόμια, γήπεδα, αθλητικά κέντρα, νομαρχίες κ.λπ.) και εκπαίδευση του κόσμου σε ένα ολιγόωρο σεμινάριο.