Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Επικοινωνία Σαμαρά με την Κάθριν Άστον για τα γεγονότα στο Κίεβο

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σε γεύμα με τους πρεσβευτές του G20 παρακάθισε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το γεύμα κράτησε τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα.

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς, με την ιδιότητα του πρόεδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Κάθριν Άστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνομιλία τους εξετάστηκε το θέμα της Ουκρανίας, μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα στο Κίεβο.

Ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως υπάρχει άμεση ανάγκη για τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία.

Οι επικεφαλής διπλωματίας των «28», στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας -συμπεριλαμβανομένης απαγόρευσης έκδοσης βίζας για αξιωματούχους και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση κατά του Βίκτορ Γιανούκοβιτς, καλώντας τον να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου.

Στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται με την κατάσταση να είναι εκτός ελέγχου και τη χώρα να γνωρίζει πρωτοφανείς σκηνές βίας, δίνοντας εικόμα εμφυλίου.

Ο επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών δήλωσε στο CNN ότι τουλάχιστον 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 500 έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις από το πρωί της Τρίτης, για 67 νεκρούς το ίδιο διάστημα κάνει λόγο η κυβέρνηση. Δεκάδες αστυνομικοί κρατούνται όμηροι από διαδηλωτές.

πηγή: in.gr