Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Σχόλιο Νίκου Πολίτη στο άρθρο του Στράτου Χαρχαλάκη για την εγκατάλειψη των Αντικυθήρων

Το ότι το Νησί των Αντικυθήρων είναι παραμελημένο από την στιγμή που καταργήθηκε η Κοινότητα και συνενώθηκε με τον τέως Δήμο Κυθήρων, είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω με ποιόν τρόπο έχει κάποιος ευεργετηθεί και γιατί θα πρέπει να νοιώθει ευγνωμοσύνη και σε ποιόν.
Ευτυχώς που επί τέλους, βρέθηκε ένας Αντικυθήριος, ο κ. Στράτος Χαρχαλάκης, που εκθέτει δημόσια τα προβλήματα του νησιού και έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει μεγάλο και σωστό αγώνα για το νησί μας. Είδα καλά και το άρθρο του για την εγκατάλειψη και την παρούσα ανακοίνωσή του και αισθάνομαι την υποχρέωση να βεβαιώσω και εγώ ότι η παρουσιαζόμενη κατάσταση είναι απολύτως αληθινή : Οι περισσότερες από τις  υποδομές των Αντικυθήρων ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΛΥΣΗΣ.
Οι πρώην αρμόδιοι της Κοινότητας μας είχαν ενημερώσει ότι το Ταμείο της Κοινότητας είχε πλέον των 400.000 Ευρώ, τα οποία -βάσει του Νόμου- τα πήρε στο Ταμείο του ο νέος Δήμος Κυθήρων-Αντικυθήρων.
ΡΩΤΑΩ και εγώ : ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ για την συντήρηση –αν μη τι άλλο- των υποδομών μας ; ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ;
Και είναι  ΑΛΗΘΕΙΑ  -πλήν και πολλών άλλων-  ότι :
- Οι τρείς μοναδικές μας παραλίες, του Ποταμού, του Ξηροπόταμου και της Καμαρέλας-
πλην ενός επιφανειακού εποχιακού καθαρισμού- έχουν εγκαταλειφθεί.
- Στην παραλία του Ποταμού, ο κ. Αντιδήμαρχος –και τον ευχαριστώ για αυτό- έκανε, με δικά του μέσα και έξοδα όπως μας είπε, διάνοιξη, σπάζοντας και μετακινώντας πέτρες που είχαν κατολισθήσει στην άμμο. Όμως, το ερπυστριοφόρο του, προκειμένου να φτάσει στην παραλία, κατάστρεψε και τον δρόμο, και –τώρα- πηδάμε από κροκάλα σε κροκάλα για να κατεβούμε.
- Στην παραλία –πάλι- του Ποταμού, πολύ φοβάμαι για νέες πιθανές κατολισθήσεις όγκων χωμάτων και κατακρημνίσεις βράχων, με κίνδυνο και για σοβαρούς τραυματισμούς λουομένων. Εύχομαι να κάνω λάθος.
- Στην Καμαρέλα, -και πάλι ο κ. Αντιδήμαρχος με δικά του μέσα και έξοδα- έκανε διαπλάτυνση του επάνω τμήματος του χωματόδρομου. Όμως, ο χωματόδρομος αυτός –όπως είναι φυσικό- διαβρώθηκε, και πρέπει –και εδώ- να κάνουμε άλματα για να κατεβούμε. Πέραν τούτου, το μονοπάτι που αποτελεί συνέχεια του δρόμου, είναι παντελώς ασυντήρητο και πρέπει να προσέχει κανείς πάρα πολύ για να κατεβεί. Χρειάζεται δε ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ για να μη γκρεμιστείς, όταν πλησιάζεις από επάνω για να δείς την Καμαρέλα. Οι άκρες του επάνω πλατώματος είναι κούφιες από κάτω και απαιτείται τουλάχιστον ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα.
- Η άσφαλτος του δρόμου προς τον Ξηροπόταμο έχει σπάσει σε πολλά σημεία. Θυμίζω ότι ο δρόμος αυτός είναι πολύ κατηφορικός και με στροφές.
- Η ευρύτερη περιοχή του Ξηροπόταμου, στην οποία βρίσκεται και ο αρχαίος Ναός του Απόλλωνος, είναι σε κατάσταση που μόνο ειρωνικά σχόλια των επισκεπτών μπορεί να προκαλέσει.
- Το τόσο σημαντικό Ελικοδρόμιο έχει κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί προ πολλού. Δεν έχει πυρόσβεση, ανεμούριο και σωστά φώτα για τους πιλότους, άρα ο πιλότος προσγειώνεται  -αν θέλει- με δική του και μόνον ευθύνη.
- Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να φτιάξει την «γλύστρα» στο λιμάνι του Ποταμού.
- Τα τηλέφωνα στον Ποταμό έχουν πρόβλημα (διακοπές, συνακροάσεις, αδυναμία σύνδεσης adsl και, όταν κόβεται το ρεύμα από την ΔΕΗ, κόβονται και τα τηλέφωνα).  Αυτά οφείλονται στο ότι λείπει ένα ενδιάμεσο τμήμα καλωδίου μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» στον Ποταμό μόνον δύο (αν δεν απατώμαι) δισύρματες τηλεφωνικές γραμμές. Οι γραμμές αυτές «μοιράζονται» σε όλα τα τηλέφωνα του Ποταμού μέσα από έναν παρωχημένης τεχνολογίας πολυπλέκτη.
- Η συντήρηση του αντλιοστασίου και του κυκλώματος από το οποίο υδρεύεται όλο το νησί έχει αφεθεί στην καλή θέληση και την εθελοντική εργασία των κατοίκων.  Και κανείς δεν έχει ορισθεί αρμόδιος για την φροντίδα της συντήρησης και της πλήρωσης των δεξαμενών του νησιού.
- Ο Δήμος μας έχει εγκαταστήσει προ πολλών μηνών ένα  μεταχειρισμένο μεν αλλά ανακαινισμένο γερανό, για να βάζουμε και να βγάζουμε τις βάρκες μας από τη θάλασσα. Όμως, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη ηλεκτρολογική εγκατάσταση.
- Μνημεία που μας άφησαν οι πατέρες και οι παππούδες μας (Νερόμυλος, Ανεμόμυλοι) έχουν εγκαταλειφθεί και θα καταστραφούν.

Γιατί έχουμε παραμεληθεί  τόσο και επί τόσο ; Πώς είναι δυνατόν ένας Δήμος να ξεχνάει το πλέον ευπαθές τμήμα του ;
Και βέβαια:
- Δεν έχουμε Γιατρό, κάτι που συνεπάγεται και κίνδυνο για τη ζωή μας.
- Ο Φάρος των Αντικυθήρων, απαραίτητος για την ναυσιπλοΐα, είναι ετοιμόρροπος.

Παρακαλώ πολύ τους αρμόδιους να συνειδητοποιήσουν, ότι και το μικρό νησάκι μας είναι ΕΛΛΑΔΑ  και –μάλιστα- μεθόριος, και δεν πρέπει  να παραμείνει εγκαταλειμμένο.

Σημειώνω, ότι παλαιά είχαμε «φωνή» μέσω του τότε site της Κοινότητας www.antikythira.gr. Επειδή το site αυτό «πάγωσε» από το 2010, τότε που καταργήθηκε η Κοινότητά μας και δεν μας είχε δοθεί η δυνατότητα να  «μιλάμε», εμείς οι Αντικυθήριοι αποφασίσαμε και αποκτήσαμε και πάλι τη «φωνή» μας με το νέο site www.antikythira-enosi.gr που φτιάξαμε.

πηγή: Tsirigo fm