Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ρεπορτάζ από την παράσταση «ΡΑΟΥΣ» του Θεατρικού Εργαστηρίου Κυθήρων στον Άλιμο, 8/2/2014

Το Θεατρικό Εργαστήρι Κυθήρων βρίσκεται στην Αθήνα και μας παρουσιάζει, στο θέατρο ''Κάρολος Κουν'' στον Άλιμο, την κωμωδία ''Ράους'' των Ρέππα - Παπαθανασίου. 
Πρόκειται για μια σύγχρονη κωμωδία που διαδραματίζεται σε ένα νεοκλασικό διώροφο ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο στεγάζεται ένας οίκος ανοχής. Η πλοκή ξεκινάει όταν τρεις μικροαστοί λόγω μιας κληρονομιάς συχνωτίζονται με τους ανθρώπους του οίκου ανοχής και προσπαθούν ο καθένας να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και όλοι μαζί να εξαπατήσουν το κράτος. Μέσα από μια σειρά εναλλαγών, αποκαλύψεων και μπερδέματος μεταξύ τους, ξετυλίγεται η νεοελληνική νοοτροπία της απάτης και του εύκολου παράνομου κέρδους εμπλουτισμένη φυσικά με τα απαραίτητα κωμικά στοιχεία και διαλόγους. Αντικατοπτρίζει πλήρως τον τρόπο ζωής και σκέψης των Ελλήνων τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο σκηνοθέτης της παράστασης κ. Γιώργος Κανέλλης στο πρόγραμμα: όταν ξεκίνησα να διαβάζω το έργο ''ΡΑΟΥΣ'' των Δ.Ρέππα - Θ.Παπαθανασίου ξεκλειδώθηκε μπροστά μου ο τρόπος ζωής της πατρίδας μας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο παράνομος πλουτισμός, τα πολυτελή σπίτια, αυτοκίνητα ως και τα ρούχα αποτελούσαν για εμάς πεδίο ανταγωνισμού. Είναι αλήθεια πως σκηνοθέτησα αυτό το έργο για να αναδείξω τον λάθος τρόπο ζωής μας που μας οδήγησε σε μια κρίση, μέσα από την οποία θα αναγεννηθούμε και θα θυμίσουμε σε όλους του λαούς ότι η Ελλάδα αποτελεί δάσκαλο ιστορίας και Τέχνης. 
Στην πρεμιέρα το Σάββατο 8/2, το θέατρο ήταν κατάμεστο και οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν στο τέλος της παράστασης.
Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Θάνος Ορφανός, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αλίμου ο κ. Νίκος Τσαπαρλής, ο δημοτικός σύμβουλος στον Δήμου Αλίμου κ. Νίκος Παπανικολάου, ο πρόεδρος του αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού Αλίμου κ. Νίκος Καρανικόλας, πρόεδροι και μέλη Κυθηραϊκών Σωματείων Αττικής.
Πριν την παράσταση στην ομιλία του ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος (τέως πλέον) του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου κ. Γιάννης Βάρδας, μίλησε για το έργο του θεατρικού εργαστηρίου Κυθήρων αλλά και για τις προσπάθειες του συλλόγου Κυθηρίων που υπηρέτησε για χρόνια. Στο τέλος ο κ. Νίκος Φατσέας μέλος του Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου προσέφερε μια ανθοδέσμη στον σκηνοθέτη κ. Κανέλλη και ευχαρίστησε από σκηνής και τους συντελεστές αλλά και τον κόσμο για την παρουσία τους.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Φούλα: Χρυσάνθη Κοσμά
Τάκης: Θανάσης Σάμιος
Τέτα: Χρυσούλα Σοφίου
Συμβολαιογράφος: Δημήτρης Κοντολέων
Βαγγέλης: Άκης Αγιοπλούδης
Σαμάνθα: Ευδοκία Χρυσοβέργη
Σβετλάνα: Κυράνη Πρωτοψάλτη
Παρασκευάς: Γιωργος Κανέλλης
Φον Στούφελ: Παναγιώτης Μαρσέλος

Συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνοθέτης: Γιώργος Κανέλλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρυσούλα Σοφίου
Σκηνικά: Θανάσης Σάμιος
Βοηθός Σκηνογράφου: Χρυσάνθη Κοσμά
Διευθυντής Σκηνής: Αγγελική Κάρκαλου
Χορογραφία: Κυράνη Πρωτοψάλτη
Ηχητικά - Φωτιστικά: Σταυρούλα Μπαμπούνη
Μουσική επιμέλεια: Άκης Αγιοπλούδης
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Μπαμπούνη
Καλλιτεχνικά-προγραμματισμός αφίσας: Ευδοκία Χρυσοβέργη
Μακιγιάζ-κομμώσεις: Αγγελική Φάρου

Το θεατρικό εργαστήρι Κυθήρων θα παραμείνει στην Αττική μέχρι και την Κυριακή 9/2, όπου θα πραγματοποιήσει ακόμα μια παράσταση στις 8 το βράδυ στο θέατρο ''Κάρολος Κουν'' στον Άλιμο.
Επόμενος σταθμός του το Καστέλι Κισσάμου.
Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στην πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου κα. Άντα Καρύδη, στον τέως πρόεδρο κ. Γιάννη Βάρδα αλλά και σε όλα τα μέλη του συλλόγου Κυθηρίων Αλίμου, που προσκάλεσαν και φιλοξένησαν στην περιοχή τους το Θεατρικό Εργαστήρι Κυθήρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στους Κυθηρίους της Αττικής να παρακολουθήσουν από κοντά, αυτή την πολύ όμορφη προσπάθεια που γίνεται στο νησί μας.
Εμείς τους ευχαριστούμε πολύ κι ελπίζουμε να συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη το ταξίδι τους στον κόσμο του θεάτρου.
Ακολουθούν χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την παράσταση:















Κείμενο-Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Μπαχτής
Φωτογραφίες: Μαρία Πετροχείλου – PhotoCerigo

πηγή: Tsirigo fm