Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο τύπου βουλευτή Παναγιώτη Μελά, 7/2/2014



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ
Βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 07-02-2014
Ο Βουλευτής Παναγιώτης Μελάς και Τομεάρχης Υγείας των ΑΝ.ΕΛ., μιλώντας στη Βουλή, στο Νομοσχέδιο «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή Σκοπού ΕΟΠΥΥ και λοιπές διατάξεις», μεταξύ άλλων τόνισε:
Θέλω να τονίσω από την αρχή ότι, επιβάλλεται η  Κυβέρνηση σήμερα, να προστατεύσει όσο το δυνατό περισσότερο την Υγεία του λαού.
Με την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, κανείς μα κανείς, δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι δεν υποβαθμίστηκαν πάρα πολύ οι Παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, έναντι αυτών, που παρείχαν πριν τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Με το Νομοσχέδιο που συζητάμε και αφορά την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όχι μόνο δεν θα έχουμε αναβάθμιση, αλλά θα επέλθει ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση, με σοβαρότατες επιπτώσεις στους ασθενείς, αλλά και στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, ιατρούς και λοιπό προσωπικό. Αυτό το τονίζουν όλοι οι Φορείς, που έχουν σχέση με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, Ιατρικοί Σύλλογοι, οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ κλπ.
Όλοι ζητούν την απόσυρση αυτού του Νομοσχεδίου. Το χαρακτηρίζουν τερατούργημα, ακόμη και ανθρωποκτόνο, αφού θα προκαλέσει πολλά οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα.
Στο Νομοσχέδιο αναφέρεται ότι η αναδιοργάνωση γίνεται με στόχο την διασφάλιση μιας επαρκούς αποτελεσματικής και αποδοτικής δέσμης Υπηρεσιών Υγείας για όλο τον πληθυσμό. Εάν συνέβαινε αυτό στην πράξη, θα συμφωνούσα.
Όμως είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Η τακτική, που θα ακολουθηθεί, με την υλοποίηση του Νομοσχεδίου αυτού, θα προκαλέσει βίαιες αλλαγές, με ερασιτεχνισμούς και προχειρότητες, χωρίς χρηματοδότηση και μεταβατικά στάδια με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε πλήρη διάλυση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το Νομοσχέδιο αναφέρεται σε πολλά θέματα με αοριστία, ασάφεια και έκδοση πολλών Υπουργικών Αποφάσεων.
Είναι γεγονός, ότι, η μεταρρύθμιση αυτή γίνεται λόγω μνημονιακών εντολών, με στόχο,  την περικοπή όσο το δυνατό περισσότερο της Δημόσιας Δαπάνης για την Υγεία, έστω και αν αυτό αποβαίνει εις βάρος της Υγείας και της τσέπης των πολιτών, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Πριν έρθει το Νομοσχέδιο στη Βουλή, επιβαλλόταν, να γίνει μια ειλικρινής και ουσιαστική συζήτηση με τα Κόμματα και τους Αρμόδιους Φορείς και να καταρτιστεί ένα Νομοσχέδιο, που θα ανταποκρινόταν, αφενός μεν στις ανάγκες των πολιτών και αφετέρου σε αξιοπρεπή λειτουργία των γιατρών.
Κανείς δε γνωρίζει πόσες Μονάδες ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) θα κλείσουν σε όλη την Ελλάδα. Απλώς λέγεται ότι, θα λειτουργεί μια Μονάδα ανά Καλλικρατικό Δήμο. Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής θα είναι οι ασθενείς και να ταλαιπωρούνται, διανύοντας πολύ μεγαλύτερη απόσταση, για να εξεταστούν ιατρικά και συγχρόνως θα υποστούν επιπλέον οικονομικό κόστος.
Οι γιατροί του σημερινού ΕΟΠΥΥ εργάζονται περίπου 5,30 ώρες στα Ιατρεία του Οργανισμού και διατηρούν και το ιδιωτικό τους ιατρείο. Με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση που εφαρμόζεται, για να παραμείνουν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), επιβάλλεται  αφενός μεν να κλείσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο και αφετέρου να εργάζονται 7 ώρες την ημέρα  με μισθό 1200 ευρώ περίπου το μήνα. Ακόμη, πιθανώς πολλοί να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη μακρινή περιοχή της ΔΥΠΕ. Αυτό γίνεται για να μειωθεί ο αριθμός των ιατρών, που υπηρετούν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, από 5.500 σε 3.000.
Επίσης θέλω να επισημάνω, τον περιορισμό της συνταγογράφησης που έχει επιβληθεί στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, από 200 σε 400, που θα εξετάζει ανά μήνα ο κάθε συμβεβλημένος ιατρός, συγχρόνως έχει οριστεί ανώτατο συνολικό μηνιαίο κόστος φαρμακευτικής δαπάνης τα 4700 ευρώ ανά ιατρό. Με την εφαρμογή αυτή, ένας ιατρός, που έχει συμπληρώσει στις 10 ή στις 15 τους μηνός το κόστος αυτής της δαπάνης, δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει για άλλους ασθενείς. Έτσι, οι ασθενείς θα αναγκάζονται είτε να περιφέρονται από ιατρό σε ιατρό είτε να πληρώνουν τα φάρμακά τους από την άδεια τσέπη τους.  
Πέραν των  μεγάλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στους ιατρούς που υπηρετούν σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργηθούν προβλήματα και στους άλλους εργαζόμενους, υπαλληλικό προσωπικό, αλλά και στους ασθενείς.
Το λέω αυτό διότι, τόσο ο άνεργος και ανασφάλιστος, όσο και όλοι οι ασφαλισμένοι, θα πληρώνουν 5 ευρώ για την ιατρική τους εξέταση σε Δημόσιες Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.
Ο δε άνεργος και ανασφάλιστος, στη συνέχεια, θα πληρώνει 100% και τις εξετάσεις του και τα φάρμακά του, αλλά και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό ως συμμετοχή. Άρα δεν μπορεί να πει κανείς για επαρκή, αποτελεσματική, και αποδοτική Πρωτοβάθμια Υγεία του λαού.
Και ο κ.Μελάς κατέληξε: Η υλοποίηση του Νομοσχεδίου αυτού θα φέρει όπως τόνισα, πολλά προβλήματα και στους εργαζόμενους σήμερα στον ΕΟΠΥΥ, ιατρούς και λοιπό προσωπικό και στους ασφαλισμένους. Όσο για την ελάττωση της Δαπάνης για την Υγεία, για την οποία επαίρεται ο κ.Υπουργός, η πραγματικότητα είναι ότι ένα μεγάλο κομμάτι της δαπάνης θα βγει από τις τσέπες των ασθενών, σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο.