Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΙΤΣΑΚΟΣ, γενικός χειρουργός / εντατικολόγος επιμελητής Α' ΜΕΘ Παν/κό Νοσ. Ιωαννίνων

Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι η βασική υποστήριξη της ζωής με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Είναι μια βασική δεξιότητα που μπορούν να τη μάθουν όλοι οι πολίτες με ένα σεμινάριο λίγων ωρών. Ας προσπαθήσουμε όμως να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο στην Ευρώπη 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή. Από τις μελέτες βρέθηκε ότι από αυτούς μόνο το 5-10% θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο (μικρό ποσοστό επιβίωσης). Επίσης, από τις μελέτες φάνηκε ότι σε όσους είχε παρασχεθεί βασική καρδιοαναπνευστκή αναζωογόνηση (αναπνοές διάσωσης και θωρακικές συμπιέσεις) είχαν καλύτερη επιβίωση.

Πηγαίνοντας λίγο παραπέρα, βρέθηκε ότι σε περίπτωση που υπήρχε απινιδωτής (συσκευή που χορηγεί ρεύμα στην καρδιά) και χορηγούνταν απινίδωση μέσα στα πρώτα 3-4 λεπτά, η επιβίωση αύξανε θεαματικά. Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι στο 80% των περιπτώσεων της καρδιακής ανακοπής, στα πρώτα λεπτά ο ρυθμός της καρδιάς είναι απινιδώσιμος (η θεραπεία είναι η χορήγηση απινίδωσης).

Η επιβίωση στις καρδιακές ανακοπές, όπου υπάρχει και χρησιμοποιηθεί απινιδωτής, εκτινάσσεται στο 60-70%.

Όμως είναι αδύνατον να υπάρχει ένας γιατρός ή ένα ασθενοφόρο που να μπορεί να φτάσει και να απινιδώσει το θύμα μέσα στα πρώτα αυτά 3-4 λεπτά. Βρέθηκε όμως λύση σε αυτό το πρόβλημα, όταν εφευρέθηκαν οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές.

Δεν χρειάζονται γνώσεις

Τα σύγχρονα αυτά μηχανήματα δεν χρειάζονται ιατρικές γνώσεις για να τα χειριστείς. Ετσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) δημιούργησε ένα σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (basic life support with automated external defibrillator) bls/aed, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν οι ιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό αλλά, το κυριότερο, μπορούν να το διδαχτούν και απλοί πολίτες. Ετσι μπορούμε και εμείς οι Ελληνες να φτάσουμε τα ποσοστά επιβίωσης (60-70%) της υπόλοιπης Ευρώπης. Τι χρειάζεται; Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (αξίας 1.500 ― έκαστος) στους κοινόχρηστους χώρους, ιδιαίτερα εκεί όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι (αεροδρόμια, γήπεδα, αθλητικά κέντρα, νομαρχίες κ.λπ.) και εκπαίδευση του κόσμου σε ένα ολιγόωρο σεμινάριο.

πηγή: enet.gr