Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Διαμαρτυρία από την Φλωρεντία για τη γραμμή των Αντικυθήρων

Πώς θα κρατήσουμε τους τουρίστες χωρίς υποδομές;

Ο κος Stefano Isola είναι ένας Ιταλός που μαγεύτηκε από την άγρια ομορφιά των Αντικηθύρων και αποφάσισε να κάνει αυτό το νησί δεύτερη πατρίδα του στήνοντας εκεί το σπιτικό του.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου του  Camerino σήμερα, έχτισε τα όνειρά του στα Αντικύθηρα.

Πού να φανταστεί όμως ότι έναν χρόνο μετά δεν θα μπορεί να φτάνει εκεί με το πλοίο της γραμμής…

Ο Ιταλός κάτοικος των Αντικυθήρων με ανοιχτή επιστολή του που δημοσίευσε στο Visit Kythera διαμαρτύρεται για την διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να καταργήσει τη σύνδεση Πειραιάς - Κύθηρα - Αντικύθηρα – Χανιά:


Φλωρεντία (Ιταλία) 13/12/13

Προς τον Πρωθυπουργό κο Αντώνη Σαμαρά
Προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κο Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη

Με λένε Στέφανο Ίζολα και εδώ και ένα χρόνο περίπου αγόρασα ένα σπίτι παραδοσιακό στο νησί των Αντικυθήρων με την ελπίδα να το επισκευάσω και να κάνω αυτό τον άγριο αλλά συναρπαστικό τόπο την δεύτερη πατρίδα για μένα και τη μεγάλη οικογένειά μου, όσο και έδρα παραγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την περιοχή και τους εντόπιους πόρους. Τα χρήματα που δέσμευσα σε αυτή μου την προσπάθεια είναι σημαντικά, και ακόμη πιο σημαντική είναι η προσπάθεια που απαιτείται για να ανακαινιστεί το σπίτι.

Η γραφειοκρατία της διαδικασίας οικοδομής είναι επίσης μεγάλη, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η έδρα των διοικητικών υπηρεσιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, στον Πειραιά, έιναι πολύ μακριά από το νησί, τόσο γεωγραφικά όσο και από άποψη προσοχής και ενδιαφέροντος.

Τέλος, άλλα όχι λιγότερο σημαντικό είναι το δυσπρόσιτο του νησιού λόγω της έλλειψης συστηματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, η οποία οριακά εξυπηρετείται από την εβδομαδιαία προσέγγιση από Πειραιά και Κρήτη.

Αλλά άκουσα τώρα ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει αυτή τη ζωτικής σημασίας γραμμή. Δε μπορώ παρά να βλέπω αυτή την πράξη σαν μια φρικιαστική θανατική ποινή για μια ευαίσθητη κοινότητα, απαρτιζόμενη από μόνιμους και μη κατοίκους, η οποία με γενναιότητα προσπαθεί να βγει από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης και αποσύνθεσης μετά από μετανάστευση διάρκειας πενήντα και πλέον χρόνων.

Διαμαρτύρομαι έντονα κατά του σχεδίου σας αυτού, το οποίο μοιάζει περισσότερο με σχέδιο εχθρικής εισβολής παρά με απόφαση της κυβέρνησης, και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να το σταματήσω.

Stefano Isola
Professor of Mathematical Physics
University of Camerino (Italy)

πηγή: moriasnow.gr