Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Παρατείνεται ώς τον Ιούνιο η έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο ΕΑΜ

Λόγω προεδρίας της ΕΕ
            
Αθήνα
Παράταση ώς τις 29 Ιουνίου 2014 παίρνει η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» εν όψει της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Η έκθεση έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πιστεύουμε ότι θα τη θαυμάσει και ο κόσμος που θα έρθει στη χώρα μας λόγω της προεδρίας. Αυτό είναι το τερπνόν. Το ωφέλιμο είναι ότι με την έκθεση αυτή έχουμε αύξηση των εσόδων του μουσείου από 45% ως 81% ανά μήνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεώργιος Κακαβάς.

Η έκθεση, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 με αρχική διάρκεια ενός έτους, πήρε κι άλλες φορές παράταση, με την προτελευταία να την ορίζει ως την 12η Ιανουαρίου 2014. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π.Χ. Το φορτίο του, που ήταν κυρίως χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα με προορισμό πιθανότατα τη Ρώμη, χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π.Χ.

Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες και ανελκύστηκε σε δύο φάσεις: τα έτη 1900-1901 και το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του «Καλυψώ», του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.

πηγή: in.gr