Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

«Η Ριρίκα μας» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Δύο κορυφαίοι Επτανήσιοι καλλιτέχνες,είναι οι δημιουργοί της οπερέτας «Η Ριρίκα μας» που ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή και η πρεμιέρα έγινε στις 29/12/13.
Ο Κερκυραίος συνθέτης Στάθης Μάστορας και ο φίλος του λιμπρετίστας Γιάννης Πρινέας από τα Μητάτα Κυθήρων, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν την οπερέτα «Η Ριρίκα μας» το 1930, που υπήρξε «δημοφελέστατη στην εποχή της και συνολικά το έργο ανήκει στα πιο γοητευτικά, με μουσικοθεατρική δύναμη, διακριτική κοινωνική κριτική, και σπαρταριστούς χαρακτήρες», σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο συνθέτης Στάθης Μάστορας συνέθεσε πολλές οπερέτες που γνώρισαν επιτυχία, ωστόσο σύμφωνα με τη δημοσίευση της ανωτέρω ιστοσελίδας «η μεγαλύτερη επιτυχία του υπήρξε αναμφισβήτητα η Ριρίκα μας, σε ποιητικό κείμενο του φίλου του Γιάννη Πρινέα, ενός συγγραφέα εξαιρετικά σημαντικού για το ελαφρό μουσικό θέατρο, που συνέγραψε, μεταξύ των άλλων και το κείμενο των Απάχηδων των Αθηνών(1921) της μεγαλύτερης εισπρακτικής επιτυχίας του μεσοπολέμου».
Η παράσταση της Ριρίκας δόθηκε στο φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με ελεύθερη είσοδο και ο κόσμος που προσήλθε ήταν τόσο πολύς που δεν υπήρχε χώρος ούτε για όρθιους. Δυστυχώς πολλοί έφυγαν χωρίς να δούν την παράσταση και προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι προγραμματισμένο να επαναληφθεί.
Όμως η μεγάλη προσέλευση σε αυτή την παράσταση, μας κάνει να ευελπιστούμε σε ένα πλήρες ανέβασμα του έργου στην κεντρική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής όπως είπε και ο μουσικός διευθυντής Γιώργος Νιάρχος που ήταν στο πιάνο
Το ρόλο της Ριρίκας έπαιξε με επιτυχία η Μάρα Θρασιβουλίδου η οποία καταχειροκροτήθηκε όπως άλλωστε και όλος ο θίασος.

Βασίλης Σταύρου Ιερέως Χάρος