Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, 13/12/2013

Προμηνύονται αγώνες για την προστασία της Εγχωρίου Περιουσίας

Η ανακοίνωση χθες ότι το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) διεκδικεί μια έκταση 13.730 τ.μ. στην Παλαιόπολη των Κυθήρων έπεσε σαν κεραυνός, και σηματοδοτεί ίσως την έναρξη των σκληρότερων μέχρις σήμερα αγώνων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Κυθήριοι.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, είχαμε θορυβηθεί από δημοσίευση στην εφημερίδα των Αθηνών Έθνος της Κυριακής (2/9/12), σύμφωνα με την οποία το νησάκι Χύτρα ή Αυγό, τέσσερα μίλια από το Καψάλι, θα έβγαινε σύντομα στο σφυρί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το Ελληνικό κράτος έχει ήδη επιλέξει 25 νησάκια ή βραχονησίδες «που ανήκουν στο κράτος» και που «θα αξιοποιηθούν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες για 99 χρόνια». Είναι πιθανό στην περίπτωση εκείνη η Χύτρα να συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των βραχονησίδων από απροσεξία ή άγνοια, αφού σε μεταγενέστερες αναδημοσιεύσεις (ιστοσελίδα Bloomberg, 12/9) είχε εξαλειφθεί η Χύτρα. Επρόκειτο άραγε για πραγματικό λάθος, ή μήπως για πρώτη βολιδοσκόπηση;

Το γεγονός είναι πως η καινούργια αυτή διεκδίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ριζικά διαφορετικό χαρακτήρα, αφού δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3025/τεύχος Β/28-11-2013). Προφανώς, δεν πρόκειται αυτή τη φορά ούτε για λάθος, ούτε για απροσεξία – πρόκειται για στοχευμένη κίνηση εις βάρος της κοινής ιδιοκτησίας των Κυθηρίων.

Να θυμίσουμε για άλλη μια φορά το νομικό και συνταγματικό καθεστώς που προσδιορίζει με απόλυτη σαφήνεια την ιδιοκτησία της Εγχωρίου Περιουσίας: σύμφωνα με το άρθρο 84, παρ. 1 του Ν. 1416/ 84, η «εγχώρια περιουσία των νήσων Κύθηρα και Αντικύθηρα αποτελεί διακοινοτική (ήδη διαδημοκοινοτική, κατ” άρθρ. 1 παρ. 5 του ν. 2539/97), περιουσία του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης Κυθήρων και Αντικυθήρων. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει: Όλες τις εκτάσεις των νησιών, είτε είναι κοινόχρηστες δασικές ή χορτολιβαδικές, είτε αγροτικά ή αστικά ή άλλης κατηγορίας ακίνητα, που δεν ανήκουν σε ιδιώτες, ή βάσει νόμιμων τίτλων κτήσης κυριότητας στο δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, ή σε κατ” ιδίαν κοινότητες. Επίσης, την κινητή και ακίνητη περιουσία των ιερών προσκυνημάτων της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Αγίας Μόνης και του Αγίου Ιωάννου του «εν κρημνώ» και των ανηκόντων σ’ αυτά παρεκκλησίων. Και, τέλος, τις νησίδες που βρίσκονται γύρω από τα Κύθηρα».  Για μια φορά, ο νόμος είναι ξεκάθαρος, και δεν επιτρέπει καμία αμφισημία.

Ορθότατα αντέδρασε άμεσα η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, αποστέλλοντας επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ όπου τονίζεται πως «στα Κύθηρα και Αντικύθηρα δεν υπάρχουν εκτάσεις που να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο», και πως «εάν το Δημόσιο επικαλείται ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων, οφείλει κατά τον Νόμο να προβεί σε απόδειξη της κυριότητάς τους με νόμιμους τίτλους κτήσης». Η επιστολή της Εγχωρίου ήταν η ενδεδειγμένη πρώτη αντίδραση στην πρόδηλη προσπάθεια του κράτους να οικειοποιηθεί την κοινή μας περιουσία - γιατί ας μη γελιόμαστε, περί ωμής απόπειρας ληστείας πρόκειται. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν χωρίς χρονοτριβή και άλλες κινήσεις, τόσο νομικής όσο και πολιτικής φύσης.

Η απόπειρα αυτή του ΤΑΙΠΕΔ πιθανώς να είναι το δεύτερο βήμα σε ένα σχέδιο κατάργησης της Εγχωρίου Περιουσίας. Στο σχέδιο αυτό πρέπει να όλοι να αντισταθούν με κάθε δυνατό τρόπο. Η δια της νομικής οδού αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια - εφόσον όμως χρειασθεί, θα κληθούν οι Κυθήριοι να υπερασπιστούν τα δικαιωματά τους ακόμα και με απευθείας κινητοποιήσεις.  Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία εύχεται το θέμα να λήξει αισίως μετά από την ξεκάθαρη αντίδραση της ΕΕΠ. Αν όμως δεν λήξει εδώ και τώρα, διαφαίνεται η πιθανότητα να πρέπει να ετοιμαστούμε για σκληρό και μακροχρόνιο αγώνα.