Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση βουλευτή Παν.Μελά για τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυθήρων, 20/12/2013

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ

ΘΕΜΑ: «Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται στους κατοίκους των Κυθήρων, λόγω της διακοπής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νησιού με τον Πειραιά»
Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται στους κατοίκους των Κυθήρων, λόγω διακοπής της επιδοτούμενης ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Νησιού με τον Πειραιά.
Τα ίδια προβλήματα ισχύουν και για τα Αντικύθηρα, για τα οποία έχω ήδη καταθέσει  σχετική ερώτηση.
Οι κάτοικοι και οι παράγοντες του Νησιού των Κυθήρων τονίζουν ότι είναι υποχρεωτική η σύνδεση του Νησιού με τον Πειραιά, καθώς όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες, με τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να συναλλάσσονται, ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής.
Έτσι λοιπόν, οι κάτοικοι των Κυθήρων, για μια υπόθεσή τους στην Εφορία ή το ΙΚΑ είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στον Πειραιά.
Ο χρόνος διαδρομής Πειραιά-Κύθηρα, ακτοπλοϊκά, είναι 6,5 ώρες και, όπως αναφέρουν τα διάφορα Κυθηραϊκά Ιδρύματα και Σωματεία Αττικής, φέτος, παρά την οικονομική κρίση, μόνο για το χρονικό διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου, διακινήθηκαν 3.800 οχήματα και περίπου 30.000 επιβάτες.
Η μετακίνηση τώρα όλων των πολιτών μέσω Νεάπολης, προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία  αφού, η γραμμή ΚΤΕΛ από Νεάπολη δεν καλύπτει ούτε καν την ανταπόκριση με το τοπικό πλοίο. Αυτό φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, πράγμα που αποβαίνει εις βάρος της τουριστικής κίνησης του Νησιού, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακόμη και η μετακίνηση των εμπορευμάτων μέσω της διαδρομής αυτής, αυξάνει σημαντικά την τιμή τους, πράγμα που είναι εις βάρος των κατοίκων του Νησιού, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Από τα παραπάνω, είναι φανερό, ότι η οικονομική ζωή των Κυθήρων, επί σειρά ετών, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Αττική.
Άνω των δέκα χιλιάδων Κυθήριοι και Αντικυθήριοι διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Αττικής και μεταβαίνουν αρκετά συχνά στα Νησιά τους ακτοπλοϊκώς, γι΄αυτό, δεν έπρεπε να διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κυθήρων, αλλά και Αντικυθήρων (όπως έχω τονίσει σε προηγούμενη ερώτηση) με τον Πειραιά.
Επιβάλλεται, λοιπόν, να γίνει επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς-Κυθήρων, για να μην δημιουργηθούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στους κατοίκους του Νησιού.
Μετά ταύτα ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Θα προβείτε το ταχύτερο στην επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς-Κυθήρων, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στους κατοίκους του Νησιού, λόγω της ταλαιπωρίας μετακίνησής τους αλλά και λόγω της οικονομικής τους επιβάρυνσης;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
20-12-2013
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ