Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Η ιστορία των ελληνικών καφέ στην Αυστραλία μέσα από το φωτογραφικό φακό

Η μεγάλη ιστορία των ελληνικών καφέ της Αυστραλίας, αλλά και οι σημαντικές επιρροές που άσκησαν στην κουλτούρα του τόπου, παρουσιάζονται στο Σίδνεϊ, στο Hurstville City Museum & Gallery, μέσα από την έκθεση με τίτλο «Πουλώντας ένα αμερικάνικο όνειρο: Τα ελληνικά καφέ της Αυστραλίας».

Πρόκειται για μία μεγάλη φωτογραφική έκθεση, αποτέλεσμα της έρευνας της γνωστής φωτογράφου, Έφης Αλεξάκη, και του ιστορικού, Λέοναρντ Ζανιζέφσκι. Η έκθεση, που έκανε την εμφάνισή της το 2008 με θετικές κριτικές, περιλαμβάνει μοναδικές ασπρόμαυρες εικόνες από την Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αίγυπτο αλλά και τις ΗΠΑ, καλύπτοντας δεκαετίες της έντονης παρουσίας των ελληνικών καφέ στην πέμπτη ήπειρο, και προβάλλοντας τον τρόπο και το μέγεθος της επιρροής τους στην αυστραλιανή κουλτούρα.

Με την έκθεση αυτή, φωτίζεται ένα πάρα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο. Τα καφέ ήταν τόπος συνάντησης, κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, ενώ ρόλος που διαδραμάτισαν στη διαμόρφωση της αυστραλιανής κουλτούρας και ο ρόλος που έπαιξαν οι ιδιοκτήτες τους, στην πλειονότητά τους Έλληνες μετανάστες της προπολεμικής περιόδου και της μαζικής μετανάστευσης ήταν ιδιαίτερα σημαντικός.

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, αλλά και παγκοσμίως, σημειώνεται πως στην ουσία τα ελληνικά καφέ στην Αυστραλία λειτούργησαν σαν «δούρειος ίππος» για την εισβολή του αμερικανισμού στην αυστραλιανή κουλτούρα. Δεν επηρέασαν, όμως, μόνο τον τομέα του φαγητού, αλλά και αυτόν των κοινωνικο – πολιτιστικών συνηθειών, με το σινεμά, τη μουσική και την αρχιτεκτονική, από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε να γίνεται αισθητή η ελληνική επιρροή στο φαγητό και την τροφοδοσία.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Hurstville City Museum & Gallery και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό από τις 2 Αυγούστου μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

πηγή: au.greekreporter.gr