Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Κρητικό πανηγύρι στα Αντικύθηρα!

Κάθε καλοκαίρι, στις 17 Αυγούστου, το νησί Αντικύθηρα, απέναντι από την Κίσαμο, με τους περσσότερους κατοίκους νάχουν Κισαμίτικες ρίζες, γιορτάζει το πολιούχο του Άγιο, που είναι ο Άγιος Μύρων. Αυτό θα γίνει και φέτος κι ήδη άρχισαν οι προετομασίες για το καλοκαιρινό πανηγύρι, που ξεσηκώνει το νησί.

Ήδη το κρέας από 15 αίγες του νησιού βρίσκεται στα ψυγεία για το καθιερωμένο πιλάφι με βραστό, που θα προσφερθεί στον κόσμο,αμέσως μετά την λειτουργία, στον αύλειο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Μύρωνα, όπου θα γίνει το μεγάλο γλέντι, συνέχεια εκείνου, που θα ξεκινήσει από την παραμονή της γιορτής, δηλαδή την νύχτα του Σαββάτου…

Εκτός από το βραστό με πιλάφι οι γυναίκες των Αντικυθήρων θάχουν ετοιμάσει και θα προσφέρουν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, όπως καλλιτσούνια, διάφορες πίτες και βέβαια δεν θα λείπει η τσικουδιά και το καλό ντόπιο κρασί.

Ο φετινός εορτασμός θάχει κι ένα πρόσθετο ευχάριστο χαρακτηριστικό: Ο νέος Δήμαρχος Κυθήρων -Αντικυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης τ΄όνομά του, είναι από τα Αντικύθηρα, με ρίζες από τα Χαρχαλιανά Κισάμου.

Εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν αναμένεται να μεταβούν στα Αντικύθηρα κι αρκετοί Κισαμίτες προσκυνητές. Άλλωστε, όπως λέει η παράδοση, Κισαμίτες κυνηγοί προ πολλών αιώνων βρήκαν την εικόνα του Αγίου Μύρωνα στα Αντικύθηρα, καθώς κυνηγούσαν ,κι αυτό έγινε η αιτία να χτιστεί η εκκλησία του Αγίου Μύρωνα και να γίνει ο πολιούχος Άγιος του νησιού.

πηγή: kritikaepikaira.gr