Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

«Το 60% των χημικών της Συρίας καταστράφηκε ανοικτά της Κρήτης»

Σε επίσημη ενημέρωση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ό,τι αφορά στην πρόοδο στην επιχείρηση καταστροφής των πιο επικίνδυνων χημικών της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Γκραντ, Βρετανό πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τον ΟΗΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού πρώτα είχαν λάβει την έκθεση της Σίγκριντ Κάαγκ, επικεφαλής της επιχείρησης.
Η Κάαγκ εξηγεί στην έκθεσή της πως η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Ιουλίου, όταν αμερικανικό πλοίο που μετέφερε τα χημικά έφτασε σε ιταλικό λιμάνι και εν συνεχεία αναχώρησε «για διεθνή ύδατα», φτάνοντας όπως γνωρίζουμε ανοικτά της Κρήτης, όπου και ξεκίνησε η επιχείρηση καταστροφής. Μέχρι στιγμής, όπως γνωστοποίησε η Κάαγκ, έχει «εξουδετερωθεί το 60% των χημικών και μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, θα έχει καταστραφεί και το υπόλοιπο 40%».
Η Κάαγκ, τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη καταστροφής των 12 μονάδων παραγωγής χημικών όπλων που βρίσκονται στη Συρία και για την οποία θα απαιτηθούν περίπου 6 μήνες.
Η απόφαση να πραγματοποιηθεί η καταστροφή των χημικών ανοικτά της Κρήτης προκάλεσε την έντονη αντίδραση επιστημόνων, ακτιβιστών, αλλά και απλών πολιτών του νησιού.

πηγή: newsbomb.gr