Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο Άρκυ Καλοκαιρινός που έσωσε χιλιάδες ιθαγενείς στην Αυστραλία


Έφυγε από τη ζωή μια μεγάλη προσωπικότητα της εποχής μας, ο συμπατριώτης μας Άρκυ (Archie) Καλοκαιρινός, σε ηλικία 85 χρονών στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Η νεκρώσιμη τελετή θα γίνει σήμερα 7/3 στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ  στο Vaucluse του Σύδνεϋ. Κάθε συμπατριώτης μας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Κατερίνα και στα παιδιά του Άννα, Ελένη και Πήτερ.
Ο Άρκυ (Αρχιμήδης αλλά από λάθος έχει καταχωρηθεί στα μητρώα της εποχής Αρχιβήδης) γεννήθηκε στο Glenn Innes της Αυστραλίας στις 28 Σεπτεμβρίου 1927. Ήταν περήφανος για την ελληνική του καταγωγή και συνήθιζε να λέει πως η ελληνική του προέλευση λειτούργησε πάντοτε ως φάρος και οδηγός στην σκοτεινιά και το άγνωστο.
Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ το 1951 και συνέχισε στην Αγγλία για 6 χρόνια. Με την επιστροφή του στην Αυστραλία τοποθετήθηκε στο νοσοκομείο Collarenebri, μια πόλη 500 μίλια βορειο-δυτικά του Σύδνεϋ. Στη δεκαετία του ’70 ασχολήθηκε πολύ με την υψηλή θνησιμότητα των νεογέννητων παιδιών των Ιθαγενών της βορειο-δυτικής Νέας Νότιας Ουαλίας από σκαρβούτο (scurvy), από έλλειψη βιταμίνης C και διαπίστωσε πως κάθε δεύτερο  νήπιο των ιθαγενών που γεννιόταν στην περιοχή ήταν προορισμένο να πεθάνει. Με μια ειδική θεραπεία που εφάρμοσε στηριζόμενη στο "αντίδοτο της διαίσθησης" "counter intuitive" φαίνεται πως κατάφερε να ξεπεράσει τον τρομακτικό κίνδυνο και να σώσει χιλιάδες παιδιά. Μια προσπάθεια που τελικά έγινε κινηματογραφικό έργο με τίτλο "Ο Θεός μόνο ξέρει γιατί, αλλά πάντως αποδίδει", "God only knows why, but it works".
Ανοίγοντας τις εργασίες του 2ου Διεθνούς Συμποσίου του Κυθηραϊσμού στην Καμπέρα την 15η Σεπτεμβρίου 2006, ο τότε πρωθυπουργός της Αυστραλίας John Howard, στο οποίο ήταν παρών ο Άρκυ Καλοκαιρινός, είπε: "…νομίζω πως καμιά άλλη κοινότητα που έχει τόσο ενιαίο δεσμό στο εσωτερικό της μέσα στην Αυστραλιανή κοινωνία δεν έχει διατηρήσει μια τόσο γεμάτη πάθος αγάπη του πολιτισμού της πατρίδας τους όπως οι Έλληνες ""Έδειξαν στον υπόλοιπο κόσμο και στην υπόλοιπη Αυστραλία πως αυτό γίνεται". "Οι Κυθήριοι" πρόσθεσε, "έχουν προσφέρει μια τεράστια συνεισφορά στην Αυστραλία για μια μακρόχρονη περίοδο. Έχουν προσφέρει συγκεκριμένη συμβολή στην τοπική αλλά και στην αγροτική ζωή της Αυστραλίας". Ανάμεσα στους Κυθηρίους σ’ αυτή την αίθουσα με τα πιο υψηλά επιτεύγματα είναι ο Άρκυ Καλοκαιρινός τόνισε και κατέληξε "ο Άρκυ Καλοκαιρινός εφάρμοσε ειδική ιατρική στη Κεντρική Νέα Νότια Ουαλία και μέσω της σταθερότητάς του και της ανιδιοτέλειας των προσπαθειών του έσωσε χιλιάδες νέων Αυστραλών ιθαγενών".
Ο Άρκυ Καλοκαιρινός ήταν μέλος πολλών ιατρικών Ενώσεων της Αυστραλίας και του εξωτερικού, ενώ είχε τιμηθεί με μετάλλια και περγαμηνές όσο λίγοι στην εποχή μας. Το 1993 αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία και από το Tamworth που βρισκόταν, μετακόμισε στο Cooranbong του Central Coast και μετά στο Bondi Junction του Σύδνεϋ. Το 1977 παντρεύτηκε την Κατερίνα Hunter.
Το 2000 η Ελληνική Εφημερίδα της Μελβούρνης "Νέος Κόσμος" τον ανακήρυξε Ελληνο-Αυστραλό του αιώνα.
Στη σύζυγό του Κατερίνα και τα παιδιά του Άννα, Ελένη και Πήτερ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.



Να σημειώσουμε ακόμα, ότι κατά τη διάρκεια του 2ου Συμποσίου του Κυθηραϊσμού που έλαβε χώρα στην Καμπέρα το 2006, ο Άρκυ Καλοκαιρινός, τιμήθηκε από την Επιτροπή του Συμποσίου με μετάλλιο και τιμητικό δίπλωμα για τις υπηρεσίες του στην ευρύτερη κοινότητα της Αυστραλίας.