Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - Ο Καθηγητής του Γυμνασίου Κυθήρων


Όσοι φοίτησαν στο Γυμνάσιο Κυθήρων από το 1939 έως το 1956, ασφαλώς θα θυμούνται τον καθηγητή των Τεχνικών κ. Γιάννη Σπηλιόπουλο. Σε αυτούς κυρίως απευθύνονται τα λίγα αυτά λόγια, για να γυρίσουν μερικές δεκαετίες πίσω, στα ανέμελα μαθητικά μας χρόνια.
Ο Γιάννης Σπηλιόπουλος λοιπόν, ήλθε στο Γυμνάσιο Κυθήρων, με δυσμενή μετάθεση λόγω φρονημάτων το 1939, επί δικτατορίας Μεταξά. Έμεινε για λίγο στο μοναδικό ξενοδοχείο της Χρύσας Δαπόντε, και στα διπλανά δωμάτια έμεναν ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου και η νεαρά Μελίνα Μερκούρη με τον πατέρα της, εξόριστοι του καθεστώτος Μεταξά. Ήταν ένας πράος και καλοσυνάτος άνθρωπος, πάντα με το χαμόγελο στο στόμα, το οποίο χανόταν μόνο, όταν εμείς τα ζιζάνια τον κάναμε να βγαίνει από τα ρούχα του.
Πολύ εργατικός και παραγωγικός. Συνεχώς ζωγράφιζε. Είτε στο μικρό εργαστήρι του στη Χώρα, που ήταν δίπλα στην ψησταριά "Ζορμπάς", είτε με το καβαλέτο στα σοκάκια της Χώρας και το Καψάλι, είτε στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, όπου ζωγράφιζε απίθανα σκηνικά για τις παραστάσεις του Γυμνασίου, είτε ακόμη σε κάποια εκκλησία όπου αγιογραφούσε, όπως στον Άγιο Χαράλαμπο Μυλοποτάμου.
Τούτες τις μέρες τα παιδιά του, με την βοήθεια του Δήμου Πειραιά και άλλων φορέων οργάνωσαν έκθεση, στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά, Φίλωνος 29. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18/3 μεσημέρι και είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα κάθε μέρα.
Στην έκθεση εκτίθενται πολλά έργα του αείμνηστου καλλιτέχνη και τα πιο πολλά αφορούν τα Κύθηρα.
Αξίζει μια επίσκεψη σε αυτήν. Όσοι δεν τα καταφέρουν, ας προμηθευτούν τα καλαίσθητο λεύκωμα που εξεδώθη επ' ευκαιρία αυτής της έκθεσης. Με 10 ευρώ ζωντανεύει μπροστά σου, όλη η παλιά Χώρα και το Καψάλι και όχι μόνον.
Θα διατίθεται στα γραφεία του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών. Έτσι θα βοηθήσουμε να καλυφθούν κάποια έξοδα, που τα παιδιά του από το υστέρημα τους διέθεσαν, ως οφειλόμενο φόρο τιμής στο πατέρα τους, και εμείς όσοι τον είχαμε δάσκαλο θα τιμήσουμε την μνήμη του.
Ο Γιάννης Σπηλιόπουλος το 1956 κατάφερε να πάρει μετάθεση για την Σαλαμίνα, με ενέργειες του υπουργού Γρηγόρη Κασιμάτη. Πέθανε το 1976 σε ηλικία 69 ετών.
















Βασίλης Σταύρου Iερέως Χάρος