Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στον αέρα οι άγονες γραμμές ….και τα νησιά μας


Στον "αέρα" κινδυνεύει να βρεθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση πολλών νησιών της άγονης γραμμής καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας, το κράτος οφείλει στις εταιρίες του κλάδου 15 εκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις του 2011, ποσό που για εφέτος έχει οριστεί στα 93 εκατ.
Από μια κλωστή κρέμεται η σύνδεση των Κυθήρων και των Αντικυθήρων, αφού η οφειλή προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία του επιβατηγού "Βιτσέντζος Κορνάρος" αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τις επιδοτήσεις και τις ρήτρες καυσίμων.
Η πλοιοκτήτρια εταιρεία δηλώνει πλήρη αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και εργαζόμενους, μη έχοντας λάβει το ποσό των επιδοτήσεων και με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται συνεχώς και την επιβατική κίνηση να μειώνεται.
Οι 55 ναυτικοί, μέλη του πληρώματος, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, προειδοποιούν ότι θα αρχίσουν επίσχεση εργασίας από την Τετάρτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα που εξυπηρετούνται από το πλοίο θα κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς σύνδεση με τον Πειραιά.
Η γραφειοκρατία για την αποδέσμευση των ποσών είναι η βασικότερη αιτία για την καθυστέρηση της καταβολής των ποσών προς τις εταιρίες, ενώ οι συνεχείς μεταφορές των αρμόδιων υπηρεσιών από υπουργείο σε υπουργείο δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Σύμφωνα, πάντως, με συνεργάτες της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν άμεσα και εντός της εβδομάδος θα αποδεσμευτούν τα πρώτα χρήματα που οφείλονται στην εταιρεία.
Την ίδια ώρα, οι ζημίες που έχουν καταγράψει οι εταιρίες στην τριετία αγγίζουν το ένα δισ. Αρκετές είναι πλέον οι επιχειρήσεις που προσανατολίζονται στο να περικόψουν δρομολόγια ή να δέσουν πλοία, ακόμη και σε παράβαση της νομοθεσίας.