Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Δρομολόγηση έργων από την περιφέρεια Αττικής σε Πόρο και Κύθηρα

Καίρια έργα για την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πόρου και των Κυθήρων δρομολογήθηκαν και θα εκτελεστούν υπό την χρηματοδότηση και την εποπτεία της περιφέρειας Αττικής με στόχο να περατωθούν έως το καλοκαίρι του 2016.
Πρόκειται για το δίκτυο και την μονάδα βιολογικού καθαρισμού στον δήμο Πόρου το οποίο ξεκίνησε το 1993 και η επέκταση του αεροδιαδρόμου στα Κύθηρα, έργο το οποίο εξήγγειλε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή «χωρίς να έχει κάνει το παραμικρό, ούτε καν τη μελέτη σκοπιμότητας», όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.
Μελέτη, η οποία με το γενικό σχέδιο ανάπτυξης του αεροδρομίου των Κυθήρων, καταρτίζεται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Αττικής και της Επιτροπής Εγχώριας Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, κόστους 35.000 ευρώ.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, ο Παναγιώτης Χατζηπέρος σημειώνει ότι «αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των αεροπορικών εταιριών». Η επέκταση κατά 500 μ. του διαδρόμου προσγείωσης, προσθέτει, «μήκος το οποίο ξεκαθαρίσαμε από τις ιδιοκτησίες», δίνει την δυνατότητα περισσότερων και συχνότερων πτήσεων από μεγαλύτερα αεροσκάφη και κατ’ επέκταση περισσότερους επισκέπτες στο νησί.
«Είναι ένα πανέμορφο τοπίο και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Μύκονο ή άλλα νησιά με μεγάλη επισκεψιμότητα», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης προσθέτοντας σειρά θετικών δράσεων που θα επέλθουν στον τομέα της ανάπτυξης και της απασχολησιμότητας, κυρίως των νέων του νησιού.
Για το «αμαρτωλό» έργο του βιολογικού καθαρισμού, όπως το χαρακτηρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων εξηγεί, ότι ξεκίνησε το 1993 με κόστος 780 εκατ. δραχμών για την πρώτη φάση η οποία στηριζόταν «σε λανθασμένες μελέτες.
Αποτέλεσμα, ήταν η επανεκκίνηση του το 2001 με προϋπολογισμό 13,5 εκατ. ευρώ και σωρεία προσαυξήσεων στην πορεία εκτέλεσης του έργου. Ωστόσο, οι κακοτεχνίες και οι ατέλειες τμημάτων του έργου ουδέποτε επέτρεψαν την προοπτική λειτουργίας του με συνέπεια τώρα να διατεθούν ξανά πάρα πολλά χρήματα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του».
Σύσκεψη για τον Πόρο
Για το ζήτημα αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης στη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε, με τη συμμετοχή του δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, του αντιδημάρχου Γεώργιο Κουτουζή, υπηρεσιακών παραγόντων της περιφέρειας, του δήμου και μελετητών, αποφασίσθηκε η προκήρυξη μειοδοτικού διαγωνισμού για την αντικατάσταση του συνόλου των προβληματικών τμημάτων του δικτύου της πόλης, συνολικού προϋπολογισμού 1.291.000 ευρώ. Επίσης, για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, θα ανατεθούν οι αναγκαίες μελέτες για την ανακατασκευή - επισκευή της, καθώς και των υπόλοιπων τμημάτων του κυρίως δικτύου σε μελετητές, με πίστωση 200.000 ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης, εξασφάλισε η περιφέρεια στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με στόχο όλα τα αναγκαία έργα να ξεκινήσουν το συντομότερο και εντός του 2016.
Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία έργων όπως: Η αποκατάσταση των ζημιών από την θεομηνία του περασμένου Δεκεμβρίου (υπάρχει διαθέσιμη πίστωση 1.050.000 ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Π.Ε. Νήσων από ίδιους πόρους). Η επισκευή του κρηπιδώματος στο λιμάνι του νησιού, του οποίου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει αποσταλεί στο ΠΕ.ΧΩ. Οι αντικαταστάσεις και οι ανασκευές στο γήπεδο του ποδοσφαίρου, για τις οποίες έχει υπογραφεί σύμβαση μεταξύ του δήμου και του Α/ΓΕΝ.


πηγή: newsbomb.gr