Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 3/9/2015 (2)

Πλήρης επιβεβαίωση της Δημοτικής Αρχής και από την Περιφέρεια για τα 2 προβληματικά έργα που παραλάβαμε (κεντρικός δρόμος – μελέτες Αεροδρομίου)

Σε σημερινό Δελτίο Τύπου (03/09) του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου, γίνεται μνεία σε συγκεκριμένα έργα που αφορούν και στο νησί μας και τα οποία η νέα Δημοτική Αρχή χαρακτήρισε εξαρχής ανώριμα και προβληματικά αναφορικά με την εκτέλεσή τους. Συγκεκριμένα, αφού ο κ. Χατζηπέρος μέμφει τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Σγουρό για σειρά ζητημάτων στα οποία δεν υπεισερχόμεθα, στη συνέχεια αναφέρει τα εξής για τα δύο αυτά έργα που μας αφορούν:

Κεντρικός δρόμος Κυθήρων: δεν είχε τις απαιτούμενες εγκρίσεις από Δασαρχείο κι Αρχαιολογία [έχει γίνει διακοπή].

Την ίδια ώρα οι Κυθήριοι ακόμα περιμένουν τα "τζάμπο" στο αεροδρόμιο του νησιού τους, όπως τους είχαν υποσχεθεί, όμως μόλις τώρα αποσαφηνίστηκε το ιδιοκτησιακό και προχωρούμε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη σκοπιμότητας.

Επί των ανωτέρω, ο Δήμος διευκρινίζει για ακόμη μία φορά ότι και τα δύο έργα, δηλαδή η βελτίωση τμήματος του κεντρικού δρόμου και η εκπόνηση των μελετών της επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης στο Αεροδρόμιο, ήταν παντελώς απροετοίμαστα και ανώριμα από πλευράς διαδικασιών και αδειοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα:
1.  Για το έργο του κεντρικού δρόμου έχει εκδοθεί από το Δήμο αναλυτικόΔελτίο Τύπου στις 5 Μαρτίου 2015 που αναλύει διεξοδικά και με στοιχεία όλες τις παραμέτρους του έργου. Το έργο συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησεχωρίς να διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Έτσι, ενώ η σύμβαση υπογράφηκε στις 20/08/2014, το έργο μέχρι σήμερα (1 χρόνο μετά) δεν έχει εκτελεστεί ούτε κατά το ήμισυ, καθώς αφενός η γραφειοκρατική του εμπλοκή είναι τεράστια με αποκλειστική ευθύνη των απελθουσών αρχών, αφετέρου ο ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί καν τον 1ολογαριασμό του έργου, που έχει υποβληθεί προ πολλών μηνών. Το έργο είναι της Περιφέρειας και όχι του Δήμου, όμως, σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο πιέζουμε προκειμένου να υπερκεραστούν όλα τα εμπόδια που παραλάβαμε σχετικά με τη συγκεκριμένη εργολαβία. Οι κατά καιρούς διατυπωθείσες απόψεις ότι το έργο ήταν έτοιμο για ολοκλήρωση είναι ψευδείς και δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια ούτε στο ελάχιστο.

2.  Την 01/09/2014 δεν υπήρχε καμία απολύτως προετοιμασία για την εκπόνηση των μελετών επέκτασης στο διάδρομο του Αεροδρομίου Κυθήρων. Το έργο αποτελούσε προεκλογικό πυροτέχνημα της πρώην Δημοτικής Αρχής και το μόνο που υπήρχε ήταν δέσμευση ενός ποσού στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας και της κανονικής μελέτηςΟΥΔΕΜΙΑ δέσμευση υπήρχε από την Περιφέρεια για την χρηματοδότηση του κυρίως έργου, παρά μόνον για τις μελέτες αυτού. Η νέα Δημοτική Αρχή, πιστεύοντας στην προτεραιότητα και σημασία του εγχειρήματος, προέβη άμεσα σε έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την εκπόνηση των μελετών.Εκπονήσαμε το τοπογραφικό της περιοχής επέμβασης (Οκτώβριος 2014), αναζητήσαμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014), αλληλογραφήσαμε με την Περιφέρεια ασκώντας πίεση και μετά από μια σειρά ενεργειών, το Σεπτέμβριο του 2015 λάβαμε από την Περιφέρεια την τελική έγκριση για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την εκπόνηση των μελετών ανάμεσα στην Περιφέρεια και την Εγχώριο ΠεριουσίαΗ Προγραμματική Σύμβαση αναμένεται να εγκριθεί άμεσα από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια από την Εγχώριο Περιουσία και αφορά μόνο στην εκπόνηση των μελετών, για την οποία υπάρχει σχετική δέσμευση πίστωσης. Βασική αιτία καθυστέρησης όλης της διαδικασίας ήταν η εμμονή συγκεκριμένων εκπροσώπων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να προσπαθούν να πείσουν την Περιφέρεια ότι δεν χρειάζεται καμία εμπλοκή της Εγχωρίου Περιουσίας – ούτε καν η γνώση της επί του θέματος-, παρά το γεγονός ότι εξαρχής η Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας είχε διαφορετική άποψη. Παράλληλα, το γεγονός ότι η περίοδος ανακοίνωσης του έργου (των μελετών) ήταν προεκλογική (Δημοτικές Εκλογές 2014) μπλόκαρε όλες τις διαδικασίες, ορισμένοι διαφήμισαν ψευδώς το έργο ως έτοιμο και ώριμο και καλλιέργησαν ψευδείς προσδοκίες στους Κυθηρίους ότι από φέτος (2015) το Αεροδρόμιο θα υποδέχεται Jumbo και τελικά η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Μέσα σε 8 μήνες ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να γίνουν, ώστε σε λίγο καιρό να μπορούμε να υπογράψουμε την Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια και να ξεκινήσει επιτέλους η εκπόνηση των μελετών για ένα έργο απαραίτητο, πολυδιαφημισμένο ως δήθεν έτοιμο, που όμως εμείς θέσαμε στη σωστή του βάση και στον σωστό δρόμο.

Όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις για την ανωριμότητα των έργων αυτών είναι στο Δήμο και βρίσκονται στη διάθεση του καθενός, καθώς εν έτει 2015 και μετά από τόσα χρόνια κρίσης και μικροπολιτικού παλαιοκομματισμού που τόσο ακριβά πληρώνουμε, δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους λίγους οπαδούς του παλαιών εποχών να διαδίδουν ψεύδη και να παραμυθιάζουν τον κόσμο παρουσιάζοντας το άσπρο μαύρο. Η αλήθεια είναι εδώ, είναι συγκεκριμένη και δεδομένη και πάντα υπερισχύει του ψεύδους και της παραπληροφόρησης.