Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων

Με μεγάλη θλίψη παρακολουθήσαμε τις μέρες που προηγηθήκαν, τη δημόσια συζήτηση γύρω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε με την απρόσμενη και δυσάρεστη είδηση της παραίτησης του Δημήτρη Κουτραφούρη από το δυναμικό των εθελοντών που υποστηρίζουν την βιβλιοθήκη, ενώ συνεχίστηκε ως δημόσια ανταλλαγή πυρών από τις πολιτικές παρατάξεις της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Πρώτα από όλα, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε απευθυνόμενοι στους εκπροσώπους των παρατάξεων, ότι, αν και η πρόταση για το στήσιμο και την λειτουργία της βιβλιοθήκης του Δήμου από εθελοντές έγινε από την παράταξη της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας, το καλοκαίρι του 2011, η τότε δημοτική αρχή δεν την έκανε δεκτή, μέχρι την στιγμή που προσωπικά ο Δημήτρης Κουτραφούρης, κατάφερε με πολύ μετρημένες κινήσεις, πείσμα, αλλά και πραγματική αγάπη για τον σκοπό που είχε τεθεί, να φέρει σε συνεννόηση ανθρώπους από διαφορετικές παρατάξεις, να τους πείσει να παραμερίσουν την μικροπολιτική σκοπιμότητα και να συνεργαστούν για το καλό του νησιού. Από εκείνη την στιγμή, το όλο εγχείρημα, ξέφυγε (με την καλή έννοια) και από τα χέρια του ίδιου του Δ. Κουτραφούρη, αφού μια δυνατή και καλοκουρδισμένη ομάδα εθελοντών φίλων και δωρητών άνοιξε πανιά για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο, που πολλοί οραματιστήκαμε (αλλά εκείνοι του έδωσαν σάρκα και οστά).
Έτσι, ήδη από το 2013, η Ομάδα Φίλων της Βιβλιοθήκης, έχει καταφέρει να επιτύχει κάτι μοναδικό στα χρονικά του νησιού: την εύρυθμη συνεχή λειτουργία ενός χώρου πολιτισμού, μιας βιβλιοθήκης που στήθηκε από το μηδέν, με χιλιάδες βιβλία τα οποία αποδελτιώθηκαν χειρόγραφα ένα ένα (ελλείψει του κατάλληλου ηλεκτρονικού λογισμικού) και τοποθετήθηκαν με προσοχή στα ράφια και χιλιάδες άλλα βιβλία που ακόμα περιμένουν την καταγραφή τους. Παράλληλα, ενός χώρου φιλόξενου και υπερ-ανοιχτού στο κοινό, στα παιδιά, τους μαθητές και τους δασκάλους, που πρόσφατα μπόρεσε να φιλοξενήσει και επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις,  καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που φιλοξένησε κατά τις χειμερινές περιόδους. Και όλα αυτά, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, δηλαδή από ανθρώπους που δώρισαν στον Κυθηραϊκό λαό τον χρόνο τους, τον κόπο τους, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, χωρίς ουδέποτε να ζητήσουν ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ.
Θα περίμενε κανείς, ότι η νέα δημοτική αρχή, και ο Δήμαρχος, κ. Στράτος Χαρχαλάκης, θα διέθετε την ευαισθησία να εκτιμήσει σωστά, και να υποστηρίξει την συλλογική προσπάθεια και τα πρόσωπα στα οποία οφείλεται η ύπαρξη και η άνθηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων, να σεβαστεί το έργο τους και το πνευματικό τους ανάστημα και να διατηρήσει την ίδια διακριτική στάση, την οποία τήρησε και η απελθούσα δημοτική αρχή. Προσπαθώντας παράλληλα να εντάξει την όλη προσπάθεια σε αρμόδιο νομικό πλαίσιο, ώστε να είναι δυνατή η νόμιμη και διαφανής  φροντίδα και χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης.
Και αν όλα τα προηγούμενα ήταν αδύνατα, το λιγότερο που θα όφειλε, ήταν να διαφυλάξει την τιμή και την υπόληψη συγκεκριμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι –γνωστοί σε όλους μας- σε καμμία περίπτωση δεν άξιζαν τις λασπολογίες  που συνδέθηκαν με τα πρόσωπά τους και που με ευθύνη μελών της συμπολίτευσης έκαναν τον γύρο του νησιού. Αντιθέτως, στο άκουσμα και μόνο της παραίτησης του Δ. Κουτραφούρη, ο κύριος Δήμαρχος, θα έπρεπε τουλάχιστον να ανησυχήσει και να εξαντλήσει τα περιθώρια αποτροπής της.
Αντί αυτού, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κύριος Δήμαρχος, αρκέστηκε στην απόρριψη των εναντίον αιτιάσεων κρίνοντάς τες αναληθείς, αλλά δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να «οραματιστεί» το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και να εξαγγείλει την «αναβάθμισή της» από «νέους εθελοντές» (λες και υπάρχει μια δεξαμενή ανθρώπων που όποτε θέλουμε τραβάμε κα όποτε θέλουμε αφήνουμε για αργότερα) και να χρίσει εκλεκτό του υπεύθυνο για την βιβλιοθήκη, - θέση που ως τώρα δεν είχε οριστεί , καθώς συλλογικά και συντονισμένα καλυπτόταν από ομάδα συνεργατών και όχι ένα μεμονωμένο πρόσωπο .
Στη δική μας σκέψη και αντίληψη, η χωρίς πόνο ψυχής και η διαδικαστικού τύπου αναπλήρωση προσώπων σε ένα πόστο που απαιτεί υπερβάλλον δόσιμο και πραγματικό έρωτα για τον κόσμο του βιβλίου, αποτελεί κραυγαλέα απόπειρα σφετερισμού του έργου συγκεκριμένων ανθρώπων και προφανή απόπειρα ελέγχου και εξουσίας σε έναν φορέα, ο οποίος οφείλει να είναι και ο κατεξοχήν ανεξάρτητος και ανεπηρέαστος από τις εναλλαγές της πολιτικής ηγεσίας. (Πώς να το κάνουμε; Οι πενταετίες τελειώνουν. Τα βιβλία ποτέ.)
Με δεδομένους τους χειρισμούς του Δημάρχου στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν μας επιτρέπεται να ελπίζουμε σε οποιαδήποτε θετική εκ μέρους του κίνηση σχετικά. Θα θέλαμε όμως, με την παρέμβασή μας αυτή, να αποδώσουμε στην εθελοντική ομάδα που διαχειρίστηκε την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων επί τρία χρόνια, τον χαρακτήρα παραδείγματος για το μέλλον, σε ό, τι αφορά την αφοσίωση, την εργατικότητα, την ανιδιοτέλεια  και το μεράκι με το οποίο εργάστηκε και συνεργάστηκε κατά τη θητεία της. Επίσης, για τον εκάστοτε άρχοντα και διοικούντα, να υπενθυμίσουμε, πως όποτε ένα πολιτισμικό αγαθό έπεσε στην περιπέτεια της αποκόμισης πολιτικού οφέλους και της ιδιοτελούς εκμετάλλευσης, έχασε και την αίγλη του και την πνευματικότητά του. Για τούτο και δεν εντυπωσιαζόμαστε από μεγαλόστομες υποσχέσεις και προαναγγελίες όλο λάμψη. Από τέτοια, ….έχουμε χορτάσει.

Ενωτική Πρωτοβουλία, 06/09/2015