Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 3/9/2015 (1)

Τις τελευταίες ημέρες η παραφιλολογία σχετικά με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει υπερβεί κάθε έννοια λογικής και πραγματικότητας. Η μεν Δημοτική Αρχή ουδέποτε ανακοίνωσε το κλείσιμο ή την υποβάθμισή της, η δε μείζων αντιπολίτευση εκδίδει Δελτία Τύπου κατηγορώντας το Δήμο και επιχαίροντας στην ουσία για κάτι που παρουσιάζεται ως παράπτωμα της Δημοτικής Αρχής, προσπαθώντας να προσδιορίσει την πολιτική της παρουσία σε ένα νησί που εδώ και μήνες παύει να την εμπιστεύεται. Καταρχήν θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει ο Κυθηραϊκός Λαός ποιός ακριβώς ηγείται πλέον της φυλλορροούσας παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, μετά τις πειθαρχικές τιμωρίες που έχουν επιβληθεί με αποκλειστική δική της ευθύνη. 
Στη συνέχεια είναι χρήσιμο να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα: 

1. Η Δημοτική Αρχή ή ο Δήμαρχος ΟΥΔΕΠΟΤΕ απομάκρυναν τον οποιονδήποτε από την εθελοντική ομάδα διαχείρισης της Βιβλιοθήκης, ούτε ζήτησαν κάτι τέτοιο, ούτε καν το υπαινίχθηκαν. Η μεταφορά γνωμών, απόψεων και κρίσεων από τρίτους δεν συνιστά επίσημη θέση της Δημοτικής Αρχής, που από την αρχή της θητείας της περιέβαλλε με εμπιστοσύνη τους εθελοντές, ικανοποιώντας μάλιστα χρόνια αιτήματά τους για την αναβάθμιση του χώρου της Βιβλιοθήκης, που έχουν ενταχθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό του Δήμου και ήδη εκτελούνται (ενδεικτικά: αντικατάσταση κουφωμάτων, νέο A/C κ.λπ.).
2. Κατά το μήνα Ιούλιο 2015 ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης και η Δημοτική Σύμβουλος κα. Μαρουλίδου πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Βιβλιοθήκη και είχαν εκτενέστατη ενημέρωση και συζήτηση με τους κ.κ. Σταθάτο και Κουτραφούρη, καταγράφοντας ορισμένα προβλήματα που τέθηκαν και θέτοντας το γενικό πλαίσιο δράσεων της Δημοτικής Αρχής, ζητώντας τη συνεργασία των εθελοντών πάνω σε αυτό. 
3. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Καλοκαιριού, ο χώρος της Βιβλιοθήκης φιλοξένησε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Φεστιβάλ Κυθήρων "Ταξίδι στα Κύθηρα", εκδηλώσεις τις οποίες έφεραν εις επιτυχές πέρας οι εθελοντές διαχειριστές της. 
4. Ο Δήμος Κυθήρων έχει ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση της δυνατότητας κτιριακής επέκτασης της Βιβλιοθήκης καθώς και διαμόρφωσης του μη χρησιμοποιούμενου οικοπέδου σε πρότυπο χώρο υπαίθριων πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σε συνεργασία με τον κ. Σταθάτο, γίνονται ήδη επαφές με αρχιτέκτονες και μηχανικούς για την πρόταση αυτή. 
5. Ο Δήμος Κυθήρων έχει ετοιμάσει πρόγραμμα αναβάθμισης (και όχι υποβάθμισης όπως ψευδώς διαδίδεται) των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης που περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, κύκλο διαλέξεων ιστορικού και λοιπού περιεχομένου, παροχή εκπαιδευτικής στήριξης σε μαθητές με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες καθώς και άλλες δράσεις. Μάλιστα, ήδη έγινε μια ενημερωτική συνάντηση των Διευθυντών των Σχολείων πάνω σε ορισμένα από τα ζητήματα αυτά. 
6. Ο Δήμος θέτει άμεσα υπό τη θεσμική του υπόσταση τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, παρέχοντας υπάλληλό του για 2 μέρες την εβδομάδα αρχικά και εντάσσοντας τη λειτουργία της στο ΝΠΔΔ "Πνευματικό Κέντρο-Παιδικοί Σταθμοί", το ΦΕΚ ίδρυσης του οποίου προβλέπει τη λειτουργία Βιβλιοθήκης. Με τον τρόπο αυτόαναβαθμίζεται η λειτουργία της και δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο να κατευθύνει στη Βιβλιοθήκη με νόμιμο και διαφανή τρόπο, χρηματοδοτήσεις που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε επίσημα να διαθέσει καθώς αυτή δεν αποτελούσε θεσμικό του εξάρτημα. 
7. Ο Δήμος ευχαριστεί θερμά τους Κυθηρίους της Αυστραλίας και κάθε άλλο δωρητή που είτε με χρηματικές δωρεές είτε εις είδος ενίσχυσαν και εξακολουθούν να ενισχύουν τη Βιβλιοθήκη, συμβάλλοντας στη λειτουργία της. Μετά τη θεσμική υπαγωγή της Βιβλιοθήκης στο Δήμο, κάθε δωρεά θα μπορεί να γίνει μέσω του Δήμου με τη διαδικασία που προβλέπεται, ώστε να αποφεύγεται κάθε είδους εξωθεσμική διαχείριση
Ο Δήμος εξακολουθεί να θεωρεί ευπρόσδεκτο κάθε εθελοντή που μπορεί πράγματι να διαθέσει το χρόνο του για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και για την εξυπηρέτηση των υπαρχόντων ή των νέων προγραμμάτων της. Σε ένα μικρό σε πληθυσμό νησί όπως τα Κύθηρα δεν μπορεί να περισσεύει κανένας, οι πάντες είναι ευπρόσδεκτοι αρκεί να μπορούν να δεσμευθούν στη διάθεση έστω και λίγου χρόνου κάθε εβδομάδα σε τακτική βάση. Προτάσεις συνεργασίας μπορούν να υποβάλλονται απευθείας στο Γραφείο Δημάρχου ή στον Υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης κ. Γιάννη Σταθάτο.  
Κάθε άλλη άποψη, σκέψη ή γνώμη που διατυπώνεται δημόσια και δεν σχετίζεται με τα ανωτέρω, αποτελεί ξεκάθαρη παραπληροφόρηση, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και όταν προέρχεται από θεσμικούς παράγοντες (όπως είναι οι δημοτικές παρατάξεις) γεννά σοβαρά ερωτηματικά καθώς συμβάλει στην παραφιλολογία με μοναδικό στόχο να ενισχύσει πολιτικά όσους εγκατέλειψαν το Δήμο με σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης πριν 1 χρόνο, τα οποία μπορεί μεν να μην παραδέχονται και να επιχειρούν να διαστρεβλώσουν, ωστόσο αυτά αποδεικνύονται από στοιχεία, ντοκουμέντα, έγγραφα και αποδείξεις. 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-21:00
Κάθε Σάββατο 11:00-15:00
Υπεύθυνος Λειτουργίας: Γιάννης Σταθάτος