Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 5/9/2015

ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ"
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 10 Σεπτεμβρίου συζητείται μετά από μια μακρά διαδικασία εγκρίσεων και αλληλογραφίας η έγκριση σύναψης και οι όροι της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων για την εκτέλεση του έργου "Μελέτη Σκοπιμότητας και Γενικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την επέκταση του αεροδιαδρόμου στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων" προϋπολογισμού 35.000€ με το ΦΠΑ.
Η μελέτη σκοπιμότητας πρέπει να προηγηθεί κάθε άλλης τεχνικής μελέτης και η εκπόνησή της θα ξεκινήσει μόλις υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση από τους 2 φορείς. Στη συνέχεια θα εκπονηθούν οι πλήρεις μελέτες που απαιτούνται καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι ειδικών προδιαγραφών και απαιτήσεων και δεν μπορεί να σχεδιαστεί στο πόδι ούτε φυσικά να αντιμετωπιστεί με την ταχύτητα που όλοι θα επιθυμούσαμε καθώς εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες.
Προηγήθηκε μια μακρά διαδικασία εγκρίσεων και αλληλογραφίας τόσο από την απελθούσα Δημοτική Αρχή όσο και από τη νέα που εξαρχής έθεσε ως προτεραιότητά της το συγκεκριμένο έργο. Συγκεκριμένα, την 01/09/2014 οι νέες αρχές (Περιφέρεια και Δήμος) παρέλαβαν το φάκελο των μελετών σε σημείο στασιμότητας και μέσα στο χρόνο αυτό επέλυσαν σειρά προβλημάτων και διαδικαστικών ζητημάτων που δεν είχαν αντιμετωπιστεί καθόλου από πριν. Εκπονήθηκαν νέα τοπογραφικά διαγράμματα με βάση τις οδηγίες και τεχνικές προδιαγραφές της ΥΠΑ, έγινε ευρεία ανακοίνωση στον τύπο για την αποσαφήνιση των ιδιοκτησιών στην περιοχή επέμβασης, απαιτήθηκαν 2 νομικές γνωματεύσεις από τη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας και υπήρξε μια μακρά και χρονοβόρα συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που θα παρακολουθεί στενά την εκπόνηση των μελετών με 2 εκπροσώπους της. Τέλος, προετοιμάστηκε με προσοχή και λεπτομέρεια το Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης που σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μετά από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας.
Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της πρόθεσης της Περιφέρειας για χρηματοδότηση των μελετών τον Αύγουστο του 2013 (δέσμευση για χρηματοδότηση του κυρίως έργου ουδέποτε υπήρξε επίσημα και γραπτά) μέχρι και την ανάληψη καθηκόντων των νέων αρχών τον Σεπτέμβριο του 2014 (1 έτος) η πρόοδος πάνω στα διαδικαστικά, αδειοδοτικά και λοιπά ζητήματα του έργου μέχρι του σημείου έναρξης των μελετών ήταν σχεδόν μηδαμινή.