Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Δελτίο τύπου Δήμου Κυθήρων, 11/9/2015

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 11/9 υπό την Προεδρία του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη. Προηγήθηκαν οι αγιασμοί στα Σχολεία του νησιού για την έναρξη του νέου σχολικού έτους από τον Σεβασμιώτατο και τους Ιερείς του νησιού. Στον Αγιασμό του Δημοτικού Σχολείου Χώρας καθώς και στου Γυμνασίου/Λυκείου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης που ευχήθηκε καλή νέα σχολική χρονιά στα παιδιά και τους δασκάλους, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα με τα οποία ξεκίνησε και η φετινή χρονιά, κυρίως αναφορικά με τις μεταφορές των μαθητών και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη προστασίας των σχολικών κτηρίων από εξωσχολικά στοιχεία και την ανάγκη αποτροπής φαινομένων βανδαλισμού όπως πρόσφατα παρατηρήθηκε στο Γυμνάσιο/Λύκειο, για την αποκατάσταση των οποίων ο Δήμος έφερε ειδικό συνεργείο από τη Σπάρτη. Στους αγιασμούς των υπολοίπων Σχολείων παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι. Τα σχολικά κτήρια ανακαινίστηκαν έγκαιρα από το Δήμο, έγιναν εκτεταμένες εργασίες και καθαρισμοί ήδη από τον Αύγουστο, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Ποταμού υπήρξε σημαντική χορηγία-βοήθεια του Συλλόγου Γονέων. Στο Σχολείο της Καρβουνάδας ο Δήμος κάλυψε τη δαπάνη του έργου αποστράγγισης των υδάτων στον αύλειο χώρο που ταλαιπωρούσε τη μαθητική κοινότητα επί σειρά ετών. 
Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. ο κ. Δήμαρχος απάντησε σε ερωτήσεις παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, ενώ σχετικά με το θέμα της Βιβλιοθήκης τόνισε με έμφαση ότι είναι παντελώς αναληθές ότι η Βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί ή υποβαθμίστηκε, καθώς η Δημοτική Αρχή ουδέποτε ζήτησε την απομάκρυνση κανενός από αυτήν. Παρέπεμψε δε στο Δελτίο Τύπου του Δήμου στις 03/09, ενώ ζήτησε να σταματήσει επιτέλους η δημόσια παραφιλολογία για ένα θέμα ανύπαρκτο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 
Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε δημόσια τον προσφάτως συνταξιοδοτηθέντα υπάλληλο του Δήμου κ. Εμμανουήλ Σοφίο για την πέραν των 35 ετών προσφορά του στο νησί και το Δήμο στον τομέα της ύδρευσης.
Κατά την ημερήσια διάταξη όλα τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα και υπήρξε εξαιρετικά γόνιμος και ενδιαφέρων διάλογος επί αυτών με ανταλλαγή απόψεων και θέσεων που η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει. Ανάμεσα στις αποφάσεις που λήφθηκαν ξεχωρίζει εκείνη που αφορά την έγκριση παροχής κινήτρων σε αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και των Αγροτικών Ιατρείων στα Κύθηρα και Αντικύθηρα. Το Δ.Σ. αποφάσισε να χορηγήσει μηνιαία χρηματική παροχή για την κάλυψη δαπανών σίτισης και στέγασης. Για την σχετική διαδικασία οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αναμένουν συγκεκριμένες οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας. 
Επίσης το Δ.Σ. αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου μας στην ετήσια Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Θεσσαλονίκης PHILOXENIA από 12 μέχρι 15 Νοεμβρίου στο χώρο της ΔΕΘ. Η περσινή δυναμική παρουσία του Δήμου μας στη Θεσσαλονίκη απέδωσε καρπούς, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά ασταθές (δημοψήφισμα, τραπεζική αργία κ.λπ.), οι αφίξεις από Θεσσαλονίκη (αεροπορικές και οδικές/ακτοπλοϊκές) παρουσίασαν αύξηση περίπου 12%. Η φετινή παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη θα είναι αναβαθμισμένη και εκτός από το Δήμαρχο, ο Δήμος θα εκπροσωπηθεί από τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Μηνά Κορώνη, κα. Μαρία Κασιμάτη και κ. Ζαχαρία Σουρή καθώς και τον κ. Π. Γιαννιώτη. 
Τέλος, το Δ.Σ. ενέκρινε τη δαπάνη για την δημιουργία και εκτύπωση του νέου ανανεωμένου έντυπου διαφημιστικού υλικού του Δήμου, που εκτός από το γενικό φυλλάδιο για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα, θα περιλαμβάνει και ειδικά/θεματικά φυλλάδια για ειδικές μορφές και κατηγορίες τουρισμού.